Arabisch koken en Hamlet in nieuw cultuurseizoen

| Stefanie van Wijk

Chinese kalligrafie, kaartende heteromannen, Arabisch koken, Hamlet en 75 jaar vrijheid. Het nieuwe culturele seizoen biedt een gevarieerd programma aan optredens, cursussen en exposities. Alvast een voorproefje.

In februari begint het nieuwe semester met de Nederlandse voorstelling Poker. Coördinator podiumkunsten & publiciteit Tineke Grootenboer: ‘Jezelf zijn en daarvoor uitkomen; dat is de essentie van het stuk. Regisseur Raymi Sambo’s stuk draait om vier heteromannen die tijdens een pokeravond nauwelijks aan kaarten toekomen. Ze hebben namelijk seks met elkaar. Als één van hen vertelt besmet te zijn met het hepatitis B-virus verandert alles’. Ook de nieuwe voorstelling van theatercollectief URLAND is bijzonder, vindt Grootenboer. ‘Zij staan in maart op het programma. Ze spelen Hamlet, maar dan in Klingon. Inderdaad, de fictieve taal uit de tv-serie Star Trek.’

Tentoonstellingen en exposities

Op het gebied van beeldende kunst is er genoeg te zien, in dit nieuwe seizoen. Medewerker beeldende kunst Tessa Lieffering wijst op de tentoonstelling van Tandem dat dit jaar het onderwerp energie behandeld. ‘Wat kost het maken van kunst aan energie? Dat is het uitgangspunt van één van de twee kunstenaarsduo’s. De twee Tandem tentoonstellingen volgen elkaar op. Het is interessant om te zien hoe de duo’s met eenzelfde onderwerp een hele andere hoek inslaan’. Ook BIOMATTERs is volgens Lieffering uniek. ‘Een expositie van de AKI waarbij het echt gaat over biomatter. Experimenteren met bacteriën en dergelijken’.

Ook wordt er dit jaar stilgestaan bij 75 jaar vrijheid. ‘Van april tot mei zijn we gevraagd mee te doen met een expositie van de stichting Nooit weer nie wieder. Zij organiseren een expositie met allemaal banners op bouwhekken waarop kunst wordt getoond van zo’n 60 Nederlandse en Duitse kunstenaars. Terwijl de banners te zien zijn in onder andere Delden en Gronau, worden hier in de kleine expositieruimte de schetsontwerpen getoond’.

Nieuwe cursussen

Coördinator culturele educatie Joke Sanchez besluit met een aantal opvallende cursussen. ‘De vervolgcursus lassen is bijzonder. Het vakgebied lassen wordt gecombineerd met het creatieve: echt iets ontwerpen. De cursus Chinese kalligrafie is nieuw. Vorig jaar werd de cursus Chinees schilderen erg positief ontvangen. Dezelfde dame geeft nu deze cursus. Ook de cursussen Oriëntaalse dans en Arabisch koken staan dit semester voor het eerst op het programma’.


Het complete aanbod voorstellingen, exposities en cursussen is te vinden op de website en in het Arts en Events boekje.

Stay tuned

Sign up for our weekly newsletter.