En, lekker gegeten? Lachend: ‘Nee, helaas niet. Het was al vroeg donker dus ermee koken konden we niet. Wel weten we hoe het apparaat werkt.’
Vertel.
‘Het deksel is bedekt met aluminium om extra zonlicht op te vangen. Onder de glasplaat zet je het te koken eten en dan is het wachten geblazen, want een aantal uren is wel nodig om bijvoorbeeld rijst te koken. Een echt nadeel hoeft dit niet te zijn omdat je tijdens het kokkerellen makkelijk andere dingen kunt doen.’
Voor wie is de zonnekoker bedoeld?
‘Mensen in ontwikkelingslanden maken er gebruik van. Zij bereiden hun eten voornamelijk op hout wat ontbossing tot gevolg heeft. Een alternatief is de milieuvriendelijk en onbeperkt beschikbare zonne-energie.’
Klinkt goed.
‘Klopt. Toch kleven er nadelen aan. Zo moet je dus altijd overdag koken en het is soms moeilijk de werking ervan uit te leggen. De voorlichters uit Sliedrecht ondervonden bijvoorbeeld dat mensen in Haiti alleen vlees lekker vinden wanneer het zwart aangebakken is. Dat lukt met dit type zonnekoker niet. Maar er zijn ook genoeg projecten die wel slagen hoor! Deze zonnekoker mogen wij houden om demonstraties te geven. Hopelijk gaat de zon snel een keer schijnen zodat we ‘em kunnen uittesten.’
| Freddy Alferink (links) van de WOT neemt de zonnekoker van Arie de Ruiter van de werkgroep Solar Cooker Sliedrecht in ontvangst |