Opleiding psychologie

| Redactie

De Erasmusuniversiteit wil een opleiding psychologie beginnen. De colleges moeten in 2002 van start gaan. De Rotterdamse universiteit wordt vooral geassocieerd met economie en bedrijfskunde. Daar moet verandering in komen, menen de bestuurders van de Erasmus. Een studie psychologie kan daarbij helpen. De nieuwe opleiding zal de nadruk leggen op arbeids- en organisatiepsychologie en gezondheidspsyc

De Erasmusuniversiteit wil een opleiding psychologie beginnen. De colleges moeten in 2002 van start gaan. De Rotterdamse universiteit wordt vooral geassocieerd met economie en bedrijfskunde. Daar moet verandering in komen, menen de bestuurders van de Erasmus. Een studie psychologie kan daarbij helpen.

De nieuwe opleiding zal de nadruk leggen op arbeids- en organisatiepsychologie en gezondheidspsychologie. Dat past prima bij de zakelijke uitstraling van de Erasmusuniversiteit.

De jongste psychologie-opleiding van Nederland, die van de Universiteit Maastricht, kwam er pas na veel touwtrekken met de bestaande psychologie-studies. Die vonden dat de Limburgse studie niets toevoegde aan de bestaande opleidingen.

Rotterdam verwacht dat verzet nu zal uitblijven, omdat universiteiten veel meer vrijheid hebben zelfstandig nieuwe opleidingen te beginnen. Ze denkt bovendien dat er genoeg vraag zal zijn naar afgestudeerde psychologen. (HOP)

Weinig octrooien

De universiteiten halen weinig octrooien binnen. Een individuele uitvinder versloeg vorig jaar op dat gebied bijna alle universiteiten. Alleen de Technische Universiteit Delft scoorde iets beter. Zij kreeg in 1999 vijftien Nederlandse patenten, tegen dertien door de uitvinder C.L. Brouwer uit Hellevoetsluis. Dit blijkt uit recente cijfers van het Bureau Industriële Eigendom (BIE), dat octrooien registreert.

Andere universiteiten scoorden nog minder. De Technische Universiteit Eindhoven kreeg negen octrooien, de universiteit Utrecht zeven en de Rijksuniversiteit Leiden vijf. De Universiteit Twente scoort er slechts drie. Dat zijn lage scores, zeker in vergelijking met grote bedrijven als DSM en KPN. DSM registreerde in 1999 53, KPN 45 octrooien bij het BIE. (HOP)

Belastingplan

De woningnood onder studenten dreigt nog groter te worden door een belastingplan van staatssecretaris Remkes van Volkshuisvesting. Dat stelt de Stichting Studenten Huisvesting (SSH)in Utrecht. Remkes wil ook bij woningcorporaties zes procent heffen over de koopsom van panden.

De Utrechtse SSH is van plan haar woningaanbod voor studenten de komende jaar fiks uit te breiden, bijvoorbeeld door oude herenhuizen in de binnenstad op te kopen. Maar als ze overdrachtsbelasting moet betalen, wordt dat onaantrekkelijk. 'De huurprijzen worden dan veel te hoog voor studenten', zegt woordvoerder Coby de Vries.

Tot nog toe geldt de overdrachtsbelasting niet voor woningcorporaties, omdat die een 'sociale taak' hebben, verklaart De Vries. De overkoepelende woningbouworganisatie Aedes vindt dat dat zo moet blijven. Zij heeft een negatief advies verstuurd aan de staatssecretaris. (HOP)

Vrijwilligers

Het idee dat studenten weinig op hebben met vrijwilligerswerk klopt niet. Uit onderzoek aan de Saxion Hogescholen in Deventer en Enschede blijkt dat veertig procent onbetaald werk doet in de non-profit sector. Het gaat vaak om `baantjes' in studenten- en sportverenigingen. Het werk van vrijwilligerscentrales heeft een negatief imago onder de studenten. Ze denken daarbij aan 'zielige klussen, zoals het wandelen met bejaarden'.

De onderzoekers van de Saxion Hogeschool IJselland en Enschede en de vrijwilligerscentrales in Enschede en Hengelo zijn positief verrast. Ze hadden ingeschat dat studenten niks willen weten van onbetaald werk. Dat is niet het geval: zestig procent zou het willen doen als ze meer tijd hadden. (HOP)

Vluchtelingen

Steeds meer vluchtelingen ronden met succes een Nederlandse opleiding af. In 1999 haalden 205 van hen een mbo-, hbo- of universitair diploma, blijkt uit het jaarverslag van de stichting voor vluchteling-studenten UAF. Tien jaar geleden studeerden rond de zestig vluchtelingen af. In 1995 waren het er honderd. Inmiddels is hun aantal verdubbeld. Ruim 85 procent van de mensen die vorig jaar de eindstreep haalden heeft passend werk gevonden, stelt het UAF. Vluchtelingen studeren volgens de organisatie gemiddeld sneller af dan Nederlandse studenten. 'Dit heeft waarschijnlijk te maken met een hoge motivatie. Voor vluchtelingen is studie de kans om in Nederland een nieuwe toekomst te beginnen.'

Stay tuned

Sign up for our weekly newsletter.