Bierweek in Vestingbar

| Redactie

De Vestingbar heeft ruim zestig biersoorten in het assortiment. Tijdens de jaarlijkse traditionele bierweek, vanaf aanstaande maandag, worden daarnaast ook nog bierkwaliteiten aangeboden die normaal niet in het pakket voorkomen. Dit jaar is het thema: landen. Maar wat is bier nu helemaal? Niets meer dan een combinatie van water met gerstemout, hop en gist, waarbij de gerst voor de variatie soms ve

De Vestingbar heeft ruim zestig biersoorten in het assortiment. Tijdens de jaarlijkse traditionele bierweek, vanaf aanstaande maandag, worden daarnaast ook nog bierkwaliteiten aangeboden die normaal niet in het pakket voorkomen. Dit jaar is het thema: landen.

Maar wat is bier nu helemaal? Niets meer dan een combinatie van water met gerstemout, hop en gist, waarbij de gerst voor de variatie soms vervangen wordt door maïs, tarwe en rijstzetmeel, zo lezen we op de homepage van De Natuurwinkel. Vroeger voegden de Germanen eikenschors toe om de smaak te beïnvloeden. In latere tijden werden gruyte of kuyte gebruikt: combinaties van kruiden zoals gagel, serpentien, bekeler, wilde rozemarijn, salie en duizendblad. De gruyte werd ergens in de zestiende eeuw vervangen door hop.

Op dezelfde homepage komen we ook te weten dat bier waarschijnlijk de oudste alcoholische drank is die er bestaat. Historici denken dat er al vanaf 4000 jaar voor Christus drank van gefermenteerd water werd gedronken.

Tot in de tiende eeuw na Christus mocht iedereen bier brouwen en verkopen. Vandaar dat elke regio en soms zelfs elk huis zijn eigen biersoort had. In die tijd was bier behalve lekker ook een waardevolle aanvulling op de voeding: door het graan te fermenteren kwamen onder andere vitamines uit de B-groep beschikbaar voor opname in het lichaam. Niet dat ze in die tijd iets wisten van vitamines of de schijf-van-vijf, maar intuïtief pasten ze toch de juiste bewerking toe. Een bekend oud-Engels spreekwoord luidt dan ook: Good Ale is meat, drink and clothes.

Tijdens de opkomst van het gildetijdperk werd het brouwen van bier aan regels gebonden. Er kwamen bepalingen met betrekking tot samenstelling en kwaliteit die nog tot op dag van vandaag gelden. Bierbrouwen werd een kunst waarvan de geheimen alleen bij bierbrouwers bekend waren.

Programma

Tijdens de Bijzondere-Bieren-Week staan op maandagavond 12 januari de Amerikaanse en Canadese bieren Tord Vis, Coupe de Grisou, Budweiser en Titanic op het programma. De avond wordt opgeluisterd met een casino en Amerikaanse snacks. Dinsdag wordt de België-avond in geluid met de film Hector, is er een bierproefwedstrijd en kan er onder het genot van vlaamse frieten genoten worden van Ter Dolen Abdijbier, Westerveld 12 en Duchesse de Bourgogne. Woensdag komen een aantal bierbrouwerijen hun schuimende produkten presenteren. Donderdag is Nederland zelf aan de beurt. Oud hollandse spelletjes worden ineens leuk en de kaas en haring kan rijkelijk besprenkeld worden met: 't Zatte, Zeezuiper en Schele Snol. Op vrijdag tot slot, worden bieren uit Groot Brittannië en Ierland geschonken. Murphy's Stout, Gordon Finest Gold, Douglas Scotch Ale en John Bull Bitter moeten samen met een dartcompetitie en fish and chips voor een typische donkere pub sfeer zorgen.

Stay tuned

Sign up for our weekly newsletter.