Docent moet Engels snel opkrikken

| Redactie

Docenten, die lesgeven aan masterstudenten en het Engels onvoldoende beheersen, hebben nog maximaal twee jaar om hun taalvaardigheid op te krikken naar een aanvaardbaar niveau. Lukt dat niet, dan horen ze niet in het (internationale) masteronderwijs thuis, aldus rector Henk Zijm tijdens de `lunch met de rector'.


Officieel zijn alle masteropleidingen op de UT engelstalig, maar in de praktijk blijkt dat het Engels van docenten hier en daar onvoldoende is. Die klacht uitten de ongeveer vijftig buitenlandse studenten en promovendi die dinsdag tijdens de maandelijkse lunch met Zijm van gedachten wisselden. Volgens hen gebeurt het vaak dat docenten terugvallen op het Nederlands, tentamens in het Nederlands afnemen of Nederlandse studenten in hun moedertaal opdrachten laten maken. En dat terwijl hun buitenlandse collega's op het Engels aangewezen zijn. Niet eerlijk, was hun oordeel. Een Turkse studente was zelfs van mening dat de UT internationale studenten pas had mogen toelaten wanneer ze daar klaar voor was geweest. Nu, zegt ze, zit de huidige generatie met de gebakken peren.

Zijm accepteerde de kritiek. `Het probleem dat een aantal docenten het Engels onvoldoende beheerst is bekend. Onder andere door trainingen proberen we daar wat aan te doen.' Hij zei dat die problemen binnen uiterlijk twee jaar opgelost moeten zijn. `Daarna accepteren we ook geen uitzonderingen meer.' Alle docenten hebben inmiddels van de UT het aanbod gehad om zich bij te scholen. Wie toch onder de maat blijft presteren, hoort in het masteronderwijs niet thuis, zei Zijm. `Voor die mensen zal dan een alternatieve functie worden gezocht.' Welke toetsingscriteria daarbij worden gehanteerd kwam niet aan de orde.

Maar, wat kan de huidige generatie internationale studenten daarmee, was de vraag. Overtuig de docent dat hij het niet goed doet, adviseerde Zijm. Lukt dat niet, dan is zelfstudie het enige dat rest.

Ook vertegenwoordigers van de Universiteitsraad hadden wat uit te leggen: alle beleidsstukken en alle vergaderingen zijn immers in het Nederlands. CC-fractievoorzitter Martijn van Andel: `De beste manier om een organisatie tot verandering aan te zetten, is haar te dwingen. Wordt actief, dan moet het systeem wel volgen.' Volgens de Turkse was die reactie tekenend: `Dat moet andersom. Zorg eerst maar eens dat alles in het Engels beschikbaar is, dan komt de interesse vanzelf.'

Ook uitten studenten klachten over de prijs voor een cursus Nederlands. Die ligt weliswaar onder de marktprijs, maar blijft voor veel studenten heel duur. Voor hen dacht Zijm goed nieuws te hebben: `Ik heb niet veel cadeautjes meegenomen, maar zowel de introductie- als de follow-upcursussen worden gratis voor alle studenten en aio's.' Even later moest Zijm echter op die belofte terugkomen: alleen buitenlandse promovendi hoeven in de toekomst niets meer te betalen.

Een Zwitserse studente vond de klachten terecht, maar meende tevens dat het beeld van de UT wel enige nuancering verdient. `Het niveau van internationalisering hier is amazing. Zeker als je dat vergelijkt met landen als Zwitserland of Frankrijk. Daar geven ze er helemaal niets om.'

Stay tuned

Sign up for our weekly newsletter.