-Het principebesluit van het CvB t.a.v. de invulling van de arbeidsvoorwaarden van de AIO's is aan het OPUT ter instemming voorgelegd. Het CvB heeft in principe besloten het AIO-salaris conform de nieuwe CAO met handhaving van de arbeidsmarkttoelage op het huidige niveau vast te stellen. Daarnaast zijn er voorzieningen voor publicatiekosten proefschrift en aanschaf computerfaciliteiten. Het bestaande faciliteitenpakket wordt afgeschaft. Voor derde en vierde jaars AIO's is voorzien in een overgangsregeling. Het OPUT heeft niet ingestemd met het principebesluit van het CvB. Het OPUT vindt het belangrijk dat iedere AIO de beschikking krijgt over een budget voor scholing en congresbezoek. Daarnaast stellen zij zich op het standpunt dat ook voor eerste en tweede jaars AIO's een overgangsregeling moet gelden. Inmiddels is er op 2 oktober een extra-OPUT vergadering over dit onderwerp geweest. Deze vergadering heeft geleid tot overeenstemming tussen het college en het OPUT.
-Er is gesproken over de SUT-A en pre FPU. I.v.m. de verdeling van de middelen over de verschillende regelingen zal in de volgende vergadering in een breder verband worden gesproken over ouderenbeleid.
-T.a.v. de premiespaarregeling wil het OPUT de huidige regeling graag voortzetten. Er moet onderzocht worden of daar een financile dekking voor kan worden gevonden.
-De stand van zaken van reorganisaties binnen de UT is besproken.
-Op de website van de UT is onder de dienst P&O een verwijzing naar de site van het overlegorgaan personeelszaken UT (OPUT) ondergebracht. Hier staan de agenda's en de goedgekeurde verslagen van de vergadering.
-De volgende vergadering van het OPUT is op 8 november 2000.
Historisch Archief
Onlangs zijn 530 foto's toegevoegd aan de catalogus van het Historisch Archief (HA). Het betreft de foto's behorende bij de 41 rapporten van het Bouwbureau van de Technische Hogeschool Twente. De rapporten, veelal met inhoudsopgave, bevatten gedetailleerde verslagen van de bouwwerkzaamheden op het terrein Drienerlo in de periode juni 1962 t/m augustus 1967. Op verzoek zijnde rapporten ook ter inzage. In totaal zijn nu ruim 3400 afbeeldingen in het archief opgenomen. Deze kunnen worden opgezocht via de UB catalogus http://ubalpha.civ.utwente.nl/cgi-bin/wwwlibmenu. De catalogus bevat foto's, negatieven, dia's en een selectie van boeken en artikelen, die in het HA aanwezig zijn. De foto's en/of dia's zijn voor medewerkers en studenten van de UT beschikbaar voor bijvoorbeeld posters, tentoonstellingen, jubilea of publicaties. Er is ook een collectie historische video's, films, band/dia-programma's en geluidsbanden en -cassettes. Het HA is zeer geïnteresseerd in aanvullende kenmerken voor de beschrijving van de aangeboden beelden. Originele beelden kunnen ter inzage worden gevraagd bij het HA.
Onderwijskundige Oriëntatiecursus (Teaching and Learning in Higher Education)
Op dinsdag 14, woensdag 15 (mo) en dinsdag 21 november aanstaande organiseert het DINKEL Instituut/Onderwijskundig Centrum een Onderwijskundige Oriëntatiecursus (OOC, Engels), geschikt voor zowel (niet-) Nederlandse beginnende als ervaren docenten en voor AIO's. De cursus biedt een brede oriëntatie op verschillende onderwijstaken en is een goede voorbereiding op het geven van hoor- en werkcolleges, het begeleiden van werkgroepen e.d. Aan de orde komen thema's als het maken van lesopzetten, systematisch aanpakken van problemen, boeiender maken of efficiënter organiseren van onderwijs, beoordelen van studieresultaten enz. De cursus bevat verder talrijke aanwijzingen om de tijd, die men besteedt aan onderwijs, doelmatiger te gebruiken. Tijdens de cursus zullen de deelnemers veelal zelf actief zijn, onder meer door het houden van presentaties en het uitwisselen van ideeën en ervaringen. Deelname is voor UT-docenten kosteloos. Docenten die later eventueel deelnemen aan het Didactisch UT-Inwerktraject, krijgen daarvoor een gedeeltelijke vrijstelling op basis van de OOC. Meer informatie: Elly Govers (4870) of op http://www.oc.utwente.nl. Aanmelding (tot 1-11):per tel. (5453), via email [email protected] of via Internet.
Oecumenische Vieringen Drienerlo
Op 22 oktober 2000 zal in de Oecumenische Vieringen Drienerlo voorgaan Akke Fokje Stienstra, geestelijk verzorger te Hengelo. Voor de kinderen is er een crèche c.q. kindernevendienst. Aanvang dienst: 10.30 uur. Plaats: UT Vrijhof, Audiozaal.
Start culturele cursussen
In week 44 starten er weer een 10-tal culturele cursussen voor UT-studenten en personeelsleden. Voor onderstaande cursussen kunnen nog enkele cursisten worden geplaatst. Opgave bij het Vrijhof Cultuurcentrum, Annette Hulsbeek, kamer 137 in de Vrijhof, tel. 4894400. Maandag 30 oktober-Website (beginners) van18.00-20.00 uur in Concordia. Docent: Rob Oostenrijk. Percussie/Djembee van 17.00-18.00 uur in Concordia. Docent: Suzanne Forman. Flamenco beginners van 20.00-21.00 uur in Concordia. Docente: Marieke de Jong. Yoga van 20.15 tot 21.15 uur in de Volksuniversiteit. Docente: Mevr. W.A.F. Wittebrood. Dinsdag 31 oktober-Salsa (beginners) van 19.30-20.30 uur in de Salsoteca, Langestraat 11c. Docent: Henrique van der Hansz. Woensdag 1 november-Streetdance van 18.00-19.00 uur in Concordia. Docente: Carla Lafontaine. Donderdag 2 november-Desk Top Publishing 18.00-20.00 uur in Concordia. Docenten: Erik van der Wal en Lidy Roemaat. Acteren van 17.00-19.00 uur in Concordia. Docent: Rudolf Brand. Grimeren van 19.30-21.30 uur in Concordia. Docente: Marjolein Mondria. Tai Chi (Engelstalig) van 19.30-20.45 uur in de Volksuniversiteit. Docent: J.P. van der Giessen. Ben je in het bezit van een Unionpluskaart dan betaal je voor iedere cursus (totaal 12 lessen) slechts f75. Heb je geen Unionpluskaart? Dan betaal je f150. Geïnteresseerd? Aarzel dan niet en geef je op, want vol is vol. De inschrijving sluit vrijdag 20 oktober a.s. Wil je weten welke cursussen het Vrijhof Cultuurcentrum nog meer aanbiedt? Kijk dan in onze cursuskrant, die op de cultuurstandaards in de Vrijhof ligt of raadpleeg onze web-site: www.utwente.nl/cultuur/.
De taal van het lichaam
Wat zegt iemand met zijn of haar lichaam? Die vraag staat centraal in een Studium Generale cursus over lichaamstaal. Op 6 en 13 november kunnen cursisten aan den lijve ondervinden hoe ver de invloed van deze fysieke taal reikt. Anderen overtuigen lukt niet met woorden alleen. Houding, stem, manier van kijken - kortom lichaamstaal - speelt daarbij een doorslaggevende rol. Erna Lankhorst, logopediste en eigenaar van een bureau voor presentatie, zal de cursisten laten zien en voelen wat zij - vaak onbewust en onbedoeld - met hun lichaam 'zeggen.' De cursisten leren bij zichzelf en anderen bepaalde non-verbale signalen herkennen en begrijpen. Tevens leren ze hoe ze meer greep op hun lichaamstaal kunnen krijgen. De opgedane ervaring wordt vervolgens toegepast op de praktijk van een sollicitatiegesprek. De cursus is in eerste instantie voor studenten bedoeld; zij krijgen dan ook voorrang bij aanmelding. Aanmelden is verplicht en kan tot en met maandag 30 oktober bij Studium Generale, 053-4894456/3321. Kosten: f2,50/f5,- (niet-studenten). De cursus wordt gegeven op maandagavond 6 en 13 november, 19.30 uur in De Boerderij.
