UT-finaleplek Academische Jaarprijs

| Johannes de Vries

UT-studenten en -onderzoekers van ‘team Steenbergen’, onder leiding van hoogleraar Wiendelt Steenbergen, staat in de finale van de Academische Jaarprijs 2013. Met het project ‘tumoren kun je horen’ wil het team scholieren op een toegankelijke manier kennis laten maken met de mogelijkheden van fotoakoestiek, waarmee onder meer tumoren zichtbaar gemaakt kunnen worden. De prijs is bestemd voor het team dat wetenschappelijk onderzoek het best toegankelijk weet te maken voor een breed publiek.

Team Steenbergen, gerelateerd aan onderzoeksinstituut MIRA, maakt met de nominatie kans op €100.000. Mocht het team de prijs winnen, dan wil het dat geld inzetten om een practicum fotoakoestiek te ontwikkelen voor VWO’ers, waarmee uiteindelijk een nog breder doel gediend wordt: jongeren enthousiast maken voor wetenschap en techniek.

De UT’ers hebben nu nog concurrentie van teams van de Universiteit van Amsterdam en opleidingsinstituut Leyden Academy. Op de website van de Academische Jaarprijs staan ook de projecten van deze teams kort uitgelegd.

De academische jaarprijs is een initiatief van NRC Handelsblad in samenwerking met de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen en onderzoeksfinancier NWO. De prijs bestaat sinds 2005.