De gevolgen van deze hightech-ontwikkelingen laten zich raden: de snelheid wordt gebruikt, en goed ook. Campusbewoners onderling wisselen op grote schaal muziekbestanden, programma's, en complete films uit. Het campusnet leent zich ook prima om spelletjes op te spelen. En tegen een ander levend wezen is dat natuurlijk veel leuker dan tegen een computer, vooral als je in het spel je flatgenoten virtueel kapot kunt schieten.
Campusnet wordt zeer intensief gebruikt. Netwerkbeheerder SNT (wat staat voor Studenten Net Twente) houdt op het web statistieken bij van het verkeer. Het blijkt dat gemiddeld ongeveer een vijfde van de bandbreedte belast wordt. Gemiddeld, dat betekent dat het overdag en 's avonds nog veel drukker is op het netwerk. 's Nachts is het wat rustiger. SNT heeft wel een limiet gesteld. Studenten mogen per week 50 GB aan verkeer produceren. Dat houdt in dat je per week gemakkelijk vijftien complete films kunt downloaden, en ze allemaal nog eens kunt doorgeven. SNT houdt niet al te strak vast aan deze limiet: af en toe het dubbele verkeer produceren is geen probleem.
Niet alleen intern, ook extern is er veel internetverkeer. De UT is de grootste gebruiker van Surfnet, het Nederlandse netwerk dat de universiteiten en onderzoekscentra verbindt. Campusnet is daar weer een grote gebruiker van. Op dit moment is de UT via een gigabitlijn verbonden met de buitenwereld, maar dit zogenaamde Gigaportproject voorziet nu al in een groei tot zo'n twintig gigabit eind volgend jaar. 'We moeten met de infrastructuur voorlopen op de ontwikkelingen', legt CIV-medewerker Gert Meierink uit. 'In de toekomst willen we hoge kwaliteit videoverbindingen kunnen aanbieden, dat kost veel bandbreedte'. De bedoeling is dat het TeleTOP project van de UT hiervan gebruik kan maken. Maar daarvoor moeten ook de verbindigen tussen de faculteiten opgewaardeerd worden.
Zoals opgemerkt is er veel, zo niet 'alles', op Campusnet te vinden. Zeg maar gerust veel studenten hebben een gedeelte van hun harde schijf opengesteld voor andere gebruikers. Op deze zogenaamde shares staan de nieuwste films en CD's gratis ter download, meestal goede kwaliteit. Films staan soms al weken op Campusnet, voordat ze in de Enschedese bioscopen draaien. Flatbewoners kunnen defilms gemakkelijk vinden via de zoekmachine Dance, waarna de film in enkele minuten naar de eigen computer wordt gekopieerd, bekeken en weer weggegooid. Dance heeft voor de campus eenzelfde functie als Napster voor de internationale muziek-uitwisselaars.
De Nederlandse auteursrechtenorganisatie Buma blijkt hierover onlangs een klacht te hebben ingediend bij de UT. 'Maar', aldus Meierink, 'we sluiten Dance nog niet. Er is nog veel te weinig jurisprudentie over'.
Een nadeel van het campusnet is dat de computers aan kabels vastzitten, maar ook daarin heeft de UT voorzien. Alle studenten zijn in het kader van Wireless Campus sinds afgelopen december uitgerust met WAP telefoons, het WAP@UT project. Er zijn nu in totaal zesduizend telefoons uitgeleverd. De apparaatjes bieden mobiel internet. Klinkt heel mooi, maar de praktijk is weerbarstig. Mobiel internet op een Siemens C35i, dat is niet mooi bewegend beeld. Dat is niet plaatjes. Dat is puur tekst, vier regeltjes van een twintigtal letters. Met WAP kan je op dit moment nog niet veel, en het is duur. Het is de bedoeling dat het WAPpen met het onderwijs geïntegreerd wordt, maar dat lijkt nog niet zo snel van de grond te komen.
Wat gebeurt er als je zesduizend studenten een WAP-telefoon
geeft? Ze gaan er mee spelen - maar niet op grote schaal WAPpen. WAPpen kost best een paar cent: 18 per minuut 's avonds en in het weekend, 47 per minuut overdag. En dat loopt aardig in de papieren, zeker vergeleken met een bijna gratis aansluiting op de campuskamer. In een enquête op zoekmachine Dance geven van de vijf studenten drie te kennen nog nooit geWAPt te hebben, een vierde heeft 'soms' geWAPt, en slechts een op de vijf studenten maakt regelmatig tot vaak gebruik van de WAP. Meierink: 'We zijn hard bezig om het WAPpen aantrekkelijker te maken. Na een enthousiast begin - kijken of het werkt- is het gebruik inderdaad aardig gedaald. We willen het goedkoper maken, en ook het aantal applicaties moet fors omhoog. Op dit moment is het onder meer mogelijk om je e-mail te lezen en tentamencijfers op te vragen.'
CIV-functionaris Meierink heeft meer goed nieuws in petto. 'We zijn in onderhandeling om het WAPpen fors goedkoper te maken, mogelijk zelfs met gratis inbellen. Het is natuurlijk niet goed om de studenten voor hun onderwijs van WAP gebruik te laten maken, en er daarna een forse rekening achteraan te sturen'.
De eerste rekeningen zijn binnen, en wel over de eerste tien dagen WAPpen. Er wordt op dit moment gewerkt aan de rekeningen over de periode december en januari. De nota's vallen voor sommige studenten vies tegen blijkt uit postings in de utwente.wap
nieuwsgroep. Zo schrijft Guy Sie 'Holy-fuck... 20 piek geWAPt. Ik dacht dat ik er maar eventjes een paar keer mee gespeeld had'. Eelko Blok reageert hierop met 'Mijn rekening was iets van 6 piek. Het enige wat ik tot nu toe met de telefoon heb gedaan is een paar keer WAPpen om eens kijken of dat WAP nou echt wat is (nee dus)'. De kosten van het WAPpen zijn hoog. Twintig gulden in tiendagen tijd, dat is niet mis. Een aardig bedrag voor een student.