In memoriam: Gijs van Driem

| Arthur Burghouts

Herinneringen aan Gijs van Driem (1938-2018), de oprichter en directeur BTC-Twente van 1982 tot 2003. Hij overleed op 9 augustus jongstleden.

'Ik denk dat het 1991 is dat ik Gijs voor het eerst ontmoette. Als student Bestuurskunde was ik samen met mijn goede vriend en huisgenoot Hugo Borger, die Chemische Technologie studeerde, in de ban geraakt van het ondernemersklimaat op de Universiteit Twente.

Een lezing van Dick Koenhen, medeoprichter van X-Flow en Dick van Barneveld van destijds het Transfercentrum van de Universiteit Twente trok ons over de streep. En de rest van onze studies moesten en zouden alleen nog in het teken staan van een eigen onderneming. Dus ook mijn stage en afstuderen. Ik vroeg Dick van Barneveld om raad en hij koppelde mij aan Gijs, de directeur van BTC-Twente. Ook al in die jaren het bruisende hart van kennisintensief ondernemerschap in Twente. We hadden meteen een klik. Voor mij leidde het zowel tot een stage- als afstudeeropdracht bij BTC-Twente, met Gijs als begeleider.

Ik was er snel kind aan huis. Gijs betrok me bij veel zaken en maakte me deelgenoot van zijn uitdagingen. In feite was hij zelf een ondernemer, zonder aandeelhouder te zijn. Door naast het verhuren van bedrijfsruimten ook allerlei projecten op te zetten, wist hij het BTC-concept in de benen te houden. Wat leerde ik veel van zijn creativiteit daarin. En hoe hij dan financiers en subsidiënten kon overtuigen van het nut en de noodzaak. Daarbij had hij een sterke eigen wil. Wat hij in zijn kop had, had hij niet in zijn kont. Het was een genot om Gijs daarin zien te acteren. Bevlogen, volhardend en nu ik er op terugkijk, misschien vaak te bescheiden voor de resultaten die hij wist neer te zetten.

We richtten de Technologie Kring Twente op, zorgden ervoor dat het een club werd ‘voor’ en ‘door’ ondernemers. Gijs was daarbij een echte bruggenbouwer, een mentor, een coach, een ambassadeur.

Waar Harry van den Kroonenberg de geschiedenis is ingegaan als de grondlegger van de Ondernemende Universiteit Twente, is Gijs een van de onbetwiste pioniers die het gedachtegoed verder heeft vormgegeven en doorontwikkeld. Niet voor niets is het spin-off-programma van de Universiteit Twente in combinatie met het BTC-concept een ‘best practice’ voor veel andere universiteitssteden, zowel in binnen- als buitenland. Ook het uitdragen daarvan wist Gijs om te bouwen naar een bron van inkomsten voor BTC-Twente. Hij was daarmee een entrepreneur avant la lettre!'


Arthur Burghouts

Directeur Insights Zorg, Arcon en Insights Improves

Stay tuned

Sign up for our weekly newsletter.