Het cabaretduo Droog Brood won in april zowel de jury- als de publieksprijs bij het Amsterdams Kleinkunstfestival. Met absurdistisch en clownesk cabaret houdt Droog Brood de toeschouwer een uur lang in de houdgreep van de schaterlach.
Bas Hoeflaak en Peter van de Witte leerden elkaar kennen tijdens hun opleiding aan de Academie voor de Kleinkunst. Hoewel ze pas een jaar of twee afgestudeerd zijn, hebben beide heren al een schat aan theaterervaring. Hoeflaak speelde in de musical 'Heerlijk duurt het langst' met onder andere Jenny Arean en Paul de Leeuw, en werkte mee aan het televisieprogramma 'HONK!' van de Vara. Van de Witte won bij zijn afstuderen de Kreativiteitsprijs en schreef een aantal toneelstukken en musicals. Ook drie nummers van de laatste CD van Paul de Leeuw zijn van zijn hand.
Al die activiteiten zijn een beetje naar de achtergrond geschoven sinds het tweetal succesvol op de planken staat als cabaretduo Droog Brood. Een duo met een % het zal eens niet zo zijn % moeilijk te omschrijven spelstijl. De stortvloed aan korte sketches past bij het moderne zap-cabaret maar Van de Witte noemt de mix van Monty Python, Jiskefet en een heleboel anderen liever visueel cabaret. Enkele hoogtepunten van de voorstelling zijn bijvoorbeeld de lange-vingeract en een quasi romantisch liedje met een lilliputter en een twee meter-plusser. Er zit ook een verhaallijn in het programma: het contact tussen verschillende mensen en wat daar allemaal fout in kan gaan.
Het juryrapport dat Droog Brood in Amsterdam kreeg, liegt er niet om: '(...) amusement op top niveau door bijna briljante clowns. Veel afwisseling, originele vondsten, goede timing en uitstekende techniek (...) Er is voortdurend drama, het blijft spannend tussen de twee. Ze verliezen nooit de humor, ze zijn steeds leuk en vangen je aandacht door hun sterke motoriek.' Met dergelijke loftuitingen, ondersteund door jubelende recensies, heb je als jong cabaretduo genoeg reclame gemaakt om elke avond volle zalen te trekken, zou je zeggen. Echter de gelegenheid om een optreden van Droog Brood mee te maken is niet zo groot. Er wordt hard gewerkt aan een avondvullend programma en het aantal voorstellingen is opzettelijk laag. De voorstelling aanstaande maandag in de Vrijhof is dus een buitenkansje.
Droog Brood, maandag 20 november, 12.35 uur, Vrijhof Cultuurcentrum, toegang f5 / f2 (met Union+, CJP, Enschedepas).