Voor spek en bonen: Zelfgemaakte pizza

| Redactie

Moeilijkheid **---   4 personen     Inleiding: Gemakkelijk, snel, lekker en nog niet eens ongezond. Wat wil je nog meer? Vooruit; het is ook nog eens de perfecte maaltijd om voor de TV te nuttigen: Pizza. Deze week geen slappe diepvriespizza of koude bezorgtroep, maar een ovenverse zelfgemaakte topper. Hoewel de Italianen nog steeds ruziën over de oorsprong van de

 

 

   

Moeilijkheid

**---
 

4 personen

   

Inleiding:

Gemakkelijk, snel, lekker en nog niet eens ongezond. Wat wil je nog meer? Vooruit; het is ook nog eens de perfecte maaltijd om voor de TV te nuttigen: Pizza. Deze week geen slappe diepvriespizza of koude bezorgtroep, maar een ovenverse zelfgemaakte topper.

Hoewel de Italianen nog steeds ruziën over de oorsprong van de pizza, zijn ze het er wel over eens dat de Italiaanse pizza’s de beste zijn (maarja, de Fransen vinden de Franse wijn ook het best). Enfin, de ideale pizza heeft in ieder geval een dunne, knapperige bodem en geen dikke slappe Amerikaanse bodem. De pizzavariant met ciabatta mag eigenlijk geen pizza heten, maar zou je met wat fantasie een ‘bruschetta’ kunnen noemen.

   

Ingrediënten:

4 kant-en-klare pizzabodems (of 2 Turkse broden of 2 ciabatta’s)

1 pakje gepelde tomaten

3 tomaten

1 ui

1 teentje knoflook

Italiaanse kruiden (liefst vers: basilicum, oregano)

Peper / zout

Zakje kaas

Bakpapier

Pizzavulling, bijvoorbeeld: paprika in reepjes gesneden, plakjes champignon, plakjes tomaat, uienringen, ham, salami, gerookte zalm, tonijn, olijven, kappertjes, ansjovis, mozzarella, ananas, banaan (doe je ding)

   

Bereiding:

Haal de ovenplaat uit de oven en bekleed deze met bakpapier. Verwarm de oven voor op 200 graden.

Snijd de tomaten, ui, knoflook en kruiden in stukjes en meng deze in een kom met de gepelde tomaten. Voeg peper / zout toe en prak het geheel tot een saus.

Leg de bodems neer op het bakpapier (in geval van broden: snijd deze open) en besmeer deze ruimschoots met het tomaten mengsel.

Beleg de pizza met ingrediënten die je lekker vindt en doe de kaas bovenop.

Bak de pizza ongeveer 20-25 minuten in de voorverwarmde oven. Als je oven niet overal even warm is, ruil de verschillende pizza’s dan halverwege van plaats. Giet voor het serveren eventueel nog een scheutje olijfolie (bijvoorbeeld met chili peper smaak) over de pizza.

   

Tip:

Verschillende tuinkruiden (basilicum, oregano, tijm, salie, peterselie) kun je prima zelf kweken. Koop in de supermarkt of bij het tuincentrum plantjes en plaats deze op een zonnige en warme plek, gewoon in tuinaarde. In de zomer kun je ze ook buiten zetten.

   

Drank:

De Italianen drinken (verrassend) bier bij hun pizza. De dranktip is dan ook om een lekker koud pilsje te pakken. Geen zin in pils? Neem in de zomer een Weizen en in de herfst een Dunkelweizen, bijvoorbeeld van Grolsch, maar authentieker (en lekkerder) zijn de Weizen uit Duitsland, bijvoorbeeld Weihenstephan of Erdinger (te koop in Gronau of bij de slijter).

   

Wist je dat?

Vroeger in Italië de dames die op zoek waren naar een geschikte man om te trouwen, als teken hiervan, opzichtig een pot met basilicum voor het keukenraam zetten. Pas dus wel een beetje op met zelf basilicum kweken, voor je het weet krijg je oneerbare verzoeken in de bus!

Stay tuned

Sign up for our weekly newsletter.