Observant laat oud-minister van Onderwijs Jo Ritzen (en oud collegevoorzitter van Maastricht) aan het woord over Ronald Plasterk, de nieuwe minister. Ritzen vertelt dat hij - heel gebroederlijk - Plasterk een aantal tips heeft verstrekt, toen hij onlangs toch op het departement moest zijn. `Ik kwam bij hem binnen en toen lag daar mijn boekje op tafel: De minister, een handboek. Hij had het van een ambtenaar geleend, het wordt daar goed gelezen, heb ik de indruk.' Ritzen heeft als belangrijkste advies: `Goed onderwijs begint bij goede financiën.' Verder zegt hij in het interview met Observant: `Het is voor het onderwijs goed als er een geprofileerde minister zit die een bredere rol vervult en zich niet alleen met zijn eigen departement bemoeit. Ik denk dat Plasterk dat kan, dat hij dat gezag wel kan opbouwen.' En: `Net als destijds aan mij zal het departement nu aan Plasterk moeten wennen. Maria van de Hoeven was minder inhoudelijk dan hij zal zijn. Hij is kritischer, zal zich minder volgend opstellen, verwacht ik, zelfs tot in detail.'
Cursor opent met het volgende bericht: Eindhovense studentenorganisaties protesteren in een gezamenlijke brief aan het college van bestuur tegen de vervroeging van het komende collegejaar. Het CvB heeft namelijk toch de hertentamenweken direct na de introductie ingeroosterd, nadat het eerder beloofde dit niet te zullen doen. Dit gooit de planning van veel studentenorganisaties overhoop, want de verenigingen zijn bang dat minder studenten zich willen gaan inzetten voor de organisatie van de intro. Zo ziet studievereniging Simon Stevin zich genoodzaakt het introkamp te verplaatsen. `Het introkamp wordt anderhalf jaar van tevoren geboekt. Dat hebben we nu moeten annuleren en dat kost geld.' De totale schade bedraagt volgens de studievereniging zeven- tot achthonderd euro. Het Eindhovense CvB heeft als reactie alleen nog maar laten weten het besluit niet meer terug te draaien. Wordt vervolgd.
In Resource (Wageningen) een groot verhaal over een nieuw soort stage. Studenten levensmiddelentechnologie komen sinds kort bij topkoks over de vloer. Ze onderzoeken hoe de chef hartig schuim stabiel kan houden of smaak kan impregneren in vlees. Helen Hofstede liep stage in De Librije van topkok Jonnie de Boer: `Ze lieten me bonbons van erwtensoep proeven, een bol erwtensoep die open vloeit.' De kennismaking met de culinaire wereld wordt door Wageningen Universiteit gezien als een eerste stap in de ontwikkeling van een heuse discipline moleculaire gastronomie.