Voor spek & bonen: Notenballetjes

| Redactie

Lekker vegetarisch voor bij de borrel Moeilijkheid: ***-- 4 personen Inleiding: Elk seizoen is natuurlijk borrelseizoen, maar dan is deze speciaal voor op het terras. Uiteraard kun je ook weer de vertrouwde bitterballetjes laten afzinken in het frituurvet wat eigenlijk al een week vervangen moet worden, maar je kunt ook gewoon eens wat anders lekkers proberen. Het voordeel van dit recept is dat je alles ver van tevoren kunt prepareren en dat je tijdens de borrel de hapjes alleen maar even hoeft af te bakken in de oven. Ingrediënten:100 gram gemalen amandelen 100 gram gemalen hazelnoten 100 gram pecannoten of walnoten 3 sneetjes brood in kruimels (mag oud zijn) 150 gram geraspte oude kaas 1 ei 1 ui, fijngehakt 1 eetlepel geraspte gemberwortel (of een halve eetlepel gemberpoeder) 1 eetlepel versgehakte peterselie 1 pepertje, in kleine stukjes 1 paprika, in kleine stukjes Peper en zout Flinke scheut sherry Bereiding: Meng de noten, het broodkruim en de kaas in een schaal. Zet dit mengsel apart. Klop het ei in een kom, voeg de sherry, ui, gemberwortel, peterselie en de gehakte peper en paprika toe. Voeg dit mengsel vervolgens aan het notenmengsel toe. Voeg nog peper en zout toe en meng het goed. Mocht het mengel te droog zijn, voeg dan wat extra sherry toe (een glaasje sherry tijdens het koken kan overigens nooit kwaad). Draai balletjes ter grootte van flinke soepballen (voor de ouderen onder u; ter grootte van een reuzenbonk). Leg de balletjes op bakpapier op een ovenplaat. Dit kunt u gerust enkele uren laten staan. Bak de balletjes goudbruin gedurende 20 - 25 minuten in een op 180°C voorverwarmde oven. Drank: Witbier op het terras is prima. Wie wat meer exotisch wil doen maakt even zelf een lekkere mojito (muntblaadjes in een glas en kapot roeren, halve limoen in blokjes, schepje suiker, scheut witte rum -geen Bacardi-, flink wat gecrushed ijs en afmaken met Spa rood). Ook lekker: pastis met ijs en water. Wist je dat?Hazel komt van het Angelsaksische 'haes', waar het bevelen betekent. De hazelaarsstaf was daar een teken van gezag.

Stay tuned

Sign up for our weekly newsletter.