In deze duistere dagen zijn alle ogen en oren gericht op wat komen gaat: het nieuwe millennium. Dat betekent niet dat het staartje van het oude in alle stilte passeert. Integendeel. Op de campus valt vier dagen lang muziek te beluisteren. Dit zijn de laatste klanken van het millennium: delicate piano etudes, close harmony kerst-songs en Beethoven begeleid door een ijscobel en popband.
Een bonte stoet muzikanten trekt vanaf zaterdag 18 december door de Vrijhof: eerst de leerlingen van Michail Markov die een generale repetitie houden voor de pianodriedaagse van Rotterdam. Onder hen ook een aantal pianisten van Utopiano. Het programma is divers: romantiek van de Pool Chopin, modern van de Rus Shostakovich en hedendaags van de Nederlander Orthel. Zodra de laatste vleugelsnaren zijn uitgetrild neemt het MSO-symfonieorkest op zondag 19 december haar intrek in de Vrijhof. Met een wel zeer bijzonder programma. Zo speelt het orkest een stuk van de Nederlandse componist Louis Andriessen (1939), getiteld: 'De negen symfonieën van Beethoven voor promenade orkest en ijscobel.' Dit stuk is een parodie op Beethovens symfonisch oeuvre. Uit iedere symfonie destilleerde Andriessen thema's die hij vervolgens op provocerende wijze aan elkaar smeedde. De uit hun verband gerukte thema's gaan zonder pardon over in een andere thema's en zijn soms voorzien van een dissonant einde. Maar daar blijft het niet bij. Er zit ook een vreemde eend in de bijt die niets met Beethoven te maken heeft: Het Wilhelmus. Bij nadere beschouwing echter blijkt dat Beethoven niet honderd procent van Duitschen Bloeden was, maar dat zijn wortels (via zijn grootvader Lodewijk) in Mechelen (Vlaanderen) lagen. En dat viel destijds onder De Nederlanden. Het is dus Van Beethoven en niet Von. Dit concert is overigens ook voor liefhebbers van popmuziek interessant, omdat UT-band 'Voor de bakker' meespeelt. Het MSO brengt verder puur klassiek: de eerste en enige symfonie van Georges Bizet (1838-1875), de Fransman die zeer beroemd werd door zijn opera Carmen. Zijn symfonie is romantisch met veel dynamiek en lyriek. In Bizets muziek ontbreekt ook een snufje Rossini niet, dat zorgt voor een lichte toets. Gabriel Fauré (1845-1924) zet met Pelléas et Melisande duidelijk een dramatische toon. Dit stuk gaat over afgunst,moord, overspel en gewoon verdriet. Het MSO speelt dit winterconcert ook op 21 december in de Jacobuskerk.
Wie het dezer dagen toch meer in de kerstsfeer zoekt kan op maandag 20 december bij Broodje Cultuur terecht. Daar speelt close harmony koor 'Dekoor' haar kerstrepertoire. Deze Utrechtse zangfanaten staan niet keurig met de armen op de rug te zingen, maar besteden veel aandacht aan de presentatie.
MSO speelt het winterconcert op zondag 19 december om 14:30u in de Agora (Vrijhof), prijs: f7,50/f5,- en op dinsdag 21 december om 20.00 uur in de Jacobuskerk te Enschede, prijs: f12,50/f10,-. Het concert door leerlingen van Markov begint op zaterdag 18 december om 14.00u in de Audiozaal (Vrijhof) en is gratis toegankelijk. Dekoor zingt in kerstrepertoire op maandag 20 december om 12.35 uur in de Audiozaal, prijs f5,-/f2,-.