Trainingsopbouw of afbraak?

| Lesley Smit

Lesley Smit is fysiotherapeut in het Sportcentrum, in de praktijk Fysio in Twente. Zelf is ze fervent hardloopster. Ze liep de halve marathon in Enschede vorig jaar en is Nederlands kampioen duathlon klassieke afstand. Tot aan de start van de Batavierenrace zal ze elke week een tip geven over hardlopen. Vandaag tip 1:


De Batavierenrace komt in rap tempo dichterbij: in minder dan 8 weken zal het startschot klinken! Schrikken? Moet jij NU nog beginnen met trainen? Of denk je dat het wel zonder te trainen lukt? Houd de komende weken deze site in de gaten voor goede tips zodat je niet als een bejaarde met een stok op het eindfeest staat.

Uit ervaring blijkt dat de meesten van jullie zo fanatiek aan de slag gaan, dat ze vaak al stranden voordat het startschot is gegeven. Zo is 2 tot 3 keer per week trainen en direct 30 minuten op volle snelheid geen goede manier om je looptrainingen te beginnen. Met je tong op de grond je huis binnenstappen lijkt misschien de juiste manier van trainen maar in de praktijk is dit meer afbraak dan opbouw. Je bent dan maximaal aan het belasten en dit kan leiden tot blessures. Dit kan de reden zijn waardoor je misschien in een vroeg stadium je teamgenoten al moet teleurstellen.

Hijgend paard

Begin daarom je trainingen in een tempo waarin je nog rustig kunt praten als je aan het hardlopen bent. Dit is tevens gezelliger voor je loopmaatje dan een hijgend paard naast je. Als laatste tip voor nu: train niet direct alle dagen van de week, maar doe dit 2 tot 3 keer per week en zorg voor voldoende rust tussen de trainingen. Zo ben je ook nog fit voor stapavondjes.

Stay tuned

Sign up for our weekly newsletter.