Happietaria: geen gewoon restaurant

| Redactie

Nog tot en met zaterdag 16 december kan er gegeten worden in de Happietaria Enschede: het tijdelijke vrijwilligersrestaurant aan de Deurningerstraat. De studenten van de vier christelijke verenigingen fungeren avond aan avond als kok, kelner, afwasser of gastheer. Allemaal voor het goede doel.

Dit jaar beleeft Happietaria Enschede alweer haar negende editie, vertelt Christiaan ten Hove, derdejaars werktuigbouwkunde en lid van het Happietaria Managementteam 2006. `Het initiatief komt uit Rotterdam en is overgewaaid naar zes andere studentensteden. Het doel van deze tijdelijke restaurants is een stukje bewustwording, niet iedereen heeft het zo goed als wij.'

De opbrengst van Happietaria gaat naar twee goede doelen: een project in Uganda dat beoogt de gezondheidszorg en aidspreventie daar te verbeteren en een project dat zich inzet voor de aanschaf van waterputten en muskietennetten in Bangladesh.

Happietaria-voorzitter Wietse Klok (vierdejaars bestuurskunde) fungeert vanavond als kok en ontfermt zich in die functie over een klassieke rundercarpaccio, witvis met warme groenten en een flensje met vanille-ijs. Een hoofdgerecht kost ongeveer acht euro, een dessert staat voor vier euro op het menu. `Er zijn snellere manieren om geld in te zamelen voor een goed doel', zegt Klok. `Maar geld inzamelen is niet ons primaire doel. We willen anderen bewust maken van de wereldproblematiek. Dat bereik je niet zo snel met een collectebus.' Zijn collega Ten Hove: `Veertigduizend euro is ons streven. Tot nog toe loopt het ontzettend goed, dus waarschijnlijk zit dat er wel in. Veel studenten grijpen de gelegenheid aan om met hun dispuut of vereniging bij ons te komen eten.'

De gasten moeten er wel rekening mee houden dat de vrijwilligers geen professionals zijn.

`Er gaat namelijk wel eens wat mis,' vertelt Daniël van Putten (tweedejaars CiT). `Vandaag hadden we bijvoorbeeld problemen met de stroom, daardoor konden bepaalde gerechten niet geserveerd worden.'

Alle vrijwilligers, een stuk of honderd, hebben zich via de vier christelijke verenigingen kunnen opgeven en komen elk een paar avondjes werken. Voorzitter Klok: `Veel horeca ervaring doen ze hier dus niet op. We kunnen zeker niet doorgaan voor professionals. Maar, doordat we voor het goede doel werken, krijgen we iets meer begrip als het niet helemaal volgens de etiquette gaat.' Lachend: `Desalniettemin zetten we ons beste beentje voor.'

Zin in een avondje uit? Op donderdag 14 december houdt de Happietaria (Deurningerstraat 28) een studentenavond. Ook wanneer je niet wilt dineren ben je dan welkom voor het drinken van een biertje. Voor meer informatie en reserveringen: www.happietaria-enschede.nl

Wietse Klok (midden) als kok. (Foto: Frans van der Veeken)
Wietse Klok (midden) als kok. (Foto: Frans van der Veeken)

Stay tuned

Sign up for our weekly newsletter.