Het onbekende ik
Wie ben ik? Dit is een lastige vraag. Mensen zijn gewoonlijk niet uit ÚÚn stuk, en vallen meestal niet met zichzelf samen. Studium Generale houdt in oktober en november een cyclus die bol staat van de menselijke spanningen. Hoe wordt men wat men is? Deze vraag stelde Nietzsche aan de orde in 'Ecce Homo'. Prof. Dr. Paul vanTongeren, hoogleraar wijsgerige ethiek te Nijmegen, zal dit thema van de zelfverwerkelijking op 31 oktober nader uitwerken. Daarbij beperkt hij zich niet tot Nietzsche, maar gaat hij terug tot Aristoteles, die een geheel andere opvatting over zelfverwerkelijking had. Prof. Dr. Willem van Reijen, hoogleraar sociale filosofie te Utrecht, spreekt op 7 november over het authentieke ik en de relatie tot anderen. Zijn centrale vraag is hoe de menselijke identiteit wordt vormgegeven door de sociale omgeving en tevens hoe deze vorm verandert onder invloed van culturele veranderingen. Op 14 november spreekt Dr. Liesbeth Woertman, klinisch psychologe te Utrecht, onder de titel 'Het ik en het lichaam - een paar apart.' Woertman belicht de typische spanningen die ontstaat uit het feit dat bijna iedereen ontevreden is over zijn en vooral haar uiterlijk. Deze cyclus vindt plaats op drie dinsdagavonden: 31 oktober en 7 en 14 november, om 19.30 uur in het Amphitheater van de Vrijhof. Toegang gratis.
Lezingen over Mexico bij Studium Generale
Het bureau Studium Generale houdt begin november een weekeinde over Mexico. Een groep Technische Bedrijfskunde studenten gaat in dit exotische land onderzoek doen naar zogenaamde 'strategische allianties'. Het symposion dient hen, maar ook andere belangstellenden, beter voorbereid op reis te sturen. Onder de titel "Mexico. Het eerste slachtoffer van globalisering" zal prof.dr. Raymond Buve op vrijdagavond 3 november ingaan op de woelige geschiedenis van Mexico. Dit land heeft de globalisering namelijk vanaf haar oorsprong meegemaakt: eerst kwamen de Spanjaarden met hun kerstening, vervolgens maakten de Europese liberale ideeÙn de dienst uit, en tegenwoordig neemt de VS dit exotische land in een economische houdgreep. Welke kansen zijn er nog voor de Mexicaanse cultuur? Biedt het aanhalen van (handels) betrekkingen met Europa enig soelaas? De laatste vraag staat de volgende ochtend, zaterdag 4 november, centraal tijdens de lezing van Armando Guerresi, directeur van de Citibank Mexico. In zijn Engelstalige lezing zal hij eerst kort de geschiedenis van de Mexicaanse economie schetsen om vervolgens in de toekomst te blikken. Daarbij zal hij speciaal stil staan bij samenwerkingsverbanden - cross border alliances, joint ventures etc. - met Europa. De lezing op vrijdag 3 november begint om 19.30u, die op zaterdag 4 november om 10.00u. Locatie: De Boerderij. Aanmelden voor dit symposion kan tot en met maandag 30 oktober bij Studium Generale, telefoon 053-4893321/4456. De kosten bedragen voor studenten f 2,50. Anderen betalen f 5,-.
Lecture
On thursday october the 26 th. (time: 12.30-13.30, location: WB-building Hal V, room 212) there is another lunchlecture in the series of Civil Engineering & Management research colloquia. Prof.dr. Robert T. McCutcheon, head of department of civil and environmental engineering/WORK, Research Centre for Employment Creation in Construction, University of the Witwatersrand, Johannesburg, South Africa, will be speaking on: Work and public works Employment generation in civil construction, with particular reference to high standard heavily trafficked roads The lecture will provide an introduction and a summary of a series of working papers which are being produced by the Research Centre for Employment Creation in Construction to disseminate the results of recent research and field implementation using employment-intensive methods for high-standard infrastructure.
CD-Uitleen Drienerlo
Selectie uit de nieuwe cd's: Pop: 1.Reprazent feat. Roni Size-In The Mode (drum-'n'-bass) 2.Placebo-Black Market Music (alt. pop) 3.Skik-Overal & Nergens (NL-rock) 4.Limp Bizkit-Chocolate Starfish And The Hot Dog Flavored Water (crossover) 5.Christian Death-Born Again Anti-Christian (gothic metal) 6.Frederique Spigt-Droom (NL-talig, doorwrochte liedjes) 7.AC Acoustics-Understanding Music (poetische alt. pop) 8.Symphony X-V: New Mythology Suite (symfometal) 9.Everlast-Eat At Whitey's (blues, rock, rap) 10.Doctor Rockit-Indoor Fireworks (alles van techno tot ballades). Blues: Too Slim & Taildraggers-King Size Trouble Makers(vuige slidegitaren). Jazz: David Sanchez-Melaza (eigenzinnige latin jazz) Klassiek: Z. Preisner-Requim For A Friend (Kieslofski-componist). Wereldmuziek: Ruben Gonzalez-Chancullo (Buena Vista-pianist) Dvd: Underworld-Everything, Everything. Meer informatie? Bel: 053-4361130 of kijk op http://come.to/cd-uitleen.
Operational Management of Telematics Systems
The Management Group of TSS is providing the Course: Operational Management of Telematics Systems, lectured by Prof.De Goede. It is our privilege to announce that Paul Smits, Chairman of the Board of KPN, will give a guest lecture on the subject of "Management and Operation". Students, staff and interested people are invited on Thursday the 2nd of November 2000. Location: CC-3
Time: 10.45-11.30. Information: [email protected].
Cursus Integratie van ICT in het onderwijs op 7 november a.s.
Docenten, die zich willen oriënteren op het gebruik van ICT in het onderwijs, maken in deze cursus kennis met een breed scala aan computertoepassingen die het leerproces kunnen ondersteunen. De nadruk ligt op de onderwijskundige toepassing: in welke gevallen kan welke computertoepassing een nuttige rol spelen? Aan de hand van cases uit het reguliere UT-onderwijs leren de deelnemers welke mogelijkheden er zijn en wat de meerwaarde van ICT kan zijn. Er wordt veelvuldig gewerkt in hands-on sessies om zelf te ervaren, wat het betekent om met ICT te werken. Tot slot wordt aandacht besteed aan de vraag "hoe kan ik zelf beginnen met ICT in mijneigen onderwijs". Meer informatie over de cursus bij Michiel van Geloven (2046) of op Internet (http://www.oc.utwente.nl). Op Internet kunt u ook informatie vinden over andere OC-cursussen. Cursusdatum: dinsdag 7 november a.s. Aanmelding: per telefoon (5453), via email ([email protected]) of via Internet. Er is een beperkt aantal plaatsen beschikbaar. U kunt zich aanmelden tot 27 oktober a.s.
Wetenschapswinkel UT
Even voorstellen. De Wetenschapswinkel UT is een klantgerichte organisatie die volgend jaar 20 jaar bestaat. De Winkel bemiddelt tussen de vraag naar wetenschappelijke kennis en op de universiteit aanwezige expertise. Studenten kunnen voor ons zelfstandig onderzoek uitvoeren of onder begeleiding van een docent werken. Wij hebben voor alle studierichtingen aanvragen voor onderzoek in portefeuille. Het gaat daarbij om kortdurende zowel als langdurige projecten. De beloning in geld en studiepunten is daarmee in overeenstemming. De combinatie geld en studiepunten spreekt studenten altijd erg aan evenals het opdoen van praktijkervaring. Wij werken voor midden- en kleinbedrijf, non-profitorganisaties, verenigingen, stichtingen en particulieren. Wandel voor informatie over werkwijze, projecten in portefeuille even bij ons binnen; Vrijhof kamers 207 en 208 of bekijk de site: http://www.twente.nl/~wewi/ Wij zijn telefonisch bereikbaar via nummer 053-4893848.
Alle Faculteiten
College Synthetische Methoden in de Organische Chemie
Bij voldoende belangstelling hoopt ondergetekende in het 2e trimester het bovenstaande college te geven. Als leidraad zal een gedeelte van het boek gebruikt worden van S. Warren -"Organic Synthetisch"- The Disconnection Approach". Degenen die dit college willen volgen, wordt verzocht zich uiterlijk 10 november a.s. op te geven bij de secretaresse van de werkeenheid Supramoleculaire Chemie en Technologie (SMCT), tel. (489)2980, e-mail: [email protected], kamer CT 1707. Tijd en plaats van het college zullen in overleg worden vastgesteld. Degenen die dit college wel willen volgen, maar in genoemde periode verhinderd zijn, wordt verzocht contact op te nemen met ondergetekende. Dr. W. Verboom (tel. 2977, e-mail: [email protected]).
BSK
Afstudeercolloquia
Sander Hazebroek over 'Dilemma's rond de uitkeringssystematiek', 19 oktober 2000, 15.30 uur, TWRC C-238.
Bernd Vinke over 'The performance of Institutional Forums.' Power and representation in the governance of higher education institutions in South Africa, 20 oktober 2000, 15.30 uur, TWRC B-209.
Gerwin Venema over 'Het corridorconcept in het Noorden.' Een onderzoek naar de mogelijke toepassing van het corridorconcept in Noord-Nederland, als oplossing voor de relatief 'ijle' ruimtelijk-economische structuur, 20 oktober 2000, 16.30 uur, TWRC C-238.
Judith Hoeben over 'The importantce of issues: A study of issue-based party preference in American and Dutch national elections', 30 oktober 2000, 16.00 uur, TWRC B-209.
