Bij de High Tech Factory gaat het om het inrichten van een basisinfrastructuur met gedeelde en specifieke productiefaciliteiten. Dat is voor de bedrijven een hele zorg minder, zodat ze zich kunnen focussen op de gewenste groei.
Technisch-commercieel directeur van Mesa+ Miriam Luizink heeft goede hoop op toekenning van de gevraagde subsidie, maar pas komend voorjaar komt daar zekerheid over. De participerende bedrijven steken ook eigen geld in het project. Met dat geld worden apparatuur en vaardigheden ontwikkeld voor de inrichting van de bedrijfsspecifieke productieprocessen. De nadruk in de productie ligt op testen, verpakking en assemblage. Veel van de betrokken bedrijven maken producten voor de medische en farmaceutische markt en de voedingsmiddelensector. In de Factory kunnen ze doorgroeien naar grootschalige productie. Zestien bedrijven doen in deze fase aan het project mee. Dat aantal kan in een latere fase oplopen.
High Tech Factory springt in op het gegeven dat het voor individuele ondernemingen haast onmogelijk is om zelf een hoogwaardige productiefaciliteit op te zetten. Als deze bedrijfjes toch willen groeien in hun productiecapaciteit, is een gezamenlijke productiefaciliteit noodzakelijk. Voor de UT is het de ideale manier om kennis te valoriseren in technologische producten, aldus Luizink. Ze noemt de constructie productiefabriek annex universiteit uniek voor Nederland. `Ik ken ook geen voorbeelden elders in Europa.'
Onder de deelnemende bedrijven zitten diverse spin-offs van de UT. Ze maken nu ook al gebruik van een deel van de cleanroom; andere bedrijven komen van buiten. De participanten zijn: Bronkhorst, Demcon, EnablingM3, Encapson, IMS, Lionix, Medimate, Medspray, Micronit, MTF, Nanomi, Ostendum R&D, Phoenix, SmartTip, Solmates, TSST, UT International Ventures, de UT en Mesa+. De subsidieaanvraag voor deze fase van het project bestaat uit tien deelprojecten, waarin één van de ondernemingen voortrekker is en anderen als partner meewerken.