Moeilijkheid |
*---- |
|
4 personen |
|
|
Inleiding:
|
De klassieker voor studenten is toch wel de pasta met rode saus. Het is simpel, kost weinig tijd, je kunt makkelijk de hoeveelheden aanpassen en, niet onbelangrijk, het vormt een prima basis voor het stappen. |
|
|
Ingredienten:
|
400 gram (runder) gehakt 2 uien, gesnipperd 2 tenen knoflook 500 gram pasta (spaghetti of tagliatelle) 1 blik tomaatstukjes (à 400 gr) 2 blikjes tomatenpuree 2 paprika’s (of prei, of courgette) in (niet al te kleine) stukken Olijfolie Peper en zout Geraspte kaas (bijvoorkeur Parmigiano Reggiano, maar ‘gewone’ kaas is ook prima) |
|
|
Bereiding:
|
Zet een ruime hoeveelheid water in een grote pan met een snuf zout op het gas. Terwijl het water aan de kook komt, kun je beginnen met de rest. Verhit in een (grote) koekenpan of hapjespan een flinke scheut olijfolie en fruit daarin de ui en het knoflook. Voeg wanneer de ui van kleur verandert het gehakt toe en bak dit tot het gaar is. Voeg de paprika’s toe en bak dit twee minuten mee. Doe nu de pasta in de pan, meestal ( voor de precieze kooktijd; zie de verpakking). Proef ongeveer elke minuut hoe de smaak van de pasta verandert. Als de pasta zacht wordt, maar nog wel een ‘bite’ heeft, is deze klaar (al dente). De pasta gaart namelijk nog even door. Voeg vervolgens aan het gehaktmengsel de tomaatstukjes en de tomatenpuree toe en laat dit rustig warm worden (tegen het koken aan), proef de saus en voeg eventueel zout en peper toe. Giet de pasta af en serveer de saus en de pasta en de kaas apart. |
|
|
Tip:
|
Koop groente en fruit op de markt, dat is verser en lekkerder, bovendien ook nog een stuk goedkoper! Het basisrecept leent zich uitstekend voor eindeloze variatie, voeg op het einde eens wat olijven of (Italiaanse) kruiden als oregano of basilicum toe, of giet een scheut wijn door de saus voor een compleet andere smaak. |
|
|
Drank:
|
Pasta met rode saus gedijt het beste bij een frisse ietwat zure witte wijn. Neem een chardonnay of een pinot gris, of hou het simpel; neem Appie Heijn’s witte (droge) huiswijn. Drink de wijn niet té koud, haal’m een kwartier voor het eten uit de koelkast. |
|
|
Wist je dat?
|
Fruiten is een kooktechniek waarbij groenten in vet of olie worden gebakken waardoor ze een bruine kleur krijgen. Het vuur moet hierbij niet te hoog staan, zet het vuur dus op een middenstand en laat het fruiten een minuut of vijf duren. |
Voor spek en bonen: Pasta met rode saus
Moeilijkheid *---- 4 personen Inleiding: De klassieker voor studenten is toch wel de pasta met rode saus. Het is simpel, kost weinig tijd, je kunt makkelijk de hoeveelheden aanpassen en, niet onbelangrijk, het vormt een prima basis voor het stappen. Ingredienten: 400 gram (runder) gehakt 2 uien, gesnipperd 2 tenen knoflook 500 gram pasta (spaghetti