Wibout Dragt over 'Het individueel opdrachtgeverschap: onderkend of onbekend?', 31 oktober 2000, 15.45 uur, BB-6.
Catelijne van Dort over 'De oprichting van een onafhankelijke Europese Voedselautoriteit (EVA): een verklaarbare reactie op de nieuwe ontwikkelingen in de voedselveiligheid en de recente voedingsschandalen?', 2 november 2000, 16.00 uur, TWRC C-238.
Thijs Strijtveen over 'Zicht op toezicht.' Een onderzoek naar de invulling en werking van het rijkstoezicht op een drietal Zelfstandige Bestuursorganen, mede in relatie tot onderkende bestuurlijke risico's, 2 november 2000, 16.00 uur, TWRC B-209.
Marrit Ruseler over 'Integraal Digitaal?' Onderzoek naar het bestaan van beleidsnetwerken rond het ICT-stimuleringsbeleid voor het MKB, 3 november 2000, 15.45 uur, BB-5.
Isabel Jonker over 'Politie in ontwikkeling'. Een onderzoek naar de ontwikkeling van politiefunctionarissen bij de invoering van wijkgerichte politiezorg in de regio Rotterdam-Rijnmond, 9 november 2000, 15.30 uur, TWRC C-238.
Economie en beleid (172020)
Voor D1 studenten BSK. Op woensdag 25 oktober 2000 om 15.45 uur is er een nabespreking naar aanleiding van het tentamen Economie en beleid van 5 oktober 2000. Deze nabespreking vindt plaats in zaal TWRC B-103.
Dynamiek in beleidsprocessen (172030)
Voor D1 studenten BSK. Roosterwijziging: Voor dit vak vervallen de werkcolleges van alle groepen op de donderdag 5/6 en 7/8 uur groep 1 t/m 4 in de week 42. De week 46 wordt toegevoegd voor deze werkcolleges. Voor een goed overzicht zie aanpassing v/h rooster op internet.
Publiek management (176820)
Voor D2/D3 studenten BSK. T.b.v. dit vak zal dit jaar andere literatuur gehanteerd worden. Derhalve hoeft het boek van C. Pollit - Managerialism and the public services - NIET aangeschaft te worden. Nadere info omtrent de litarutuur volgt zo spoedig mogelijk.
Ethiek van het besturen (161724)
Voor D2/D3 studenten BSK. Wijziging boekenlijst: De in de studiegids vermelde literatuur is namelijk niet langer geheel actueel.De boeken van Van Willigenburg en van Singer dienen nog steeds te worden aangeschaft. Het boek van Achterhuis (Het rijk van de schaarste) komt echter te vervallen. In plaats daarvan dient te worden aangeschaft R.J.M.Jeurissen (red), Bedrijfsethiek een goede zaak. Van Gorcum, Assen 2000. Tevens dient men zich niet, zoals in de studiegids staat aangegeven, aan te melden bij de heer Fokkink, maar bij de huidige docent, T.Swierstra ([email protected]).
Recht voor het openbaar bestuur (172100)
Voor D1 studenten BSK. Roosterwijziging: De werkcolleges van dit vak in blok 2 zijn gewijzigd. De werkcolleges waren verdeeld over 3 groepen, dit zijn nu 2 zelfwerkgroepen geworden. De indeling van deze groepen wordt t.z.t. door de betreffende docent bekend gemaakt. De werkcolleges van week 45 en week 3 komen te vervallen. Deze wijzigingen zijn in het rooster aangepast.
CT
Regels voor deelname aan snelle herkansingen
Voor CT-studenten. Voorwaarden voor deelname aan de snelle herkansingen: 1.Je moet hebben deelgenomen aan het direct voorafgaande reguliere tentamen, en 2. Je cijfer mag niet lager zijn dan een 4. Uiteraard doen er zich uitzonderingssituaties voor. De beoordeling van de vraag of er inderdaad sprake is van een bijzondere situatie is de taak van de mentoren (voor eerste- en tweedejaarsvakken) en van dr.ir.A.G.J. van der Ham (ÚÚn van de studieadviseurs, kamer CT A 124) voor vakken uit het derde t/m vijfde jaar. Verleent de mentor of dhr. Van der Ham 'ontheffing' dan wordt dit door hen meegedeeld aan Bureau Onderwijszaken CT. BOZ-CT zorgt voor een mededeling aan de docent van het betreffende vak. Tentamenwerk van studenten die onterecht deelnemen aan een snelle herkansing wordt niet nagekeken door de docent! Een 'algemene' bijzondere situatie is het op dezelfde dag vallen van tentamens uit het eerste en tweede jaar. Tweedejaars mogen in zo'n geval voor één van die vakken meedoen aan de snelle herkansing in plaats van het reguliere tentamen. Dit moet vooraf overlegd worden met de mentor die hiervoor toestemming moet verlenen.
Groepsindeling Werkcolleges 2e en 3e trimester 2000/2001
D2/D3 studenten CT\WB\TBK + cursisten Procestechnologie CT.
CHEMISCHE REACTORKUNDE I (137004): -zie CT D2 -rooster 2000/2001. Groep 1: Tweede trimester: Maandag 7e en 8e uur, Wk. 50, 51, 3, 4, 6 t/m 10, Zaal CT 1405. Derde trimester: Dinsdag 1e en 2e uur, Wk. 14, 15,17, 19, 21 t/m 25, Zaal CT 1814. CT studenten generatie 1998 A t/m K + HBO-ers-CT + studenten WB en TBK. Groep 2 Tweede trimester: Vrijdag 7e en 8e uur, Wk. 50, 51, 3, 4, 6 t/m 10, Zaal CT 1405. Derde trimester: vrijdag 3e en 4e uur, Wk. 14, 17, 18, 22 t/m 25, Zaal CT 1345. CT studenten generatie1998 L t/m Z + PT-ers + overigen. NUMERIEKE WISKUNDE (154021): Groep 1 Tweede trimester: Maandag 1e en 2e uur, Wk 50,2,4,7,9 in zaal TW A 112. CT studenten generatie 1998 A t/m K: Groep 2 Tweede trimester: Maandag 1e en 2e uur, Wk 50,2,4,7,9 in zaal TW A 114. CT studenten generatie 1998 L t/m Z.
College Synthetische Methoden in de Organische Chemie
Zie mededeling 'alle faculteiten'.
EL
Major-Voorlichting
Vrijdag 20 oktober a.s. is er een Major-Voorlichting gericht op de EL-Major Telematica, t.b.v. 3e jaars EL-studenten in TW/RC B209. Het ochtendprogramma (van 9.00 tot 12.15 uur) bevat een oriëntatie op de onderzoeksgebieden en op de mogelijkheden voor het doen van afstudeer en andere opdrachten bij de organiserende vakgroepen TSS en TEL. Na de koffiepauze is er een aantal interessante voordrachten over diverse Telematica onderwerpen. Het middagprogramma (van 13.30 tot 16.30 uur) start op het plein voor het INF-gebouw. Je kan hier kiezen voor een bezoek aan Ericsson of aan HSA. In beide gevallen krijg je iets te horen over het bedrijf zelf en over de mogelijkheden die het bedrijf biedt aan studenten en aan afgestudeerden. Er is ook aandacht voor de techniek zelf en er zijn o.m. demonstraties te zien. Inlichtingen: J.Daemen, tel. 053-4892812, email: [email protected].
Rectificatie D-voordracht
De doctoraalvoordracht 'Differentiated Services in FRIENDS' door H. Lin (Leerstoel: TSS), gepland op woensdag 25 oktober, 16:00 in HL 204 vervalt en wordt naar een nader te bepalen datum verschoven.
Afscheidssymposium
Ter gelegenheid van het afscheid van Prof.Dr.-Ing. O.E. Herrmann van de faculteit Elektrotechniek vindt een symposium plaats op donderdag 26 oktober a.s. van 13.15 uur tot 16.45 uur en aansluitend een receptie tot 18.00 uur, in Drienerburght.
@TK=INF/BIT/TEL
Wijziging Collegeweken OR II (158006)
Voor INF, WB, TW, TBK. Voor het vak Operationele Research II zijn er college-uren bijgepland, te weten: dinsdag het 1e/2e uur: week 44 en 45 in WB Hal IV206; vrijdag het 1e/2e uur: week 44 en 45 in BB1.
Integrand Twente
Voor een productiebedrijf in Borculo zijn we op zoek naar IT- en logistiek georiënteerde studenten, die gezamenlijk een opdrachtwillen uitvoeren. Het gaat over het op papier zetten van batchrecords en deze uiteindelijk in een geautomatiseerd systeem onder te brengen. Ref.G777. Informatie: Vrijhof kamer 120, tel. 053-4893909. Kijk ook eens op de stage-/opdrachtenbank op www.integrand.utwente.nl.
AIESEC: inschrijving stageprogramma
Zie mededeling Internationaal.
