‘Dit is de uitlaatklep voor de jongens’

| Stan Waning

Alsof ze voor het eerst weer de wei in mochten na een lange winter. Zo zou je het beste de groepjes studenten kunnen omschrijven, die gisteravond de sportvelden op de campus bevolkten. ‘Iedereen was hier zo aan toe.’

Een vrouw die haar auto zoekt aan De Hams kijkt met een blik vol afschuw naar de top van het gebouw naast haar. Haar blik verraadt dat ze liever niet ruilt met de jongen die zojuist verticaal 28 meter langs de klimwand heeft afgelegd. Haar tegenzin staat in een schril contrast met het enthousiasme van de leden van de Twentse Studenten Alpen Club (TSAC). Ruim tien klimmers voelen voor het eerst dit kalenderjaar hoe fijn het is om in groepsverband te trainen. De een voert rekoefeningen uit op de grond, de ander zoekt op bijna dertig meter hoogte naar de juiste klimsteen om vast te pakken, terwijl weer een ander beneden met een touw voor zekerheid zorgt.

Dubbelen

Een paar honderd meter verder zijn de tennisbanen maximaal bezet. De opluchting bij de leden van Ludica maakt dat er op alle banen gedubbeld wordt. ‘Iedereen was hier zo aan toe. In de lockdown konden leden vrij spelen, maar lessen waren verboden. Vanaf woensdag zijn die weer hervat’, legt trainer Robin Salvatori uit. Zijn hoofd volgt als soort ruitenwisser de bal tijdens een spannende rally. ‘Dit was echt nodig. Je wordt niet vrolijk als je maandenlang thuis zit en dolgraag wil tennissen. Heel fijn om iedereen samen op de baan weer zo fanatiek bezig te zien.’

Popelen

Vanaf de Oude Horstlindeweg passeert een tiental hardlopers van Kronos. In de achtergrond deelt een herenteam een hockeyveld met een damesteam. Trainer Erik Vreeman moppert over een gebrek aan ruimte op het veld. Het gemok houdt echter al snel op als hij ziet hoe Heren 2 fanatiek een partij speelt. Daarbij loopt nog lang niet alles gesmeerd, maar iedereen is blij om eindelijk weer een duel, een versnelling, een actie of een pass te zien. ‘Dit is de uitlaatklep voor die jongens. Niets kon meer en dan was zelfs een potje hockey niet meer mogelijk de laatste maanden. Ze stonden te popelen om weer te beginnen. Het is alleen doodzonde dat niet iedereen mee kan doen’, doelt hij op spelers die 27 jaar of ouder zijn.

Nieuwjaarsduik

Op de sportvelden in de voortuin van de patiowoningen heerst ook geluk. Ondanks de kou maken de beachvolleyballers bijna symbolisch nieuwjaarsduiken in het zand, terwijl de basketballers grappen maken over een teamgenoot die drie dagen voor de hervatting 27 is geworden. De korfballers positioneren zich in een grote cirkel rond de korf en kijken wie er na een maandenlange droogte nog over de beste schiettechniek beschikt. Op de atletiekbaan staan er rond 18.45 geen activiteiten op de rol, maar een enkeling maakt zijn eigen rondjes op hardloopschoenen, skeelers of skatebord.

Als laatst op de route beginnen de voetballers van Drienerlo ook aan het sportjaar 2021. Als koeien die in het voorjaar de wei weer in mogen. Trainer Marnix Smit begroet liefst dertig voetballers op het kunstgras, die hij keurig verdeelt over twee groepen van vijftien. Ex-prof Smit probeert het fanatisme enigszins in dwang te houden en maant zijn spelers meermaals tot een ‘just easy, just easy’. Daarna duurt het niet lang voordat alle sporters ook binnen no time van de velden verdwenen zijn. Want hoewel lege sportvelden weer verleden tijd zijn, komt ook vanavond de avondklok weer vlot dichterbij.

Stay tuned

Sign up for our weekly newsletter.