Gezocht: vier nieuwe collegeleden. José van Eijndhoven, voorzitter van de benoemingscommissie, heeft UT-medewerkers opgeroepen zich kandidaat te stellen. UT-Nieuws kijkt alvast rond.
De hoofdprijs is er al uit: primus inter pares in het nieuwe college wordt Frans van Vught. De afgelopen vier jaar deelde de huidige rector magnificus de bestuurlijke macht met collegevoorzitter Arie van der Hek en vice-voorzitter Frits Schutte, die beiden niet terugkeren.
In de nieuwe opzet, die per 1 januari in moet gaan, wordt Van Vught voorzitter, rector en boegbeeld ineen. Wat overigens niet betekent dat hij het alleen voor het zeggen krijgt. 'Net als voorheen beslist ook het nieuwe CvB collegiaal', benadrukt Van Eijndhoven. 'Of Van Vught meer primus zal zijn dan pares, hangt af van afspraken binnen het nieuwe team.'
Nog vacant zijn de vier portefeuilles die de Raad van Toezicht rond het 'boegbeeld' heeft gecreëerd: onderzoek, onderwijs, financiën, en personeel & processen. 'We willen één of twee personen van buiten', aldus Van Eijnd-hoven. De benoemingscommissie zoekt met andere woorden twee of drie mensen uit de UT-stal.
De naam van dr. Hans Roosendaal, directeur van het Dinkelinstituut, circuleert. Was wetenschappelijk uitgever bij Elsevier Science, totdat Frans van Vught hem begin 1998 naar de UT haalde om de universiteitsbibliotheek te vertimmeren tot een virtuele informatie- en leeromgeving. Reorganiseerde tussentijds CenT, en heeft dat blijkbaar goed gedaan. Insiders tippen Roosendaal als portefeuillehouder personeel & processen.
Prof. dr. Jos de Smit wordt ook genoemd. Oud-rector en veelvoudig decaan, kan in aanmerking komen voor de posten wetenschap of onderwijs. Treedt tegenwoordig op als trouble-shooter. Moest vorig jaar snijden in eigen vlees: De Smit reorganiseerde zijn faculteit Toegepaste Wiskunde.
Afgelopen zomer maakte hij korte metten met de Graduate School Twente, en verkaste vervolgens als decaan naar Technische Natuurkunde. Schijnt volgens insiders al te hebben bedankt. Zal niet willen dansen naar de pijpen van een andere rector dan hijzelf.
De eigenzinnige Prof. dr. Jan Greve. Ex-decaan van Technische Natuurkunde. Keert terug naar zijn leerstoel biofysische technieken. Zit naar eigen zeggen niet bij de telefoon. Bulkt anderzijds van de meningen en visies, en heeft het afgelopen decennium aangetoond over genoeg bestuurlijke gewicht te beschikken.
Misschien wordt het tijd voor U-raadvoorzitter ir. Dick Meijer? Speelt samen met Geerten Schrama al enige jaren voor stuurlui aan wal. Beticht de Raad van Toezicht en het college in deze krant van 'Old boys-gedoe' en wil met KPS de ons-kent-onsstructuur doorbreken. Wat let hem?
Dr. Leo Goedegebuure, hogeronderwijsbrein, senior-beleidsmedewerker, die na twee jaar eieren voor zijn geld koos. Hij keerde terug als onderzoeker naar Cheps, waar hij nu directeur is. Kan zijn expertise wellicht verzilveren op de post onderwijs danwel onderzoek. Nadeel: te weinig harde bestuurservaring.
Hier en daar klinkt de naam van Prof. dr. Erwin Seijdel. Decaan WMW, de faculteit die het goedgevisiteerde en studententrekkende TCW herbergt. Kan een rol spelen in het uitbaten van de doctorandusstudies die momenteel bij de ACO liggen: psychologie en bedrijfswetenschappen. Communicatietijger, specialist in het creëren van draagvlak. Criticasters betwijfelen of hij over uitgesproken bestuurlijke skills beschikt.
Prof. dr. Peter Apers - WAPers onder studenten. Specialist op het gebied van wireless. Kan UT laten uitgroeien tot een échte ICT-universiteit. Zal in ieder geval altijd en overal bereikbaar zijn.
Vlak Prof. ir. Roel Pieper niet uit. Heeft tijd en hart voor Twente. Weet als geen ander hoe je een universiteit ondernemend houdt. Sprak over de bv Nederland in termen van 'aan de praat krijgen' en wil van Enschede een 'internationale haven' maken. Misschien een vrije rol?
De studenten Petra Boom en Sander Jacobs solliciteerden zelf naar een zesde zetel in het nieuwe college. Willen met studentenbril over de schouders van de nieuwe bestuurders meekijken. Probleempje: Van Eijndhoven ziet het initiatief niet zitten. 'Het moet een echt werk-college worden - let u svp op het streepje. Meekijken gebeurt op andere plaatsen in de universiteit.'
Emancipatie-technisch zou de benoeming van de studente Petra Boom evenwel een meesterzet zijn. De UT kan nauwelijks op de proppen komen met een vijfkoppig college zonder vrouw(en).
Daarom: dr. Beate van der Heijden, sinds kort UHD, werkzaam bij de vakgroep HRM. Maakt pijlsnel carrière. Bij uitstek geschikt voor de post processen en personeel.
En zo zijn er vast nog wel een handvol kandidaten te bedenken, die allemaal wel iets hebben....Wat te denken van Van Houten, of een Grootenboer wellicht, beiden geslepen bestuurders van WB? Of een van de nieuwe onderwijsdirecteuren?