Denk aan je sokken!

| Lesley Smit

Lesley Smit is fysiotherapeut in het Sportcentrum, in de praktijk Fysio in Twente. Zelf is ze fervent hardloopster. Ze liep de halve marathon in Enschede vorig jaar en is Nederlands kampioen duathlon klassieke afstand. Tot aan de start van de Batavierenrace zal ze elke week een tip geven over hardlopen. Vandaag tip 7 over kleding:

Nog 1 weekje te gaan tot het startschot van de bata! Hebben jullie er al over nagedacht wat je aan doet tijdens jouw etappe? Ga je als kikker, of wordt het dit jaar toch maar een serieuzere outfit? Natuurlijk weten we nu nog niet precies wat voor weer het zal gaan worden, maar wees voorbereid: denk na wat je aan doet bij de verschillende weerssituaties.

Zorg er voor dat je in een korte broek en een singletje of t-shirt loopt wanneer het warm is. Hiermee bedoel ik natuurlijk geen katoenen t-shirts en dikke joggingbroeken, deze zorgen namelijk niet voor de juiste vochtregulatie. Zorg ervoor dat je functionele loopkleding hebt die ademend is, zeker als het echt warm is. Mocht het onderweg gaan regenen, dan is deze kleding ook vele malen sneller droog en minder zwaar tijdens het lopen dan zo’n huishoudpak.

Zweetshirt

Wanneer het heel hard waait of wat kouder is, is het verstandig om een extra laagje aan te trekken. Dit kan door bijvoorbeeld een zweetshirt zijn, die je onder je t-shirt of longsleeve aan doet.
Tijdens de nachtetappes is het natuurlijk nog niet zo warm als overdag. Het ligt een beetje aan de temperaturen, maar over het algemeen koelt het ’s nachts behoorlijk af, waardoor het in de nachtploeg geen overbodige luxe is om in een lange tight – een strakke broek -  te lopen!

Sokken

Net zo belangrijk, maar vaak vergeten: je sokken! Zorg voor goed aansluitende sportsokken, anders krijg je schuurplekken en uiteindelijk blaren. Ook wanneer je hele dikke sportsokken aantrekt terwijl het buiten 25 graden is, kan dit irritatie geven door de wrijving en de warmte. Beter is om dan voor een dunnere sportsok te kiezen.

Voor alle etappes geldt: zorg ervoor dat je na die tijd direct een droog setje kleren (en sokken!) kan aantrekken. Succes met de laatste voorbereiding deze week!

 

Stay tuned

Sign up for our weekly newsletter.