‘Ik denk dat dit studenten raakt’

| Stefanie van Wijk

De Duitse kunstenares Madeleine Christin Leroy laat vanaf deze week haar tentoonstelling Armada zien, in de expositieruimte van de Vrijhof. ‘Ik denk dat het de studenten raakt. Niet alleen door de kleur en de vormen, maar ook doordat het er enigszins komisch uitziet.’

Dankzij een samenwerking tussen de universiteit en ARE (Artist Residencies Enschede) krijgen kunstenaars van over de hele wereld de kans hun werk te tonen op een bepaalde locatie, waar ze dan ook tijdelijk verblijven. Tijdens dat verblijf hebben de kunstenaars de beschikking over een eigen atelier waar aan nieuw materiaal kunnen werken voor hun expositie. Ook Leroy was al een tijdje in Enschede om kunst voor haar nieuwe expositie te maken.

Oorlogsschepen en fallussen

Uiteindelijk kwam voor de kunstenares alles samen in haar project Armada. Het Portugese woord voor een vloot van oorlogsschepen. Opvallend is dat de tentoonstelling juist het tegenovergestelde laat zien. Hoewel oorlog staat voor agressiviteit toont Leroy met haar werken juist sensitiviteit. ‘De werken doen qua vorm denken aan een fallus’, legt ze uit. ‘Een oorlog wordt vaak door mannen gebruikt om zichzelf te laten zien, te bewijzen. De ballonnen, die doen denken aan een fallus, worden op hun plek gehouden door een ring. Het kan nergens heen. Het wordt in bedwang gehouden’.

Mijnen

Leroy legt uit dat ze tijdens haar verblijf vooral bezig is geweest met de mijnen die tussen de gele werken zijn geplaatst. ‘Ik wilde een compositie voor de gele werken. Ze moesten wat meer prikkelen, aanstoten misschien zelfs’, verklaart ze. ‘In theorie kunnen de mijnen exploderen als je er langsloopt. In mijn hoofd had ik het stuk al duidelijk. Alleen de gele werken waren te zacht, daarom moest er iets bij. Het was ontzettend fijn dat ik tijdens mijn verblijf hier de tijd had om de mijnen te maken. Ook het eerste werk dat je bij binnenkomst aan de rechterkant ziet is volledig hier gemaakt. Het stelt een satelliet voor’.

Provocerend

Hoewel Leroy tijdens haar aanmelding voor ARE nog niet wist dat ze op de universiteit zou exposeren, heeft ze in een later stadium wel degelijk rekening gehouden met hoe geschikt dit werk is voor studenten. ‘Ik denk dat het de studenten raakt. Niet alleen door de kleur en de vormen, maar ook doordat het er enigszins komisch uitziet’, verklaart ze. ‘Het is denk ik leuk voor mensen die normaal niet zoveel met kunst hebben. Al ben ik wel bang dat het voor sommigen misschien te provocerend is’.


De tentoonstelling Armada van Madeleine Christin Leroy is tot 20 december te zien in de Grote expositieruimte van het Vrijhof.

Stay tuned

Sign up for our weekly newsletter.