@TK=TBK/CTM
Vakgroepvoorlichtingen
Voor TBK D1, D2 en D3. In week 42 en 43 worden weer de jaarlijkse vakgroepvoorlichtingen gehouden. Elke dag zal één bepaalde vakgroep een voorlichting geven over de keuzevakken en het afstuderen bij de desbetreffende vakgroep. De vakgroepvoorlichtingen zijn bedoeld voor studenten die het nieuwe curriculum volgen. De vakgroepvoorlichtingen zijn allemaal van 12.30u tot 13.30u en vinden plaats in het BB1. Let op: op donderdag zal de voorlichting plaastvinden in BB4! Indeling: Maandag 16 oktober Technologie & Organisatie; Dinsdag 17 oktober Human Resource Management; Woensdag 18 oktober Financieel management / Bedrijfseconomie; Donderdag 19 oktober Bedrijfsrecht; Vrijdag 20 oktober Geneeskunde & Management; Maandag 23 oktober Bedrijfsinformatiekunde; Dinsdag 24 oktober Marketing, Strategie en Ondernemerschap; Woensdag 25 oktober Vakgroep Ontwikkelingskunde; Donderdag 26 oktober Operationele methoden en systeemtheorie.
Zaalwijziging Algemene Economie (173800)
Voor CiT P. Dit college wordt op donderdag 26 oktober (week 43) gehouden in CC 2 in plaats van CC 3.
Roosterwijziging Stroming (224021)
Voor CiT D1. Dit college van dinsdag 12 december 2000 komt te vervallen.
Colloquia
Nicole van Heel over 'De koppeling tussen Questor en Aimsunz', 20 oktober 2000, 16.00 uur, WBHV 112 .
A.A. Kranenburg over 'GOEDE(REN) OPSLAG'. Een onderzoek naar de efficiëntie van het centrale onderdelenmagazijn bij Philips Analytical in Almelo, 31 oktober 2000, 15.45 uur, BB 7.
Michiel van der Bom over 'Multifunctionele binnenstedelijke gebiedsontwikkeling', 3 november 2000, 16.00 uur, WBHV 212.
Maarten Almekinders over 'Onderzoek naar ervaringen van Design & Construct aanbieders en naar problemen die zij tegenkomen bij het maken van een aanbieding', 16 november 2000, 16.00 uur, BB 6.
Bedrijfskundig Onderzoeken en Ontwerpen (BOON)
Voor TBK D3. Van maandag 4 t/m woensdag 6 december is de eerstvolgende gelegenheid om de BOON-case te doen. Je dient je voor deze case in te schrijven d.m.v. de inschrijflijst bij BOZ. Er kunnen maximaal 40 personen deelnemen. Studenten die in het tweede trimester op stage gaan hebben voorrang. De eerstvolgende gelegenheid om de instaptoets af te leggen is op maandag 13 november van 9.00-11.00 uur. De herkansing is op vrijdag 24 november van 9.00-11.00 uur. De plaatsen worden nog bekend gemaakt. Ook voor de instaptoets moet je je inschrijven, en wel via TAST. Er is geen maximum gesteld aan het aantal deelnemers. Je moet de toets met een voldoende hebben afgerond om te mogen deelnemen aan de case. Je moet ook het COO-practicum hebben afgerond. Dit kun je in de practicumruimte doen op momenten dat er computers vrij zijn. Van maandag 26 t/m woensdag 28 maart wordt de BOON-case gehouden voor studenten die in het derde trimester op stage willen. De data voor het afleggen van de instaptoets zijn maandag 5 maart van 9.00-11.00 uur en maandag 19 maart van 9.00-11.00 uur. Informatie over BOON is te vinden op de website van de faculteit.
Toets Technologie & Organisatievernieuwing (181063)
Voor TBK D3. In verband met de bedrijvendagen zal het gastcollege T&OV niet plaatsvinden op 1 november, maar op 8 november. Dit college wordt gegeven door Mr. James Reeves, werkzaam bij het NIAB te Cambridge. Kijk op www.niab.com voor meer informatie. De toets wordt hierdoor verplaatst naar woensdagmiddag 22 november a.s. van 13.30-15.30 uur. Je kunt je vanaf woensdag 18 oktober a.s. hiervoor inschrijven via TAST.
SPSS - practicum voor TBK (196045)
Voor TBK D2. Het SPSS-practicum voor TBK is een verplicht onderdeel van het vak BOON (Bedrijfskundig Onderzoeken en Ontwerpen (185259). Je moet dit vak hebben afgerond voordat je op stage gaat. Het SPSS - practicum voor TBK wordt elk trimester gegeven en voor de tweede keer dit studiejaar in de weken 49 t/m 51, 2 t/m 5, 7 en 8 op de maandagmiddag in TO-practicumzaal L 102. Er zijn twee groepen: A en B. Voor deelname aan dit practicum dient men zich schriftelijk in te tekenen bij F. Houweling TO-H 102. De intekenperiode is van 23 oktober 2000 tot en met 24 november 2000. Het maximale aantal deelnemers is 50 (25 per groep). De eerste 3 zittingen duren voor beide groepen van 13.45 - 17.25 uur. Men werkt dan in groepjes van 2. De volgende zittingen duren 1.45 uur of 1.30 uur en zijn individueel. Voor groep A is dat van 13.45 - 15.30 of van 13.45 - 15.15 uur, voor groep B is dat van 15.45 - 17.30 of van 15.45 - 17.15 uurl. Het practicum begint in week 49 (zitting 1). In week 4 (zitting 6) is er een oefentoets. In week 5 (zitting 7) is er een eindtoets van 1 uur 30 minuten. Dezewordt beoordeeld met voldoende / onvoldoende. In week 7 (zitting 8) is er een remediatie - bijeenkomst. De herkansing is in week 8 (zitting 9). Bij het practicum hoort een practicumhandleiding - SPSS - Practicum voor TBK (nr 161). Deze is bij de U-take verkrijgbaar. Verder wordt bij dit practicum gebruik gemaakt van het boek van E. Huizingh, Inleiding SPSS 9.0 voor Windows en Data Entry, Academic Service, ISBN 90 5261 239 0. Voor meer informatie: F. Houweling tel. 3583 ([email protected]) of W.M.M. Tielen tel. 4585 ([email protected]).
Systemen en Modellen (182073)
Zoals reeds gemeld in onderwijsmededelingen BOZ00.095 en BOZ00.134 is het met ingang van dit studiejaar niet meer mogelijk om het kwantitatieve deel van het vak Productie- en Logistiek Management te volgen ter vervanging van het vak Systemen en Modellen. Ter vervanging van het vak Systemen en Modellen kunnen alle TBK-studenten een vak kiezen uit het volgende rijtje: Inleiding Vervoerswetenschappen 222012 3sp. OR III 158022 3sp (niet geschikt voor L-stromers). Neurale netwerken en neurocomputing 211033 3sp. Productiesystemen III 112422 2.5sp.
WIJZIGING Projectmatig werken (180064)
Voor TBK PRAXIS. Er is een wijziging voor Projectmatig werken (180064). Noteer dit s.v.p. direct in je agenda, want het gaat om 20 oktober en 25 oktober 2000. Projectmatig werken GROEP 1 op woensdag wk 43: 5e uur HC in BB3. 6e uur project in projectkamers. 7e uur WC: groep a/b: BB3/BB4. Projectmatig werken GROEP 2 op woensdag wk 43: 6e uur (i.p.v. 1e uur) HC in BB3. 7e uur project in projectkamers. 8e uur WC: groep a/b: BB3/BB4.
Projectmatig werken GROEP 3 op vrijdag wk 42: 1e uur HC in BB3. 2e uur project in pj-kamers. 3e uur WC: groep a/b: BB4/BB5. Projectmatig werken GROEP 4 op vrijdag wk 42: 2e uur (i.p.v. 1e uur) HC in BB3. 3e uur project in pj-kamers. 4e uur WC: groep a/b: BB4/BB5.
Lecture
Prof.dr. Robert T. McCutcheon will be speaking on thursday october the 26 th. in the series of Civil Engineering & Management research colloquia. See 'algemeen'.
Groepsindeling Werkcolleges 2e en 3e trimester 2000/2001
D2/D3 studenten CT\WB\TBK + cursisten Procestechnologie CT. Zie mededeling CT.
Integrand Twente
De trombosedienst in Enschede is op zoek naar een student die zich wil gaan bezighouden met de verbetering van de organisatie van debloedafname. Er moet een betere verdeling komen van de bloedafnamepunten en de te rijden routes. Tegelijkertijd dient e.e.a. zo gestroomlijnd te worden dat de verschillende medewerkers, die afzonderlijk hun bijdrage aan het proces moeten leveren, zo min mogelijk op elkaar hoeven te wachten. Lijkt deze opdracht je een uitdaging? Kom dan langs voor meer informatie! Integrand Twente, de Vrijhof kamer 120, tel: 053-4893909 of kijk op www.integrand.utwente.nl.
AIESEC: inschrijving stageprogramma
Zie mededeling Internationaal.
TCW
Medialandschap en mediaproductie (243111)
Voor P- studenten TCW. De hoorcolleges van dit vak vindt in het 2e blok van het eerste trimester plaats in de volgende zalen: week 42 en 43: CC2; week 44: BB1; week 45: CC2.
