Helemaal gratis drie maanden naar Amerika

| Redactie

Ben je een techniek-student die bijna begint met afstuderen en heb je een allround personality, dan kun je helemaal gratis drie maanden naar Amerika. Om eerst zeven weken college te volgen aan de Carnegie Mellon University, vervolgens ruim veertien dagen door Amerika te reizen en tot slot drie weken lang werkervaring op te doen bij een groot Amerikaans ingenieursbureau in Los Angeles. Wel voor 1 februari 1998 aanmelden!

CT-studente Brigitte Wolffenbuttel verbleef vorig jaar met een 'jongen' van de TU Delft in juli, augustus en september in de Verenigde Staten. 'Elk jaar kunnen er twee studenten uit Nederland met een beurs van de Fluor Daniel Stichting naar Amerika. Werkelijk alles wordt voor je geregeld. De vliegtickets krijg je thuisgestuurd. Op de universiteit verblijf je in een studentenflat en kun je gebruikmaken van allerlei voorzieningen. Het sportcentrum is er super-de-luxe, met een stoom- en een bubbelbad.

'Ook in LA woon je in een comfortabel appartement met zwembad, tennisbaan en fitnessruimte. Met z'n tweeën heb je een auto ter beschikking. En last but not least: je krijgt ruim zakgeld. Zoveel zelfs dat je er gemakkelijk twee weken van op vakantie kunt.'

Het fellowship is bedoeld om techniekstudenten kennis te laten maken met de Fluor Daniel Company, een wereldwijd opererend ingenieursbureau. Daarnaast kunnen zij hun communicatie- en managementvaardigheden ontwikkelen. 'In Pittsburgh, aan de Carnegie Mellon University, volg je vier avonden per week samen met mba-cursisten een onderwijsprogramma. Je kunt zelf bedrijfskundige vakken uitkiezen. Ik heb onder andere Basic Ethics, Onderhandelingstechnieken en Amerikaanse presidenten en hun economisch beleid gevolgd. Het is vooral leuk om met Amerikaanse studenten in discussie te gaan: die zijn toch wel wat liberaler dan de meeste Europeanen.

'Na de zeven weken op de campus heb je twee weken de tijd om van Pittsburgh naar Los Angeles te reizen. Hoe je dat doet mag je zelf weten. Ik heb samen met mijn vriend een auto gehuurd om daarmee langs dé grote natuurgebieden van de VS te trekken. We zijn in de Grand Canyon geweest, in Bryce Canyon, maar ook in Las Vegas. In twee weken hebben we vierduizend kilometer afgelegd en veel van het platteland gezien. Dat is echt zo als je op televisie te zien krijgt. Hier en daar een huis met een wit hek en een rommelig erf, hoge silo's en eindeloze velden.

'In Los Angeles werk je drie weken op het hoofdkantoor van Fluor Daniel waar je bij een projectteam wordt ingedeeld. Ik heb iemand geassisteerd die een optimalisatiestudie voor een raffinaderij in Korea uitvoerde. Naast het gewone werk krijg je ook de gelegenheid om twintig interviews met medewerkers van alle rangen en standen te houden. We hebben gesproken met de hoogste baas, met de financiële manager, met juristen en met de mensen die de heftige projecten realiseren. Het bureau is gespecialiseerd in het bouwen van installaties op onmogelijke plekken. De verhalen over Groenland, Antarctica en de avonturen in Het Oerwoud waren hoogst interessant.'

Wolffenbuttel is de eerste UT-student die geheel en al gesponsord door de Fluor Daniel Stichting naar Amerika is afgereisd: 'Het is ontzettend jammer dat zo weinig Twentse studenten meedoen aan de selectie. Je hoeft alleen maar voor een Engels gesprekje over algemene dingen naar Amsterdam, dus die is helemaal niet zwaar.'

Bij het Bureau Buitenland in de Vrijhof liggen de inschrijfformulieren klaar. Voor referenties kun je je het beste wenden tot een aantal hoogleraren.

Stay tuned

Sign up for our weekly newsletter.