Over de vloer bij - De Oude School

| Redactie

De bewoners van De Oude School zeggen in het grootste studentenhuis van Enschede te wonen. Dat zou best kunnen kloppen: in de voormalige onderwijsinstelling en het bijgebouw aan de Paulus Moreelsestraat wonen maar liefst 47 studenten. Onder het toeziend oog van de huiscommissie staat dat aantal garant voor een sprankelende huiscultuur.

`Links van ons zit een school voor moeilijk opvoedbare kinderen, rechts een vmbo. De herrie begint dus al vroeg.' De bewoners van De Oude School zitten samengedromd in de kelder. De snippers van een of andere afterborrel liggen nog op de grond, een krat bier staat centraal. Ook het studenthuis zelf was ooit een school. Nu echter zijn de lokalen opgedeeld in kamers, is er een deel bijgebouwd en telt het complex drie keukens. Het aantal douches is zelfs zo groot dat er spontaan discussie over ontstaat.

De 47 studenten vormen een smeltkroes van UT- en hogeschoolstudenten. Een paar jaar geleden bestond de bezetting nog half uit asielzoekers maar afgezien van een aantal werkende bewoners is het nu een echt studentenhuis. En daar is men best trots op. Op de UT zijn stickers en posters verspreid en hoody's en poloshirt met `De Oude School' opdruk zijn in de maak.

Sinds de zomervakantie coördineert een huiscommissie de huishoudelijke taken. Wessel 't Hoen, onderdeel van de commissie, kan enthousiast vertellen over de goede organisatie: `We verzorgen het internet, regelen nieuwe huisgenoten, beheren de huisrekening en maken de schoonmaakroosters. Wie niet schoonmaakt moet zijn internetverbinding missen. Die maatregel werkt erg goed.' Een keer in de twee maanden wordt er met de huisbaas vergaderd, die dan de benodigde kratjes verzorgd. Tijdens de bijeenkomst worden eventuele problemen in goed overleg opgelost. `Spijkers met koppen slaan', aldus Wessel.

Na schooltijd mogen de bewoners van De Oude School graag een potje voetballen op het plein van de buren. Het eerste ruitje is al aan diggelen gegaan. In de avonduren is er de maandelijkse borrel en regelmatig wordt de pubquiz in Central Park bezocht. Daarnaast is er bijna iedere week een verjaardag en men verheugt zich al op het huisfeest eind mei.

Leden van studentenverenigingen vind je niet gemakkelijk in De Oude School. Celebrities, naar eigen zeggen, wel. Samuel Overgoor zit in de Nederlandse top van het flatland BMX'en en met enige trots wordt Winfried Wesche als lid van het Solar Team Twente genoemd. Bijzonder is ook de hobby van bewoonster Inge van Oldeneel tot Oldenzeel: de studente beeldhouwen aan de AKI heeft een imposante verzameling dieren op sterk water op haar kamer. Tussen alle verzamelde objecten bevindt zich ook werk van eigen hand waaronder, echt waar, een glasgeblazen baarmoeder.

Potentiële bewoners worden door de huiscommissie rondgeleid. Nieuwe huisgenoten moeten actief meedoen in huis en vrouw zijn. Nu staat de teller op vijf dames en dat levert weleens spanningen op. Bovenal is het echter gezellig in De Oude School en de bewoners omschrijven zich graag als een grote vriendengroep. Nieuwkomers moeten `bij het gebouw passen'.

Schoolgaan is niet hip, er wonen wel. Hoody's en polo's zijn in de maak.
Schoolgaan is niet hip, er wonen wel. Hoody's en polo's zijn in de maak.

Stay tuned

Sign up for our weekly newsletter.