Voeding en vocht

| Maaike Platvoet

Lesley Smit is fysiotherapeut in het Sportcentrum, in de praktijk Fysio in Twente. Zelf is ze fervent hardloopster. Ze liep de halve marathon in Enschede vorig jaar en is Nederlands kampioen duathlon klassieke afstand. Tot aan de start van de Batavierenrace zal ze elke week een tip geven over hardlopen. Vandaag tip 6 over voeding en vocht:

Ook in deze categorie zijn er weer een aantal opvallende punten die elk jaar weer terugkeren bij de bata en wel:
- (te) weinig eten
- (te) veel eten en (te) kort van te voren
- (te) weinig drinken
- (te) veel (bier) drinken

Misschien ken je wel iemand, of doe je het zelf: het ontbijt overslaan. Het ontbijt is de belangrijkste maaltijd van de dag. Zorg er dus voor dat je die hebt gehad. Als je in de ochtendploeg loopt is het natuurlijk midden in de nacht wanneer je vertrekt. Het is logisch dat je dan geen trek hebt, maar neem toch boterhammen mee in de bus. Zorg er in ieder geval voor dat je tenminste 2 uur voor je eigen etappe nog een koolhydraatrijk tussendoortje (bijvoorbeeld een mueslireep oid) gehad hebt.

Boterhammen

Soms zie ik mensen vlak voor hun etappe nog snel een berg boterhammen wegwerken, maar dit is minder verstandig. Tijdens lichamelijke beweging stimuleer je je darmflora en daar kan je tijdens het lopen flink last van krijgen. Bovendien zijn de bouwstoffen (koolhydraten in dit geval) nog niet opgenomen in zo´n korte tijd. Zorg dus voor een goede maaltijd voorafgaand aan je etappe en neem tenminste 2 uur van te voren nog een koolhydraatrijk tussendoortje.

Vocht!

De een drinkt bijna niks en de ander veel te veel. Beiden is niet handig. Je zweet tijdens het hardlopen en dus verlies je veel vocht. Zorg ervoor dat je de dag voor de bata al voldoende (water) drinkt. Dit hoef je niet opeens te overdrijven, 2 liter water per dag wordt als voldoende beschouwd.
Vergeet op de dag/nacht zelf niet regelmatig iets te drinken. Onverstandig is het om vlak voor je etappe nog 0,5 liter weg te drinken, dit kan gaan klotsen onderweg of je moet tussentijds de bosjes in en dat is natuurlijk zonde van de tijd!
Wanneer je jouw etappe gehad hebt, vergeet dan niet om alles (vocht en de koolhydraten + eiwit voor herstel) zo snel mogelijk weer aan te vullen zodat je daarna al goed herstelt voor de volgende etappe: het batafeest!

Stay tuned

Sign up for our weekly newsletter.