voor Spek en Bonen: Hartige taart met ham en prei

| Redactie

Inleiding: Geen recept zo veelzijdig als hartige taart uit de oven. Op dit recept zijn dan ook ontelbare variaties mogelijk. Laat je fantasie de vrije loop en verras tafelgenoten met hartige taart met spekjes, ui en champignons, of kipfilet en paprika, of spinazie met feta of broccoli, cashewnoten en brie en ga zo maar door. Zorg er wel voor dat groenten en vlees beetgaar zijn voor je ze verwerkt. Visfilet mag rauw de taart in.

Moeilijkheid: **

4 personen

Ingredienten:
6 plakjes (diepvries)bladerdeeg
1 klontje boter of een scheut olijfolie
2 preien
150gr (gekookte) ham in blokjes
3 eieren
125ml crème fraîche
Geraspte kaas, zoveel je lekker vind
Zout en peper

Bereiding:Verwarm de oven voor op 180 graden. Laat het bladerdeeg ontdooien en bekleedt hiermee een ingevette springvorm (folie van het bladerdeeg verwijderen!). Snijd de preien in ringen, was ze, en bak deze in de boter of olijfolie op middelhoog vuur al omscheppend tot ze zacht worden. Dit zal een minuut of 4 duren.

Kluts de eieren in een kom met de crème fraîche, peper en zout.

Druk zoveel mogelijk vocht uit de prei en verdeel de prei samen met de hamblokjes over het bladerdeeg in de springvorm. Giet het eimengsel erover en bestrooi dit met de geraspte kaas. Stop de taart in de oven en laat deze in ongeveer 45 minuten gaar en goudbruin worden in de oven. Mocht de buitenkant halverwege al erg bruin worden, bedek de taart dan met aluminiumfolie. Mocht de taart na drie kwartier er nog allesbehalve gaar uitzien, laat deze dan nog gewoon 10 minuten staan. Geen oven is hetzelfde en dit recept komt niet zo precies.

Haal de taart uit de oven en serveer deze meteen. Serveer eventueel met een frisse salade (bijvoorbeeld veldsla met trostomaatjes en basilicum of oregano).

Tip: Zorg ervoor dat de vulling van de taart zo droog mogelijk is. Met name groente heeft de neiging om veel vocht te verliezen en dit zou de taart tot een zompig en klef geheel maken. In plaats van bladerdeeg kun je ook kant-en-klaar croissantdeeg gebruiken, da’s extra verrassend. Bij het snijden van prei is het belangrijk goed het zand te verwijderen. Professionele koks doen dat als volgt: verwijder het buitenste blad en de donkergroene stukken van de prei. Snijd de prei in de lengte door, draai de prei een kwartslag en snijd nogmaals in de lengte door, maar laat het uiteinde zitten. De slierten laten zich nu makkelijk afspoelen onder de kraan.

Drank: Een volle rosé, bijvoorbeeld een rosé uit Australië of Nieuw Zeeland

Wist je dat?: Bladerdeeg gemaakt wordt door eindeloos dunne laagjes deeg op elkaar te persen met boter ertussen? Hierdoor komt er tijdens het bakken lucht tussen de laagjes en wordt het deeg krokant en gaat het ‘bladeren’. Zelf maken is eigenlijk geen optie, dit neemt teveel tijd in beslag. Gewoon kant-en-klaar kopen dus!

Stay tuned

Sign up for our weekly newsletter.