Cognitieve psychologie (241102)
Voor: D1-studenten TCW. Bovenstaand hoorcollege in week 43 (dinsdag 24 oktober, 7e en 8e uur) komt te vervallen.
Basisvak Psychologie (247020)
Het tentamen van dit basisvak staat fout vermeld op het rooster. Dit vak wordt getentamineerd op 21 november, 's middags.
Tweede bestelronde TCW pc's
TCW-studenten. Op de TCW site vinden jullie informatie over de tweede (en voor dit jaar laatste) bestelronde voor een TCW-pc. Op de pc is alle software geïnstalleerd die je voor de TCW vakken nodig hebt. Je kunt de pc aanschaffen via de UT pc-privé regeling. Uiterste besteldatum: 3 november. Uitlevering pc's waarschijnlijk in week 47.
Integrand Twente
Ons team biedt weer ruimte voor versterking! Heb jij zin in een gezellig en zeer leerzaam jaar binnen een professionele, landelijke organisatie die midden in het bedrijfsleven staat? Wil je veel contact met bedrijven en studenten? Wil je gratis mee naar workshops bij grote multinationals en contact met studenten van Integrand vestigingen uit het hele land? Dan is Integrand wat voor jou! Meer informatie: Vrijhof kamer 120, tel: 053-489 39 09. Kijk ook eens op de stage-/opdrachtenbank op www.integrand.utwente.nl.
RN
Gezocht: Student Assistent voor het ontwikkelen van COO
Bij de faculteit technische natuurkunde is er een assistentschap beschikbaar voor het ontwikkelen van COO-opgaven. Deze opgavenzullen met name ingezet worden bij het eerste-jaars TN vak Electriciteit en Magnetisme (E&M). Hierbij moet een aantal reeds geselecteerde opgaven vormgegeven worden in een bestaand format, waarbij overigens voldoende beroep gedaan zal worden op je eigen inventiviteit en creativiteit. Om in aanmerking te komen moet je een vak E&M gevolgd hebben. TN-studenten hebben de voorkeur, maar ook studenten van andere faculteiten worden uitgenodigd te reageren. Enige kennis van HTML en JavaScript strekt tot aanbeveling, maar is niet strikt noodzakelijk. Je zult begeleid worden door Cristina Martin i Batlle en Frits de Mul. De aanstellingsduur is in principe twee dagdelen per week, gedurende drie maanden. Verlenging tot vijf maanden is mogelijk. Meer informatie bij: Devaraj van der Meer (tel: (489)1073, email: [email protected]) of Cristina Martini Batlle (tel: (489)1073, email: [email protected]).
D-voordrachten
Laura Vogelaar over 'Photonic crystal stabs: fabrication with FIB-assisted Laser Interference Lithography', vrijdag 20 oktober 2000, 13.30 uur, EL/TN T4.
Abraham Juriaan Mieog over 'The Optimized Smart DROS', vrijdag 20 oktober 2000, 15.30 uur, EL/TN T4.
Anton Kuijper over 'Remagnetisation and snapback on LHC-strands', donderdag 26 oktober 2000, 16.00 uur, EL/TN B1220.
Qiuyi Chen over 'Inter-Layered Ramp-Type Junctions with PrBa2Cu3-xGaxO7 Barriers (by Pulsed Laser Deposition)', donderdag 2 november 2000, 15.30 uur, EL/TN T4.
Willem Strijbosch over 'Kerr gratings - A qualitative theoretical study of stationary fields in nonlinear dielectric gratings', vrijdag 3 november 2000, 14.00 uur, BB6.
Teun van der Veen over 'Design, realization and characterization of a microring resonator with a polymer overlay', vrijdag 3 november 2000, 16.00 uur, TW C238.
Fundamentele optica (146005)
Dit vak begint in week 45. Iedereen die dit vak wil volgen wordt verzocht zich aan te melden bij Bureau onderwijszaken TN.
Zaalwijziging Warmteleer (140521)
Het hoorcollege van woensdag het 5e+6e uur in week 43 wordt verplaatst naar BB4.
Afstuderen bij PHILIPS?
Voor doctoraalstudenten TN bestaat de mogelijkheid om af te studeren op een gezamenlijk thema van Philips Natuurkundig Laboratorium en de leerstoel Computational Optics op het gebied van phase change recording. Philips stelt er een "behoorlijke financiele vergoeding tegenover". Heb je belangstelling kijk dan op deborden in het EL/TN gebouw of neem contact op met dhr. Wijers, kamer EL/TN 10256 (tst 3107).
TO
Afstudeercolloquium
Ivette Berends over 'Kwaliteit en effectmeting van de projectmanagement Academy van KPN, uitgevoerd in opdracht van Pricewaterhouse Coopers', vrijdag 3 november 2000, 16.00 uur, L213.
Inleiding Onderwijs- en opleidingskunde (191201)
Voor TO-P en TO-deeltijd. Dit hoorcollege (vrijdagvariant) op vrijdag 27 oktober, het 2e uur, wordt verplaatst van CC-3 naar CC-2.
Algemene Psychologie (194201)
Voor TO-P. Dit hoorcollege wordt op vrijdag 27 oktober, het 3e uur, verplaatst van CC-3 naar CC-2.
ICT en Mediakunde 1 (193201)
Dit hoorcollege op vrijdag 27 oktober, het 4e uur wordt verplaatst van CC-3 naar CC-2.
Opdracht overzicht TELETOP
Vanaf morgen (vrijdag 13 oktober, dat moet geluk brengen!) kun je in de teletop omgeving een overzicht vinden van de opdrachten die je per week afgerond zou moeten hebben voor alle vakken waaraan je deelneemt. Het gaat om een nieuwe 'knop' in het rijtje links op je scherm. Uitgangspunt is wel dat de docenten goed aangeven in het rooster van hun vak voor welke datum een bepaalde opdracht klaar moet zijn, maar daartoe sporen we hen aan. Hopelijk wordt hiermee een veelgehoorde klacht over de hoeveelheid zoekwerk in de teletop-omgeving opgelost.
Data-analyse 3 (196036)
Voor TO-D1. De laatste herkansing voor dit vak is mede op verzoek van studenten verplaatst naar donderdag 23 november, het 2e t/m 4e uur in zaal L213.
Informatievaardigheden (INVA)
Voor TO-D1. Dit werkcollege van dinsdag 6 februari wordt verplaatst naar dinsdag 9 januari, het 7e en 8e uur in L209. Dit werkcollege zal gekoppeld zijn aan het vak 195804 (Onderwijskundig Ontwerpen; Ontwerpopdracht).
TW
Vernieuwings- en Markovprocessen
Door een misverstand staat als studiemateriaal voor dit vak nog de oude omschrijving in de studiegids 2000-2001. Het correcte studiemateriaal voor dit vak is het boek: An Introduction to Stochastic Modeling, 3rd edition door Howard M. Taylor en Samuel Karlin. Uitgever: Academic Press. ISBN: 0126848874.
WB
Werkcollegegroepsindeling Analyse A
Voor WB D1-studenten IOPM en OAMS. Werkcollegegroepsindeling Analyse A: Groep A = projectgroepen 1 t/m 3: dinsdag 3/4e uur in TW-A.116. Groep B = projectgroepen 4 t/m 6: dinsdag 3/4e uur in TW-B.101. Groep C = projectgroepen 7 t/m 9: dinsdag 5/6e uur in Inf.-L.220. Groep D = projectgroepen 10 t/m 11 + herhalers: dinsdag 5/6e uur in WB-T.500b. De zalen op donderdag 1/2e uur blijven ongewijzigd!
Afstudeercolloquium
I.J. Jansink (TMK) over 'The effect of processing on crystallinity in Carbon/PPS composites', 15 november 2000, 13.00 uur, WB N.105.
Systematische cursusevaluatie
De systematische cursusevaluatie van WB wordt opnieuw opgezet, hiervoor worden studenten gezocht die tegen een vergoeding zich bezig willen houden met de voorbereiding en/of de uitvoering van deze evaluatie. Geïnteresseerden kunnen contact opnemen met [email protected].
Groepsindeling Werkcolleges 2e en 3e trimester 2000/2001
D2/D3 studenten CT\WB\TBK + cursisten Procestechnologie CT. Zie mededeling CT.
WTM
Zaalwijziging WTM-college Psychologie (166112)
Op donderdag 26 oktober a.s., 3e en 4e uur zal het WTM-college Psychologie (docenten: Galetzka/Drossaert, vakcode: 166112) niet plaatsvinden in CC 3, maar in CC 2.
Annulering WTM-/WWTS-colleges donderdag 19/10/2000
I.v.m. de herdenkingsdienst n.a.v. het overlijden van de WMW-medewerker, dr. P. van Dijk zullen de volgende WTM-/WWTS-colleges op donderdag 19 oktober a.s. (3e en 4e uur) niet doorgaan: Wetenschappelijke wereldbeelden, 161640, docent Drees Wetenschap, techniek en levensvragen, 161660, docent Munnik Techniekfilosofie, 161910, docent Vos Politieke en sociale geschiedenis van de moderne tijd, 165312, docent Lauxtermann Cultuurfilosofie van de techniek, 161900, docent Vos.
