Voor spek en bonen: Kerstmenu

| Redactie

Moeilijkheid : **** 4 personen Inleiding: De kerstman is weer in het land en dat betekent ook dat er weer flink uitgepakt moet worden. Vandaar dit keer een heus kerst driegangenmenu. Simpel, maar een gegarandeerd succes. Voorgerecht: Gegratineerde Gevulde Portobello’s4 portobello’s 50 gram spekjes 2 takjes tijm 50 ml crème fraîche Geraspte belegen kaas 20 gram grofgehakte walnoten Wijn

Moeilijkheid : ****

4 personen

Inleiding:
De kerstman is weer in het land en dat betekent ook dat er weer flink uitgepakt moet worden. Vandaar dit keer een heus kerst driegangenmenu. Simpel, maar een gegarandeerd succes.

Voorgerecht: Gegratineerde Gevulde Portobello’s
4 portobello’s
50 gram spekjes
2 takjes tijm
50 ml crème fraîche
Geraspte belegen kaas
20 gram grofgehakte walnoten

Wijntip: Witte Loire wijn, bijvoorbeeld een Sancerre (+/- 10euro) ; droog met een fris zuurtje, heerlijk!

Bereiding:
Bak de spekjes uit en verwarm ondertussen de oven op 200 graden voor. Haal de blaadjes van de takjes tijm en meng deze met de walnoten, de crème fraîche en de spekjes. Snijd de stelen van de hoed en vul de hoeden van de portobello’s met het mengsel, doe de kaas erover en schuif 10 minuten in de oven.

Tip; je kunt alles al ’s middags doen, behalve het afbakken in de oven.

Hoofdgerecht: Biefstuk met gepofte knoflook en portsaus

Ingredienten:
4 biefstukken
1 (grote) klont
1 halve pot runderfond
1 bol knoflook (of acht tenen (ongepeld!))
1 fles port
Olijfolie
Peper en zout

Bereiding:
Doe de knoflook in een ovenschaal met een scheutje olijfolie en pof deze in de oven (op 200gr) in ongeveer 30 minuten. Verhit de boter in een pan. Dep de biefstukken droog met keukenpapier, wrijf ze in met (veel) peper en pak ze op hoog vuur op 1 minuut per kant in een koekenpan. Voeg aan het einde een bescheiden hoeveelheid zout toe. Schakel de oven terug naar 80 graden, vouw de biefstukken in aluminiumfolie en doe ze in de oven. Hier kunnen ze zonder problemen drie kwartier in liggen. Voeg de port toe aan het bakvet in de koekenpan, en voeg de fond toe. Kook dit in ongeveer 15 minuten in tot je een dikke saus hebt. Knijp de knoflooktenen uit op de biefstukken en smeer de knoflook uit. Leg de biefstuk op een bord en lepel de saus erover. Lekker met broccoli (met daarover geroosterd amandelschaafsel) en aardappelpuree (lepel er een beetje (een royale theelepel) truffelpasta door (Bijenkorf of speciaalzaak) voor een exclusief accent).

Wijntip: Een stevige bordeaux (+/- 10 euro) (bijvoorbeeld de Château l'Argenteyre van Albert Heijn)

Dessert: Herrencreme

Ingrediënten:
500 ml vanillevla
80 gram pure chocola, gehakt (min 70% cacao)
1 beker (125ml) slagroom
1 vanillestokje
1 (groot) glas Strohrum (80%)

Bereiding:
Klop de slagroom en spatel dit door de vla. Klok voorzichtig de rum beetje bij beetje door het mengsel, het moet stevig blijven dus stop wanneer het te vloeibaar wordt. Snijd het vanillestokje in de lengte doormidden en haal met een lepel het merg uit het binnenste, roer dit, samen met de chocolade door het mengsel en schenk het in wijn- of portglazen (dat serveert mooi). Maak het eventueel af met een toef slagroom en een stukje chocola bovenop.

Wijntip: Zoete dessertwijn, bijvoorbeeld een Duitse Eiswein of een franse Sauternes.

Tip: De meeste dingen voor dit menu kun je al vooraf maken; de vulling voor de portobello’s, de aardappelpuree (opwarmen in de magnetron of desnoods de oven); de herrencrème en je kunt zelfs de biefstukken al ruim tevoren insmeren met peper. Als je heel weinig tijd het kun je zelfs de port met de fond al (enigszins) inkoken in een steelpan en dan kort in het bakvet afmaken.

Fijne kerstdagen!

Stay tuned

Sign up for our weekly newsletter.