Trainingsvariaties

| Lesley Smit

Lesley Smit is fysiotherapeut in het Sportcentrum, in de praktijk Fysio in Twente. Zelf is ze fervent hardloopster. Ze liep de halve marathon in Enschede vorig jaar en is Nederlands kampioen duathlon klassieke afstand. Tot aan de start van de Batavierenrace zal ze elke week een tip geven over hardlopen. Vandaag tip 3:

In de eerste aflevering van deze rubriek over trainingstips kon je lezen dat het belangrijk is om twee tot drie keer per week op een rustig (praat)tempo te trainen. De volgende tip is ook van belang bij het op de juiste manier verder opbouwen voor je bata-etappe.

Loop je nu netjes twee tot drie keer per week in een rustig praat tempo, maar ga je iedere training weer 10 minuten verder dan de vorige training? Of misschien zelfs wel per 15-20 minuten? Zo word je geen hardloper, maar een doodloper! Je bent op deze manier elke keer je lichaam aan het pushen tot de maximale loopafstand met weinig tot geen variatie, je gaat immers gewoon elke keer een stukje verder. Je lichaam wil best wel verder, maar houdt van variatie. Jij toch ook? Wissel daarom de afstanden per training.

Ervan uitgaande dat je drie maal per week loopt, kan je het beste in de middelste training eventjes gas terug nemen en iets minder ver lopen. Dan kan je de derde training juist weer een stukje erbij pakken. Een voorbeeld: Je loopt op maandag 15 minuten, dan is het verstandig om op woensdag of  donderdag 10 minuten te lopen en op zaterdag bijvoorbeeld 20 minuten. Ben je een echte beginner dan is het verstandig om het totale aantal loopminuten eerst nog op te splitsen met een of meerdere malen 2 minuten wandelen tussendoor. Ook hierin kan je makkelijk variëren door de ene keer de totale hardloopminuten te vergroten maar dan ook iets vaker een wandelpauze te pakken. De volgende keer pak je in totaal wat minder hardloopminuten, maar krijg je ook minder vaak een wandelpauze waardoor je langer aan een stuk loopt. Variatie dus!

Stay tuned

Sign up for our weekly newsletter.