Nest speelt 'Kaatje is verdronken'

| Redactie

'De vergadering is geopend. We bespreken vandaag twee onderwerpen. Het eerste betreft de tuin, het tweede de hitsigheid van Ka.' Zo begint Johannes Klein het gesprek met zijn vrouw en dochter tijdens het avondeten. Strengheid en structuur zijn troef in huize Klein. Johannes is een uiterst stijve man die alles onder controle probeert te houden, zelfs een tafelgesprek dus. Zijn vrouw Irma wordt er d

'De vergadering is geopend. We bespreken vandaag twee onderwerpen. Het eerste betreft de tuin, het tweede de hitsigheid van Ka.' Zo begint Johannes Klein het gesprek met zijn vrouw en dochter tijdens het avondeten. Strengheid en structuur zijn troef in huize Klein.

Johannes is een uiterst stijve man die alles onder controle probeert te houden, zelfs een tafelgesprek dus. Zijn vrouw Irma wordt er doodmoe van en beklaagt zich dat zij met een meteropnemer is getrouwd, 'zo saai als de la van een bureau'. De twee onderwerpen die hij ter tafel brengt lijken op het eerste gezicht los van elkaar te staan. Maar niets is minder waar. De tuin moet op orde omdat zich anders in het struikgewas vreemde mannen ophouden die hitsige Ka bespringen. En dat is pa's grootste zorg. Hij maakt zich dan ook zeer druk om de havenjongens waar Ka mee optrekt: 'Waar het mij om gaat is dat die havenjongens allemaal zo'n paal in hun broek hebben. Als ze in de verte aan komen lopen zie ik die paal al zitten nog voordat ik hun gelaatstrekken kan onderscheiden. En waarom zit die paal in die broek? Voor de gezelligheid? Nee, omdat jij ze ophitst.'

Het cynisme en sarcasme van Johannes kent geen grenzen: als Kaatje zwanger mocht raken moeten hij en Irma voor haar 'debieletje' zorgen.

Om deze pregnante situatie te voorkomen komt er dus een tuinman. De tuinman die Johannes aanneemt heet Koppe en is een geheimzinnige vriend van vroeger. Gaandeweg blijkt hij niet geheel zuiver op de graat. Hij staat hier op de foto dan wel ontspannen op een paardebloem te knabbelen, maar intussen... Hij kan zijn handen niet thuishouden en zit aan Irma te friemelen. Irma voelt nattigheid en vertrouwt het niet. Als zij tegen Johannes opmerkt dat Koppe een bekend gezicht heeft, wimpelt Johannes dat af: 'Koppe heeft een verraderlijk gezicht, zo'n gezicht dat veel voorkomt.' Irma's wantrouwen is terecht. Wie goed naar de muzikale intermezzo's (live gezongen!) luistert ontdekt dat Koppe vroeger ooit een meisje verdronken heeft. Wie? Irma's zus, Kaatje.

Wanneer Koppes toenaderingspoging richting Irma mislukt richt hij zich tot Kaatje. Hitsig als ze is en haar ouders beu gaat ze er met Koppe vandoor. De ironie wil nu dat de tuinman, die juist met het op orde brengen van de tuin moest voorkomen dat Kaatje besprongen werd, zelf Kaatje bespringt. Het streven van Johannes alles onder controle te houden is dus compleet mislukt. Hij drijft zijn dochter in de armen van iemand die al eerder een Kaatje verdronk.Zal er nog een Katje verdrinken?

Kaatje is verdronken is fysiek toneel; Johannes en Irma lellen er flink op los. Johannes wordt voortreffelijk gespeeld door Floris Roelofsen. Na een voorstelling moet hij vast naar de fysiotherapeut om zijn kaken te laten masseren; het is bewonderenswaardig hoe hij zijn gezicht zo strak en streng in de plooi houdt terwijl hij zijn sarcastische teksten eruitperst. Susan van Soest en Carla Kruit, in de rol van respectievelijk moeder Irma en dochter Kaatje staan ook hun mannetje, eh, vrouwtje. Het script is van Alex van Warmerdam en de regie is in handen van Janice Slot.

Nest speelt Kaatje is verdronken op 1, 2 en 3 juni om 20:00u in de Agora (Vrijhof). Prijs: f7,50/f4,- (CJP, Campuskaart, E-pas)

Ivo Vellekoop als tuinman Koppe (foto: Marieke van den Boogaard, AKI.)

Stay tuned

Sign up for our weekly newsletter.