Eenstemmig over nieuwe onderwijswet

| Johannes de Vries

Twee wel heel erg gelijkende persberichten in UT Nieuws’ Postvak IN. Gisterenavond stemde de Eerste Kamer in met de wet 'Kwaliteit In Verscheidenheid' (KIV). Goed nieuws, menen het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO) en de Landelijke Studentenvakbond (LSVb). Hun persberichten verschenen twee minuten na elkaar. Gezien de inhoud, vraag je je af waarom ze niet samen één persbericht verstuurden.

Photo by: HENK VISSCHER

1. Eerder aanmelden en recht op studiekeuzeactiviteit

Voortaan moeten aankomende studenten zich vóór 1 mei inschrijven, maar kunnen dan wel rekenen op goede keuzebegeleiding en een adviesgesprek voor er daadwerkelijk met de opleiding gestart wordt. Een goede zaak, volgens de studentenorganisaties. Dat zorgt voor minder uitval.

2. Maximum tarief schakelprogramma’s

Ook positief is het nieuw gestelde maximum voor tarieven van schakelprogramma’s. Tot voor kort konden onderwijsinstellingen naar eigen inzicht de bedragen bepalen. Nu geldt er een maximum van anderhalf keer het wettelijk collegegeld. Volgens ISO is dat voor iedereen nog wel op te brengen. De LSVb is vooral blij met de duidelijkheid: studenten weten nu waar ze aan toe zijn. ‘Dit voorkomt een wildgroei aan bedragen.’

3. Gelijke titulatuur bachelors en masters

Tóch een verschil in de persberichten: waar de LSVb er met geen woord over rept, laat ISO weten blij te zijn met het aanpassen van de titels voor bachelorprogramma’s. Die zijn nu gelijk aan die van de masters. Volgens ISO ‘bevordert dit de her- en erkenning van diploma’s op de internationale arbeidsmarkt.’

4. Collegegelddifferentiatie excellente opleidingen

De studentenorganisaties zijn overigens niet overal blij mee. Instellingen mogen voor honourstrajecten meer geld gaan vragen. ISO-voorzitter Ruud Nauts: ‘Het is niet wenselijk intelligentie financieel te belasten.’ Jorien Janssen van de LSVb vult aan: ‘Hierdoor zijn deze opleidingen alleen nog toegankelijk voor de elite.’ Overigens is de Universiteit Twente voorlopig niet van plan om een hoger collegegeld te rekenen voor de honourstrajecten.

Stay tuned

Sign up for our weekly newsletter.