Pleidooi voor mensa in binnenstad

| Redactie

De vier gezelligheidsverenigingen aan de Oude Markt willen een mensa in de binnenstad van Enschede. 'De tijd is rijp' schrijft Pakkerijkoepel Fact in het concept-plan dat zij deze week heeft ingediend bij mensa-uitbater UT-catering. Maar die twijfelt aan de haalbaarheid van zo'n restauratieve dependance. In de Pakkerij zien ze het helemaal zitten: een mensa op loopafstand waar leden en andere Ensc

De vier gezelligheidsverenigingen aan de Oude Markt willen een mensa in de binnenstad van Enschede. 'De tijd is rijp' schrijft Pakkerijkoepel Fact in het concept-plan dat zij deze week heeft ingediend bij mensa-uitbater UT-catering. Maar die twijfelt aan de haalbaarheid van zo'n restauratieve dependance.

In de Pakkerij zien ze het helemaal zitten: een mensa op loopafstand waar leden en andere Enschedese studenten goedkoop kunnen eten. Geen duplicaat van het studentenrestaurant op de campus, maar een satelliet met een kleine spoel- en opwarmkeuken. 'De bedoeling is dat UT-catering voorgekookte mensamaaltijden, halffabrikaten dus, dagelijks naar de stad gaat vervoeren', aldus Factvoorzitter Allard Schuering.

Het plan oppert vijf mogelijke locaties voor de stadsmensa. Twee daarvan grenzen aan de Pakkerij: Café De Beiaard en de etage boven de lampenwinkel in hetzelfde blok. De overige drie zijn de oude Cheironsociëteit aan de Walstraat, de voormalige textielschoolsociëteit 't Zompke aan de Heurne, en het pand van de vroegere Beiaard. De laatste drie ruimtes staan leeg.

Het idee voor een stadsmensa is niet nieuw. In 1993 liet de toenmalige Dienst Restauratieve Voorzieningen (nu UT Catering) de mogelijkheden voor een dependance in de stad onderzoeken door twee afstudeerders van Haagse hotelschool. Dat haalbaarheidsonderzoek pakte positief uit. Volgens de onderzoekers toonde de Enschedese studentenpopulatie zich enthousiast, en zou de stadsmensa meer dan quitte draaien. Destijds waren twee locaties in de binnenstad beschikbaar.

Toch schoof de RV in 1993 het plan op de lange baan. De tegenargumenten van toen zijn dezelfde als die van nu. Hans Schuppers, adjunct-directeur Facilitair Bedrijf, en verantwoordelijk voor de UT-restauratie: 'Er moet geld bij, dat weet ik zeker. Het kost ons op de campus al moeite de mensa draaiend te houden. Bovendien onderschat Fact de verbouwingskosten. Ook voor 'even opwarmen' heb je uit hygiënisch oogpunt een dure keuken nodig.'

In bestuurskringen is men echter enthousiast. Arwin Nimis, beleidsmedewerker studentenzaken: 'Het CvB schaart dit initiatief onder studentenondernemerschap. Als het de Pakkerij lukt zo'n mensa exploitabel te maken, vindt het college dat prachtig. De Student Union kan hierin een rol spelen. Die is immers opgericht om dit soort zaken te stimuleren - zeker ook financieel.'

Nimis verwacht niet zozeer problemen met geld, als wel met het verkrijgen van vergunningen. Factvoorzitter Allard Schuering: 'We zullen moeten lobbyen. De Vereniging Horeca Binnenstad Enschede zal niet staan te springen om nieuwe concurrentie. En de gemeente Enschede is niet scheutig in het vertrekken van vergunningen. Wat betreft de financiering: ik hoop dat de Hogeschool Enschede interesse toont in ons plan.'

In de Enschedese binnenstad zijn, volgens de plannenmakers, vijf locaties geschikt voor een stadsmensa.

Stay tuned

Sign up for our weekly newsletter.