Huize Avion

| Eymeke Lobbezoo

Op zoek naar een kamer? In deze zomerrubriek kun je een kijkje nemen in studentenhuizen die een nieuwe huisgenoot zoeken.

Photo by: Arjan Reef

Aanbod: Kamer in het centrum, tenminste 14m² met eigen douche en wasbak. Historisch pand dat onder andere dienst deed als hotel. Twaalf actieve huisgenoten die stuk voor stuk goedgebekt zijn. Maandelijkse huur: 250 euro, inclusief schoonmaakster.

Plan van aanpak: Na het invullen van een formulier op de huiswebsite kun je uitgenodigd worden voor het eten. Daar volgt een kruisverhoor. ‘Zie het als een soort proef, bedoeld om te zien of je je woordje klaar hebt.’ Er wordt gevraagd naar je laatste contact met justitie, wie van de bewoners ‘je zou willen doen’ en of je ideeën hebt voor een budgetproof huisweekend. Ten slotte krijgen hospitanten een minuut de tijd om te pitchen. Daarbij is 'gezellig’ het verboden woord. ‘Supervermakelijk! We laten een timer lopen. De meeste mensen krijgen de minuut niet vol, maar dat is niet erg. Het gaat om de reactie.’ Ook bij het meebrengen van een ludiek cadeau (wat de bewoners aan de kandidaten vragen), gaat het vooral om de toelichting.

Eisen aan nieuwe huisgenoot: Een van de vragen op het webformulier is of je vegetariër bent. Wanneer je bevestigend antwoordt, kleurt de webpagina grijs. De boodschap is duidelijk: omnivoor zijn is een vereiste in Huize Avion. ‘Het klinkt een beetje lomp, maar als je met dertien mensen in één huis woont, is het heel vervelend met iedereen rekening te moeten houden.’ De bewoners van het grote pand zijn nogal direct naar elkaar en daar moet je tegen kunnen. Ook wordt geselecteerd op activisme. ‘Je hoeft geen lid te zijn van een vereniging. Het gaat erom dat je iets doet met je leven, dat je ergens voor gaat.’

Gekste hospiteerervaring: Naast een meisje dat haar ouders meenam en een Chinees echtpaar dat op één kamer wilde slapen, kreeg Huize Avion eens een hardrocker over de vloer. Hij had een vriend bij zich en liet horen dat hij kon grunten. ‘Leuke gasten, maar een aparte situatie. We zijn allemaal verschillend hier, maar je moet er wel een beetje bij passen.’ Een ander mooi verhaal is dat van de jongen die bij de voordeur toevallig twee bewoners van Huize ’t Pott tegenkwam. Zij deden alsof ze bewoners van Huize Avion waren en vertelden hem dat het de gewoonte was samen een rondje te gaan rijden. Na een tochtje werd de jongen uit de auto gegooid. Hij moest teruglopen naar Huize Avion om uit te leggen waarom hij zo laat was…

Tip bij het hospiteren: Wees eerlijk over jezelf. ‘We hebben weleens iemand gehad die achteraf pas vertelde een notenallergie te hebben. Niet tof.’ Verder: wees origineel en onverwacht in het geven van antwoorden. Laat iets van jezelf zien.

Niet doen bij het hospiteren: Een enorm Duits of Twents accent wordt niet gewaardeerd, tenzij je bereid bent het af te leren.

Op de foto: Hugo Albers (23), Jurjen Nijkamp (22), Kirsten Ma (19), Liza Adelerhof (19), Karim Elassal (21), Tobias van Roon (22) en Marc Hulsebosch (22). Niet aanwezig: Paul Drenth (20), Irene Lamers (21) en Michael Timmerman (21). Joost Brok (25) verhuist binnenkort en verlaat Huize Avion. Pim Waasdorp (19) en Mark Swanenberg (19) zijn aankomende bewoners.