WWTS
Annulering WTM-/WWTS-colleges donderdag 19/10/2000
Zie mededeling WTM.
Cultuur
De Zondvloed in de Waterstaatskerk
De Kringzingers, het koor van personeelsleden van de UT, bestaat tien jaar. Dit wordt gevierd met een jubileumconcert o.l.v. de dirigente Mariette Effing op zaterdag 11 november a.s. om 19.30 uur in de Waterstaatskerk in Hengelo (de concertzaal van de Muziekschool Hengelo e.o. aan de Deldenerstraat 20). Een voorgenerale is op woensdag 1 november, 19.30 uur, Audiozaal (Vrijhof), gratis toegankelijk voor UT-medewerkers en -studenten en andere belangstellenden die niet bij het jubileumconcert kunnen zijn. Op het jubileumprogramma staat Engelse muziek uit de 20e eeuw - muziek van een vrolijk en zo hier en daar nonsensicaal karakter: The History of the Flood van David Lord en A pocketful of rhymes van Beryl Price. Het eerste stuk is een moderne toonzetting van de Zondvloed. Behalve door het koor wordt het vertolkt door een verteller - Marcel de Ridder, bariton - twee pianistes - Heike Knief en Inge Lulofs - en twee slagwerkers - Marit Entrop en Hans Grutterink. Deze gastmusici brengen tevens enige stukken ten gehore van George en Ira Gershwin, Arthur Benjamin, David Friedman en David Samuels. Entree: f15 (incl. programmaboekje). Kaarten zijn verkrijgbaar aan de zaal voor de aanvang van het concert. Informatie: Henny Frankena 053-4343945 of Mariette Effing 053-4361544.
Bellettrie Filmhuis
Vanaf woensdag 25 oktober tot en met woensdag 1 november: Themaweek Toeval Woensdag 25 oktober beginnen we met de film "Lola Rennt". In deze film zie je dat je iedere dag, iedere seconde beslissingen neemt die jou leven en dat van anderen kan veranderen. Natuurlijk weer in vergaderzaal 8 om 20:30. Donderdag 26 oktober is er een lezing van en discussie met het SPE om 19.30 uur, Vrijhof kamer 202. De themaweek wordt afgesloten met de film "Magnolia": 24 uur in L.A.; Het giet. Twee parallelle en verwikkelde verhalen dramatiseren een man die spoedig zal sterven.
4 Happy Feet
Vanavond is er, ondanks dat het een even week is, géén vrijdansavond, aangezien café Gerritsen niet beschikbaar is. Over twee weken (donderdag 2 november) zijn jullie natuurlijk weer van harte welkom! # Donderdag 26 oktober is er om 19.30 uur een Algemene Ledenvergadering in vergaderzaal 8 van de Vrijhof. Alle leden zijn welkom om mee te praten over het reilen en zeilen van de vereniging # Ja, jullie weten het nu allemaal, 8 november gaat er iets heeeeeel leuks en gezelligs gebeuren. Wat? Kom dinsdag naar les voor de ontknoping en schrijf je meteen in!
Diversen
B.S.C. Duitenberg
De Beleggingsvereniging Duitenberg heeft nog enkele plaatsen vrij in commissies. Staat gezelligheid voor jou op nummer 1 en wil je leren geld verdienen, dan zoeken wij jou! Neem contact met ons op ([email protected]) of loop in de middagpauze eens binnen voor een kop koffie in onze kamer (WB hal5-127B).
KIvI
KIvI Regio Oost/Bedrijfskunde organiseert i.s.m. TSM Business School een eendaagse cursus "Integraal Projectmanagement" op zaterdag 28 oktober van 10.00-16.00 uur (Drienerburght), waarin u op intensieve wijze kennis maakt met het fenomeen integraal projectmanagement. De cursus is voorbereid door prof. dr. Peter Storm. Aandacht wordt besteed aan een zestal kritische succesfactoren voor het slagen van een project: commitment van de opdrachtgever, helderheid en afbakening, projectaanpak, rol en gedrag binnen het projectteam, de zichtbaarheid van de projectleider, de maturity-level van projectmatig werken in de projectomgeving. Met de scherpte van een arendsoog zullen enkele aspecten worden verdiept. Uw persoonlijk niveau van functioneren komt naast het projectniveau en organisatieniveau zeker aan de orde. Kosten f195 (leden)/f275. Aanmelding: Elfride Dijkstra, e-mail: [email protected], tel. 4097.
Sollicitatietraining
KIvI Afdeling Jonge Leden Oost organiseert i.s.m. de Stichting Bedrijvendagen UT een sollicitatietraining op maandag 30 oktober van 13.30-17.00 uur (Collegezalencomplex). Tijdens deze training komen alle aspecten van het solliciteren, zoals zelfanalyse, loopbaanontwikkeling via netwerken, het sollicitatieproces, de psychologische test, assessment centre uitgebreid aan de orde. Na afloop is er een borrel. Deelname is gratis.
Integrand Twente
Ons team biedt weer ruimte voor versterking! Heb jij zin in een gezellig en zeer leerzaam jaar binnen een professionele, landelijke organisatie die midden in het bedrijfsleven staat? Wil je veel contact met bedrijven en studenten? Wil je gratis mee naar workshops bij grote multinationals en contact met studenten van Integrand vestigingen uit het hele land? Dan is Integrand wat voor jou! Wil je meer informatie, bel, mail, of kom dan even langs bij Integrand Twente, de Vrijhof kamer 120, tel: 053-489 39 09. Kijk ook eens op de stage-/opdrachtenbank op internet: www.integrand.utwente.nl
G.A.T.
Vanavond zoals gewoonlijk weer gezellig alternatief thee (?) drinken in Vivaan. Even ter herinnering: de Bastille sluit tegenwoordig om 23:00, als je daarna nog binnen wilt kan je gewoon even 8046bellen, dan laten we je binnen # Heb je je nog niet opgeven voor het weekendje Groningen (27-29 oktober)? Wees er dan snel bij en geef je vandaag nog op! # 26 oktober om 19.30 uur is het weer tijd voor de halfjaarlijkse A.L.V in Viviaan. Laat je stem horen en kom ook. Na de vergadering is er nog een borrel. Voor vragen kun je bellen naar Arnold Hendriks (489 5032) of Sander Evers (489 5132) # Over twee weken is het zover: Het grote "Lost in the jungle"-feest. Iedereen (ook niet-leden) is welkom op 2 november vanaf 21:00 uur in onze eigen ruimte Vivaan in de Bastille. Als je niet weet waar dat is, volg dan de pijlen vanaf de oplaadautomaten in de Bastille.
Internationaal
AIESEC: inschrijving stageprogramma
Heb jij interesse in een gave stage in het Buitenland?! En wil je in het derde trimester weg? Kom dan nu langs bij BB117 om je aan te melden voor de selectie procedure. Wees snel want de inschrijving sluit 1 november. Tot ziens bij het AIESEC kantoor!! Of mail:[email protected]
Menu
Week 43
Zaterdag 21 oktober
Soep van de dag
***
Pepersteak - pepersaus
Groentemacedoine
Carré of gekookte aardappelen
Vegetarisch: gevulde koolrollade
Zondag 22 oktober
Soep van de dag
***
Gebraden kippenbout Bonne Femme
Met een garnituur van o.a.
aardappelen, ui, champignons,
spek, wortel en doperwten
Vegetarisch: omelet Bonne Femme
Maandag 23 oktober
Goulashsoep
***
Stampot boerenkool - vleessaus
Verse worst of speklapje
Of Indische macaroni - ketjapsaus
Vegetarisch: Oekraïneschotel
Dinsdag 24 oktober
Oosterse groentesoep
***
Bami Goreng met loempia
Satésaus - sambalboontjes
Kroepoek
Vegetarisch: veg. loempia
Woensdag 25 oktober
Champignonsoep
***
Fricandeau of gevulde paprika - vleessaus
Rode kool - appelmoes
Gebakken of gekookte aardappelen
Vegetarisch: veg. cordon bleu
Donderdag 26 oktober
Heldere kippensoep
***
Varkensoester Bastille - pepersaus
Pikante kool
Gebakken of gekookte aardappelen
Vegetarisch: tagliatelle verde met champignonragout
Vrijdag 27 oktober
Tomatengroentesoep
***
Gebakken of gepocheerde visfilet
Of vleesgerecht - remouladesaus
Groentemacedoine
Frites of gekookte aardappelen
Vegetarisch: groente sojaburger
'DE STEK'
Hap aan de tap
Maandag 23 oktober t/m vrijdag 27 oktober
Jachtschotel met gepofte appel en aardappelpuree
De Hap aan de Tap wordt geserveerd in de nieuwe eetgelegenheid 'De Stek', nabij de hoofdingang van de Bastille.
