Een lach en een traan bij Pro Deo

| Stefanie van Wijk

Een kind dat huilend achterblijft wanneer haar ouders in het vuur worden gegooid, een homoseksuele love triangle, het verhaal van Shrek in tien seconden en duizend manieren waarop je toegeeft dat je kerst haat. Het kwam allemaal voorbij tijdens het allereerste Engelse mixtoernooi van theatersportvereniging Pro Deo.

Het publiek stroomt de zaal binnen. De eerste paar rijen zitten helemaal vol. De lichten worden gedoofd en langzaam klinkt er een bekende melodie: The Pink Panther Theme. Gespeeld door de twee improvisatiemuzikanten op drum en piano. De lichten gaan weer aan en de drummer stelt de presentatrice voor. De 21-jarige studente Sofie van den Berg praat deze avond aan elkaar.

Rozen gooien

Ze legt energiek uit wat er vanavond gaat gebeuren en hoe belangrijk de rol van het publiek hierbij is. In de theatersport is het voor de toeschouwers namelijk niet achterover leunen, mond houden en af en toe klappen. Nee. Er kan zelfs gezegd worden dat het publiek de belangrijkste taak heeft. Zij geeft namelijk de suggesties. Waar wordt de scene gespeeld? En met welke emotie? Wanneer het publiek echt van een scene geniet, mogen als compliment rozen naar de spelers gegooid worden.

Na een korte warming-up voor het publiek waarin er onder andere keihard ‘ja’ moet worden geschreeuwd wanneer Sofie ‘nee’ zegt, komen drie rechters het podium op. Ze worden ontvangen met flink wat boe-geroep. Hoewel het publiek uiteindelijk de winnende teams bepaald, geven zij tussendoor met hun bordjes scores.

Speeddating en zang

Vanavond is speciaal. Het is namelijk voor het eerst dat er een mixtoernooi volledig in het Engels wordt gedaan. Daarnaast doen er vanavond maar liefst vier teams mee, in plaats van de reguliere twee. De eerste battle is tussen team Well Prepared en That’s Hard. Door middel van allerlei spellen laten ze zien wat ze in huis hebben. Ze spelen een scene met steeds een andere emotie, doen aan speeddating en er wordt zelfs gezongen. De rechters kunnen niet voorkomen dat ze af en toe uit hun strenge rol vallen. Hun gezichten verraden meerdere malen een lach.

De spellen hebben wat weg van het BNN-programma De Lama’s. Student Kasper de Kruijff (25) speelt al ruim zes jaar bij Pro Deo en bevestigt dit. ‘Maar,’ voegt hij toe. ‘De Lama’s spelen alleen maar op de lach. Theatersport is eigenlijk veel meer dan dat. Het is ook absurdisme en emotie. Het mooie is dat het supervrij is en er uit het niets een heel verhaal ontstaat op het podium. Soms zit je daar zo in, dat het je echt kan raken’.

Van traan naar een lach

Dit blijkt ook wanneer er in de tweede helft een scene is, waarin een kind huilend achterblijft nadat ze haar ouders verliest. Teams Business Casual en Lillian and the hohoho’s nemen het tegen elkaar op. De acteurs zijn flexibel en switchen van een traan naar een lach. Wanneer Sofie laat weten dat het is tijd is voor het publiek om te stemmen neemt de zaal de pose aan van hun favoriete team. De Hohoho’s winnen. Na Thats’s Hard die ronde één won. Maar het maakt weinig uit. Een avond Pro Deo draait vooral om plezier en samenspel. En dat samenspel reikt verder dan alleen het podium. Tijdens dit mixtoernooi was iedereen deel van het geheel.

Stay tuned

Sign up for our weekly newsletter.