Grand Café in Bastille

| Redactie

Het nieuwe horeca-concept binnen de UT krijgt steeds verder gestalte. Het CvB heeft vorige week besloten om binnen twee jaar de mensa en restaurant de Stek in de Bastille samen te voegen tot een Grand Café en het Theatercafé in de Vrijhof overdag slechts in te zetten voor (besloten) groepslunches en andere evenementen.

Daarnaast komen er twee zogenaamde lunchcorners in de Horst en de Citadel/ Ravelijn. Dat laatste speciaal met het oog op de komst van de faculteit MB in 2009. Al eerder, in november 2006, besloot het college van bestuur om de mensafunctie in de Bastille op termijn op te doeken en te integreren in een groot, centraal bedrijfsrestaurant in de Waaier. Daar komt het cateringhart van het nieuwe O&O-centrum, de locatie dus waar alle onderwijs- en onderzoeksfuncties van de UT worden geconcentreerd, met daarbij ook gebouw Langezijds dat - in het kader van Kennispark - een commerciële uitstraling zal krijgen.

Het gevolg van de voorgenomen maatregelen is dat de kantines in Hogekamp en Capitool op termijn verdwijnen en dat de kantine in Cubicus een onbemand bestaan gaat leiden, dus slechts wordt voorzien van snoep- en drankautomaten. Over de functie van de kantine in gebouw de Spiegel wordt nog nagedacht. De ruimte zou na 2009 gedeeltelijk intact kunnen blijven, eveneens als `onbemande cateringlocatie met automatenverstrekkingen'. Een deel van de keuken zou gebruikt kunnen worden als `vergaderservice' voor het CvB en de dienstensector in het pand.

Het Theatercafé lijkt zijn beste tijd te hebben gehad, althans als de plek waar tussen de middag binnen, en buiten op het terras, geanimeerd kan worden gegeten. Overdag, zo luidt het gekozen scenario, wordt de locatie ingezet voor (besloten) groepslunches en borrels, veelal in aansluiting op culturele evenementen en andere evenementen in het gebouw. Vanaf 16.00 uur kan cultuurkoepel Apollo het Theatercafé blijven exploiteren.

De renovatie van de Waaier begint in 2008 en duurt een jaar. Een voorstel hiertoe stuurt het CvB binnenkort naar de U-raad. Het nieuwe restaurant (voor de kenners: een `food court' met `sterke productpresentatie en versuitstraling, ontspannen sfeer, goede lunches, voordelige dagschotels, free flow elementen, lijnbuffetten, front-cooking en een multifunctioneel zitgedeelte') kan in 2009 worden geopend. In de prognoses gaat het CvB uit van 1000 tot 1200 klanten per dag: studenten, medewerkers en gasten van buiten. Tijdens de renovatie komt er een tijdelijke cateringvoorziening in gebouw Langezijds.

De twee lunchcorners, waar men ook zijn meegebrachte boterhammen kan nuttigen, krijgen een `trendy assortiment', inspelend op het groeiend aanbod van studenten (naar tienduizend) en personeel. De drie horecavestigingen in het O&O-centrum onderscheiden zich van elkaar -volgens de plannen- in `specifieke elementen in het aanbod'.

Kees van Ast, de verantwoordelijk portefeuillehouder in het CvB, vertelt dat de cateringfunctie wordt uitbesteed aan een extern bedrijf, zoals al eerder gemeld. De aanbesteding daarvan start volgende maand. `De inzet van de UT in de onderhandelingen met de nieuwe cateraar is dat het huidige personeel, dat nu nog in dienst is van de UT, in zijn geheel overgaat naar de nieuwe cateraar.'

Verder wordt nog bekeken of de Ravelijn (hoog en laag) wordt gerenoveerd, of plaats maakt voor een geheel nieuw pand. Of een combinatie van die opties. Als Ravelijn voor de faculteit MB toereikend is, zou Citadel volgens Van Ast kunnen gaan dienen als doorgangshuis voor verhuizende groepen en als werkruimte voor studenten.

Het CvB houdt hotel de Drienerburght en de Faculty Club buiten het cateringbeleidsplan. Volgens Van Ast is het hotel hard toe aan een flinke upgrading en is er een combinatie denkbaar met de Faculty Club, even verderop. Beide voorzien duidelijk in een behoefte en zouden meer van elkaars aanwezigheid kunnen profiteren. De directeur van de Drienerburght is gevraagd daarvoor een plan op te stellen. Volgens Van Ast is het heel wel denkbaar dat er nieuw hotel wordt neergezet plan naast de Faculty Club, `bijvoorbeeld aan de zijde van de Drienerlolaan'. Maar zo eenvoudig is het nu ook weer niet, want plannen in die richting zullen volgens hem eerst worden afgewogen tegen de mogelijkheden die een nieuw in te richten pand Langezijds op termijn kan bieden. `De vraag die daarbij altijd zal spelen is hoe commercieel we als universiteit willen gaan.'

Cateringplan

Stay tuned

Sign up for our weekly newsletter.