Week 44
Zaterdag 28 oktober
Soep van de dag
***
Hongaarse goulash
Doperwten - rauwkostsalade
Witte rijst
Vegetarisch: veg. goulash
Zondag 29 oktober
Soep van de dag
***
Karbonade - vleessaus
Roerbakgroente - rauwkostsalade
Gebakken of gekookte aardappelen
Vegetarisch: kaasgroenteschijf
Maandag 30 oktober
Groentevermicellisoep
***
Biefstuk tartaar - uiensaus
Of runderhamburger - bloemkool
Gebakken of gekookte aardappelen
Vegetarisch: veg. hamburger
Dinsdag 31 oktober
Chinese tomatensoep
***
Nasi goreng - satéschelp
Satésaus en kroepoek
Of ajam smoor - Gado Gado
Vegetarisch: veg. saté
Woensdag 1 november
Goulashsoep
***
Gebakken tongscharfilet - visgratin
Of vleesgerecht en cocktailsaus
Rode bieten
Frites of gekookte aardappelen
Vegetarisch: gevulde aubergine
Donderdag 2 november
Kerriesoep
***
Hutspot met rookworst of speklap
Vleessaus
Of Chili Con Carne met rijst
Vegetarisch: pizza
Vrijdag 3 november
CourgettecrÞmesoep
***
Roomschnitzel Hawaï - kerriesaus
Sperziebonen
Gebakken of gekookte aardappelen
Vegetarisch: veg. schnitzel
'DE STEK'
Hap aan de tap
Maandag 30 oktober t/m vrijdag 3 november
Schnitzel Madras met kerriesaus
Ananas en rozijnen
Rauwkostsalade
De Hap aan de Tap wordt geserveerd in de nieuwe eetgelegenheid 'De Stek', nabij de hoofdingang van de Bastille.
Oratie
prof.dr.ir. M.H.G. Verhaegen, benoemd tot hoogleraar Fysische Meet- en Systeemtechniek aan de faculteit Technische Natuurkunde, over 'Modellen om van te genieten', 2 november 2000, 16.00 uur, BB2.
Pakkerij
Audentis
Na een geslaagd na-introfeest is afgelopen vrijdag de nakennismakingstijd van start gegaan. Donderdag 12 oktober vond het jaarlijkse kroegsquash van herendispuut Ad Hoc plaats. Na een drukke week voor de leden, vol tentamens, is nu de tijd weer aangebroken voor verschillende activiteiten die gepland zijn. Op de Bijzondere Ledenavond van dinsdag 24 oktober hoopt de Senaat de aspirant-leden te kunnen inaugreren. De Senaat verwacht u wederom in grote getale op deze avond en het glas te heffen op een mooie nieuwe lichting. Voor meer informatie kun je als altijd terecht op onze homepage: www.audentis.nl of bij de Senaat: [email protected] of op tel. 4328384.
C.S.V. Alpha
Alle nieuwe leden: gefeliciteerd! #Vorige week was de kringenpresentatie. Vanavond kun je je nog opgeven voor een kring # 9 november is er weer een SB-feest. #15 november is er een broedersing-inn. #19 november is er weer een IKV. #Geloof jij ook in een studentenleven? Kom eens langs op bovenstaande activiteiten of in onze sociëteit. Elke donderdagavond is sociëteit Flux (bovenin de Pakkerij, Oude Markt 24) geopend. Meer informatie op http://alpha.student.utwente.nl of bel Martin (053-4317152).
A.S.V. Taste
Zeer tevreden kijken we terug op het geweldige feest van afgelopen donderdag! Partystemming ten top, natuurlijk ook vanwege het einde van de tentamens. Hopelijk heeft ieder zich terecht kunnen vermaken in onze sociëteit # Voor alle leden: vanavond (19 oktober) is de Diës-presentatie. Ben je benieuwd wat de diësweek voor jou in petto heeft, kom vanavond dan vooral # Vrijdag 27 oktober is er het Dizcartes lustrum feest. Heb je eens zin in wat anders, schrijf je in op het mededelingenbord in de hal # Natuurlijk kunnen degenen die geïnteresseerd zijn in het Taste lidmaatschap zich nog aanmelden. Maar dan wel vóór vrijdag 27 oktober. Twijfel niet en bel gewoon! (053-4326238).
Promotie
ir. C.J.. de Blois (T&M) over 'Uncertainty in large-scale models for decision support in water management: approach to effective and consistent modeling', 3 november 2000, 16.45 uur, BB2.
drs. H.A.J. Neerhof (T&M) over 'Managen van bouwprocessen: tussen sturen en onderhandelen', 10 november 2000, 13.15 uur, BB2.
ir. L.M.H. Groenewoud (CT) over 'Transparent and conductive polymer layers by gas plasma techniques', 10 november 2000, 15.00 uur, BB2.
SPE
Het SPE voor discussies over kennis en ETHIEK - moderne FILOSOFIE - kritische ECONOMIE - allerlei RELIGIES - je eigen LEVEN. Ook is er gelegenheid voor stilte, meditatie. Je kunt altijd met een activiteit meedoen.
Activiteiten : Donderdag19 okt. Filosofie op stelling - over wereld, mensen en jezelf en een kerngedachte van een filosoof. 19.30 uur, UT, Vrijhof 20. Donderdag 19 okt. Eetgroep, eten, praten, luisteren en gezelligheid vanaf 18.00 uur. Zin om alleen te praten dat kan ook, loop gewoon binnen, HE. Donderdag 19 okt. Cursus religies, Boeddhisme veel informatie en gesprek over rituelen en levensvisies in deze godsdienst, 20.00 uur, HE. Dinsdag 24 okt. De dictatuur van de economie, Iedere dag straalt voor velen de gouden zon die het geld doet groeien. 19.30 uur, UT, Vrijhof kamer 201. Dinsdag24 okt. De taal van het verhaal. We lezen oeroude verhalen over donker en licht, liefde en haat, dromen en bedrog, God en mensen. 21.00 uur, UT, Vrijhof, kamer 201. Donderdag 26 okt. Lezing over "Noodlot en toeval" door HÚlÞne van den Bemt, 19.30 uur, UT, Vrijhof kamer 202. Woensdag 1 nov. Symposium : De Ziel van de Universteit. Zie een artikel elders in dit blad. Woensdag 1 nov. Repetitie TaizÚkoor, 19.30 uur, Opstandingskerk, Zonstraat 9, Enschede.
Onder de pannen in de abdij. Een weekend bij de monniken in Oosterhout - het eeuwenoude kloosterleven: getijden, stilten, gesprekken, een bezoek aan de pottenbakkerij. Verblijf: f 70,00 per persoon; het SPE geeft 50% subsidie. Het eerstvolgende weekeind is van 3 november tot 6 november. Er kunnen nog twee studenten mee.
Vesper: Iedere donderdag om 17.30 uur in de Vrijhof, Stiltecentrum, tegenover kamer 205. Zen-meditatie: iedere donderdag 20.00 uur, HE.
Vieringen : Zondag 22 okt. Oecumenische Vieringen Drienerlo, vg. Akke Fokje Stienstra, 10.30 uur Vrijhof. Zondag 29 okt. Rondom de Schrift, vg. Arent Weevers, 10.30 uur Vrijhof. Zondag 29 okt. Bondgenotenviering, 20.00 uur, Opstandingskerk, Zonstraat 9, Enschede.
Informatie
ingang dr. Haijkens. Hier vinden alle SPE-HE aktiviteiten plaats. 053 4871927 www.utwente.nl/spe. [email protected] Pastores: Kees Kuyvenhoven (UT) 053 4337571; HÚlÞne van den Bemt (UT en HE) 053 4345107; Arent Weevers (HE) 074 2909064.
Themaweek "Noodlot of toeval?"
Van het Bellettrie Filmhuis en het SPE Studentenplein. In onze maatschappij speelt beheersbaarheid een grote rol. Hélène van den Bemt van het SPE Studentenplein houdt donderdag 26 oktober om 19.30 uur (in kamer 202, Vrijhof UT) een inleiding over het thema "Het lot in eigen hand?" Zij benadert de betekenis van het (nood) lot in onze cultuur vanuit godsdienstige, cultuurhistorische en filosofische uitgangspunten. Na de inleiding dagen prikkelende stellingen je uit tot discussie. Onder genot van een drankje is er gelegenheid om tot de late uurtjes door te bomen. Belletrie Filmhuis presenteert twee films die over toeval gaan: woensdag 25 oktober: de film "Lola rennt" door het Bellettrie Filmhuis om 20.30 uur in zaal 8 van de Vrijhof UT. Woensdag 1 november: de film "Magnolia" door het Bellettrie Filmhuis 20.30 uur in zaal 8 van de Vrijhof UT.
Sport
Spectaculaire trialwedstrijd
De MotorSportGroep organiseert op zondag 22 oktober een regionale trialwedstrijd. De Nederlandse trialtop komt zijn kunsten laten zien op ons eigen trialterrein aan de Achterhorst op de campus. Komt allen kijken naar deze stuntmannen, die op zeer spectaculaire wijze betonnen buizen en steile hellingen trotseren. Vanaf 12 uur de gehele dag door. Volg de borden. Voor info: Michiel, tel. 5097, [email protected].
