De UT is sinds verleden week de trotse eigenaar van een drietal werken van Stijlkunstenaar Bart van der Leck. Tijdens het inventariseren van de collectie ten behoeve van de kunstuitleen kwamen de stukken te voorschijn. Tenminste vijftien jaar lagen ze onopvallend in het kunstarchief van de Vrijhof; vanwege hun geringe afmetingen waarschijnlijk door iedereen over het hoofd gezien. Om de nieuwe aanwinst te vieren mag degene die zich vanmiddag (donderdag vanaf 17.00 uur, Theatercafé) als eerste intekent bij de kunstuitleen, de werken gedurende drie maanden in zijn/haar werkkamer hangen.
Om de kunstuitleen een nieuwe impuls te geven selecteerde het cultuurcentrum een zeventigtal werken voor een opknapbeurt. Hiska Bakker, medewerkster van het Cultuurcentrum en van huis uit kunsthistorica, was belast met de inventarisatie en dook derhalve in de stoffige archieven van de Vrijhof. Aldaar trof zij de drie werkjes aan, gesigneerd met B.v.d.L. Haar vermoedens werden bevestigd door conservator Joke Begeijn, verbonden aan het Rijksmuseum Twenthe: het betrof hier inderdaad een drietal originele Van der Leck's.
De vondst deed niet alleen veel stof opwaaien in het archief, ook internationaal is enthousiast gereageerd. De drie werkjes maken onderdeel uit van een grotere serie die momenteel in de Kunstsammlung Nordrhein-Westfalen te Düsseldorf te bezichtigen is. De directie reageerde meteen verheugd en toonde zich bereid de werken over te kopen om zo de serie te complementeren. Hannah de Vries, hoofd van het Cultuurcentrum, heeft wel even met het aanlokkelijke aanbod van de oosterburen gespeeld, maar besloot uiteindelijk van verkoop af te zien. 'Zeker, de aanzienlijke opbrengst kan het cultuurcentrum prima gebruiken, maar een dergelijke vondst betekent natuurlijk een ongekende verrijking van onze collectie. En om te voorkomen dat de werkjes nogmaals in de vergetelheid raken hebben wij besloten ze voor de kunstuitleen beschikbaar te stellen, zodat iedereen er van kan genieten.'
Belangstellenden kunnen de Van der Leck's vanmiddag, zoals gezegd vanaf 17.00 uur in het Theatercafé van de Vrijhof, bezichtigen en intekenen op bruikleen. Vanwege de te verwachten belangstelling is tijdig inschrijven aan te raden. De overige gerestaureerde werken worden in mei gexposeerd op de eerste verdieping van de Vrijhof opdat belangstellenden kunnenaanschouwen wat er naast de Van der Leck's nog meer te lenen valt.
Bart van der Leck (1876-1958) richtte in 1917, samen met Piet Mondriaan en Theo van Doesburg (e.a.) de zogenaamde Stijl-groep op. Deze internationale beweging maakte zich sterk voor vernieuwing in architectuur, schilderkunst, beeldhouwkunst en typografie. Men zocht naar anti-individualistische expressiemogelijkheden. In de schilderkunst van de Stijl kwam dit streven tot uiting in geometrisch-abstracte composities in de drie primaire kleuren, gecombineerd met zwart, wit en grijs. De op de UT gevonden Van der Leck's dateren uit 1916 en worden gerekend tot zijn vroege abstracte periode. De invloed van leermeester Van Doesburg is duidelijk te zien aan het gebruik van de schuine lijn; deze werd in De Stijl voor het eerst gentroduceerd door Van Doesburg.