Ademhaling en houding

| Lesley Smit

Lesley Smit is fysiotherapeut in het Sportcentrum, in de praktijk Fysio in Twente. Zelf is ze fervent hardloopster. Ze liep de halve marathon in Enschede vorig jaar en is Nederlands kampioen duathlon klassieke afstand. Tot aan de start van de Batavierenrace zal ze elke week een tip geven over hardlopen. Vandaag tip 5:

Elk jaar zie ik ze weer: studenten die het laatste stukje (of soms niet eens alleen het laatste stukje) met zeer veel moeite en een ineen gedoken houding, hard werkend richting de eindstreep strompelen. Van verre hoor je ze aankomen: hijgend en soms stampvoetend.

Heb je er wel eens over nagedacht om tijdens het hardlopen op je houding en ademhaling te letten? Juist wanneer je zo kapot zit en luchthappen moeilijker wordt is het de moeite waard om hieraan te denken. Wanneer je ineengedoken loopt druk je je longen eigenlijk in het nauw. Er komt minder makkelijk zuurstof in je lichaam die naar je spieren toe moet, waardoor het lopen eigenlijk alleen maar moeilijker en zwaarder wordt. Maak je lang en probeer zo rechtop mogelijk te lopen. Hierdoor geef je je longen juist goed de ruimte, waardoor je een betere zuurstofopname creeërt.

Aantrekkelijker

Tevens ziet het er een stuk aantrekkelijker uit, zeker wanneer jouw moment wordt vastgelegd door ploegmaatjes en/of een fotograaf. Tuurlijk wordt het laatste stukje geen eitje en krijgen we het allemaal zwaar. Tijdens het hardlopen kun je het makkelijkste via je je mond ademhalen, zeker wanneer je snelheid hoger ligt. Probeer zwaar hijgen te voorkomen en let erop dat je ademhaling rustig en gelijkmatig blijft.

Stay tuned

Sign up for our weekly newsletter.