De chipseters van Brokaat

| Dennis Hans

Het Enschedese studentenleven bruist en dat is niet in de laatste plaats te danken aan alle disputen die aan de UT gerelateerd zijn. Hoog tijd om die disputen eens beter te leren kennen. Aan het woord zijn Anna Ooms (19, technische geneeskunde), Lisa Vos (21, technische textielkunde, Saxion), Elise Pul (22, industrial design engineering) en Roosmarijn Westerneng (23, technische textielkunde) van damesdispuut Brokaat.

Opgericht: 2003, in 2004 erkent door Audentis als eerste Audentis-dispuut

Leden: 60, waarvan 19 actief
Dispuutsborrel: Elke donderdagavond in Sociëteit T.R.A.M.
Proost: ‘GOUD!’

Waar komt jullie naam vandaan?

Lisa: ‘Brokaat is een Chinese zijden stof met gouden draden. De draden symboliseren de leden van Brokaat. We zijn als het ware met elkaar verweven.’

Elise: ‘Rond de tijd van de oprichting was er behoefte aan een stoerder vrouwendispuut. De Chinese draak staat voor bescherming en is erg stoer, ook vandaar de referentie naar China.’

Waar kunnen we jullie van kennen?

Anna: ‘We hebben jaarlijks rond november een open feest, de Brokaraoke. Hierop gaan we karaoke zingen en verder gewoon mooi feesten.’

Roosmarijn: ‘We dragen zwarte jasjes met een gouden draak erop. Voorop staat per lichting een apart embleem.’

Zijn er speciale mores of tradities binnen Brokaat?

Lisa: ‘Iedereen is er om vijf over half tien. Niet half tien, want dat is de tijd van Koh-I-Noor. We willen niet dat mensen die te laat zijn gestraft worden, dus is het zo dat iedereen die op tijd is een rondje sterk als beloning krijgt. Voor speciale gelegenheden drinken we Goldstrike, maar dat vindt eigenlijk niemand echt lekker.’

Anna: ‘We hebben een verrassingscommissie die op dispuutsavonden iets te eten fikst. Chips, cakejes, pizza op een stokje, enzovoort. Daarnaast regelen ze soms outfits, zodat wij op dispuutsavonden een mini-themafeestje voor onszelf kunnen maken.’

Roosmarijn: ‘Onze aspirant-leden (aurifera’s) lopen in het zilver, omdat zilver de voorloper van goud is. Verder eten we een keer in de maand met elkaar en gaan we jaarlijks op vakantie. In de zomer borrelen we vrolijk verder, ook al is de kroeg dicht.’

Elise: ‘We houden ook mama- papa- of broers-zussendagen. Jaarlijks hebben we een date-diner. Voor leden die geen relatie hebben, wordt dan een man gezocht. Dit is een succesvol concept.’

Wat maakt Brokaat zo bijzonder voor jullie?

Lisa: ‘Je hoeft je nooit beter voor te doen dan je daadwerkelijk bent. Doe maar normaal, dan ben je al gek genoeg.’

Roosmarijn: ‘Bij feestjes escaleert het altijd. Drie dagen later hoor je nog nieuwe verhalen. Verder zijn we een mooie combi van vriendinnen met wie je veel feest en vriendinnen die je belt als je het moeilijk hebt.’

Elise: ‘Het dispuut is meer dan alleen op de kroeg gezellig zijn. We zijn vriendinnetjes voor de rest van ons leven.’

Anna: ‘Iedereen is heel anders, maar wat vooral overeenkomt is dat iedereen heel veel drinkt en overal loopt te stieren.’

Tot slot, wat zullen jullie nooit vergeten?

Roosmarijn: ‘Wij staan bekend als chipseters. Toen een van ons bij Lay’s afstudeerde mochten we, elke keer als er een nieuwe smaak uitkwam, die als eerste proeven.’

Lisa: ‘Het thema voor het laatste lustrumfeest was Gold Flamenco. Daar hadden we een Sangria-bar bij. De dag daarna bleek het dat de bar door Brokaat was leeggedronken.’

Anna: ‘We hebben voor ons bier een ronddraaiende meter. Het bleek dat we te veel zopen, dus hebben we er nu een tweede verdieping op gezet.’

Stay tuned

Sign up for our weekly newsletter.