Triathlonvereniging D.S.T.V. Aloha
Heb je zin om 's avonds eens iets anders te doen, dan alleen voor de TV hangen? Wij geven trainingen met een programma speciaal voor aankomende Alohanen, op ieder zijn eigen niveau. Kom gewoon en sport lekker mee!! Kijk voor de winter-trainingstijden op de homepage www.student.utwente.nl/~aloha # Aloha is de trotse winnaar van de Tonnie-outside Trofee. Dit bevestigt wat we al lang wisten namelijk dat Aloha gewoon ontzettende toffe, gezellige en goede vereniging is # De AV is op donderdag 26 oktober in de Kleine Zaal aanvang 19:45 en natuurlijk is iedereen daarvoor uitgenodigd, de stukken zullen precies een week ervoor in de bak gelegd worden # Geef je op voor het spetterend gave verenigingsweekend op 27-28-29 oktober bij Rinke Klein Entink (053-4895010) # Voor meer informatie over Aloha bel Marco (053-4618498) of Jetse (053-4337422).
S.V. Lichtgeraakt
Ben je het zat om elke keer te moeten omkleden voor en na te sporten? Hekel aan douchen, stinkende sportschoenen en een zwarte sporttas? Dit is de uitkomst: als één van de kleinere verenigingen op de campus biedt lichtgeraakt de mogelijkheid kennis te maken met de schietsport. In het CT-gebouw hebben wij twaalf 10-meter banen. Daarnaast is er een ruime bar en eigen biljart aanwezig. Het lidmaatschap is 50 gulden per jaar. Naast het luchtschieten zijn er ook verenigingsuitjes zoals kleiduiven schieten, laserquesten, videomarathons, paintball, barbecues, etc. # Lichtgeraakt verzorgt ook schietinstructies voor disputen, jaarclubs en andere gezelschappen ## Voor meer informatie: http://www.student.utwente.nl/~lichtgeraakt of Sytse Ozinga (0575)513823, b.g.g. 06-16328981.
D.R.V. Euros
Jaaaah! Eindelijk, morgen begint het eerstejaarsweeekend. Het weekend met als hoofddoel: Roeien en kennismaken met elkaar. En er is meer. Er zijn overwinningen behaald op de Twentekanaalwedstrijden, op de volgende nummers: Mix 2x, Mix 8+ en D8+. B'vo. Om deze prestaties hoog te houden is er elke maandag regio-conditietraining in de sporthal van de UT. Alle regioroeiers zijn hier van harte uitgenodigd. Het begint om 15.30uur. En wat staat er verder op het programma? 28 okt. Knorresteijn, 29 okt. Purmerrondrace, 31 okt. Soccieborrel (uitnodiging volgt). Sta je met je ploeg of commissie al ingeschreven om een keer te koken???
TC Ludica
Aanstaande dinsdag 24 oktober, the Classics Night ( met muziek uit de jaren 70/80) m.m.v. D.J. Erik "No More Moustache" R, in het Paviljoen. Vanaf maandag 6 november beginnen de wintertrainingen in de tennishallen van Tennis Centrum Enschede, voor deze trainingen gelden, een eigen bijdrage in de kosten, indoortennisschoenen en first come first serve, dus schrijf je snel in voor de wintertrainingen. Voor informatie bezoek je onze website op www.ludica.nl of bel je naar het tennispaviljoen op 053-4892347.
Breedtesportvereniging De Stretchers
De komende trainingen: Do 19 oktober TT Voetbal en Frisbee, Ma 23 oktober Volleybal en Badminton, Do 26 oktober Unihockey en Knuppelen. Kom gerust eens kijken. De trainingen zijn elke maandag van 19.30 tot 21.00 uur en elke donderdag van 21.00 tot 22.30 uur in sportzaal 1. Dames gebruiken kleedkamer 3 en heren kleedkamer 1. Als je meer informatie wilt, kun je bellen met Alisia (053-4760566) of Renee (053-4895403) of komen kijken tijdens een training.
Trainen bij Kronos
Vorige week dinsdag won Stijn de traploopkampioebschappen en donderdag waren het de clubkampioenschappen die hij wist te winnen. Van harte, Stijn. Nu de clubkampioenschappen en de traploopkampioenschappen achter de rug zijn, breekt er een relatief rustige periode aan. De atleet traint weinig en heeft geen wedstrijden. Herstel dus. Niet al te lang natuurlijk, want het indoorseizoen gaat eraan komen voor de sprinters en het weg- en crossseizoen voor de lappers. Een prima periode dus om eens langs te komen bij Kronos. Je bent van harte welkom op dinsdag van 18.00-19.30 uur op de Sintelbaan van de UT en op donderdag van 18.00-19.30 uur in het FBK in Hengelo. Voor meer informatie, bel Sjoerd, 4353475, mail naar: [email protected] of surf naar: run.to/kronos.
Onderwaterhockey introtraining
Ben jij ook zo nieuwsgierig hoe het is om onderwaterhockey te spelen, of heb je het al eens gedaan en wil je meer? Piranha organiseert een korte introductiecursus snorkelen (vereiste om te kunnen spelen) en onderwaterhockey op 24 en 31 oktober, 19.15-20.30 uur in het spiegelbad (sportcentrum UT). Bij voorkeur even laten weten dat je komt: [email protected] . Neem je zwembroek mee, dan komt alles goed.
DCC De Dutch Batters
Een goedendag DCC-ers # Het bestuur heeft enkele contacten gelegd met andere Cricket Clubs # We komen niet slechts uit de vergelijkingen, ook al zijn we nog jong. De resultaten zijn te zien op de vernieuwde site # Binnenkort een clinic met een van onzenieuwe contacten. # Er worden nog steeds vragen gesteld over de clubkleding. Het bestuur verwijst hiervoor naar het Kledingreglement # Het Kledingreglement en Het Witte Boekje zijn nog af te halen bij het bestuur # Wie kan helpen met de diverse reglementen? Ervaring is hierbij een pre # Helaas is een royeringsprocedure opgestart tegen P.B. Jammer dat dit al zo zo snel gebruikt moet worden. # De veldcommissaris spreekt zijn afschuw uit over het vernielen van de materialen. Zijn aftreden zal hierom versneld worden # Het bestuur is nog steeds op zoek naar een nieuwe veldcommissaris.
Studieverenigingen
ConcepT
Vanmiddag 19 oktober wordt er in de middagpauze een commissiemarkt gehouden, met name voor eerste- en tweedejaars. Alle commissies zullen uitleggen en laten zien waar ze mee bezig zijn. Er wordt gezorgd voor koffie/thee en taart, dus kom in ieder geval even langs om te kijken # Ook is vanmiddag de Driekampborrel! Wil je nog meedoen met een team van minimaal 5 personen, geef je dan gewoon op bij de borrel # De Onderwijscommissie is op zoek naar een eerstejaars die zich wil bemoeien met het onderwijs en klachten van medestudenten wil behandelen # Weet je zonder naar de commissiemarkt te gaan al dat je ge´nteresseerd bent in een commissie, zoals de ConcepTueelcommissie of IACES (de internationaal georiÙnteerde commissie), kom dan langs op de ConcepT-kamer # Vragen of info: bel 3884, e-mail naar [email protected] of surf naar http://www.ConcepT.utwente.nl.
TObias
Vrijdag 20 oktober is er in de middagpauze een lezing over opleidingsmarketing, gehouden door een medewerker van het TEC (Training & Education Centre van de organisatie van Luchtverkeersleiding Nederland) # De foto's van de MediaVisionborrel staan op het net! Kijk onder 'Fotoalbum'! # Op 30 november is de verjaardag van TObias! Dit valt in de hertentamenweek, dus het volleybaltoernooi en de aansluitende borrel om dit te vieren worden verschoven naar 6 december! # Kijk voor meer info, samenvattingen van TO-boeken en foto's van activiteiten op de TObias-site. (http://to-www.edte.utwente.nl/TO/verenigingen/tobias/tobias.htm).
Alembic
Op 25 oktober a.s. wordt het jaarlijkse symposium weer georganiseerd. Het onderwerp is: "Moderne Milieu Ontwikkelingen, een milieugerichte kijk op de chemische industrie". Inschrijven kan op onze kamer of in de pauzes in de kantine. Kosten: f15 (leden Alembic)/f17,50 # Heb jij zin om de studiereis van 2002 te organiseren?? Schrijf je dan in (tot 27-10) voor de Buco 2002!!! # Er zijn een aantal mensen die de galafoto's nog niet afgehaald/betaaldhebben # Heb jij zin om mee te helpen met het maken van de Cat, kom je dan inschrijven voor de Cat redactie. Vraag naar Wouter voor meer informatie # Op donderdag 26 oktober wordt de volgende ASOCT gehouden om 12.30 uur in CT 3520. Volgen