Proost, op een goed jaar!

| Frederike Krommendijk

Koude drankjes, lekker eten, relaxte loungemuziek en een goed gesprek. Meer heb je niet nodig op een zonovergoten namiddag. De afsluiting van het Academisch Jaar was gisteren echt informeel: geen speeches, wel ontspannen terugblikken en vooruitkijken. Wij braken in bij de onderonsjes in de tuin bij de Faculty Club en vroegen naar ervaringen uit het afgelopen academisch jaar én naar wensen voor het nieuwe!

Photo by: Arjan Reef

J. Wang (24), net klaar met het eerste jaar PhD. Maakt deel uit van de groep Engineering Fluid Dynamics.

‘Ik kom uit China en ben hier net een jaar. Het bevalt tot nu toe heel goed, we hebben een leuke groep met mensen die energiek zijn en optimistisch. Ik heb me bij veel universiteiten over de hele wereld georiënteerd: wat zijn de onderwerpen waar ze mee bezig zijn, hoe zijn de professoren…. Het werd de UT en daar heb ik goed aan gedaan. Vooral het internationale karakter op de UT spreekt me aan.

Nederland is open, je kunt zeggen wat je wilt en denkt. En als je zelf open genoeg bent, maak je snel vrienden. Dat heb ik dit jaar ook al gedaan. In de zomer ga ik naar mijn familie in China. En daarna enthousiast weer in Twente aan de slag. Wat mijn droom is voor het nieuwe jaar? Wat elke ambitieuze UT’er wil natuurlijk: mooie onderzoeksresultaten en meer publicaties!’.

Peter Timmerman (45), hoofd Studium Generale. Coördineert samen met collega’s Hiska en Anneke het lezingenprogramma.

‘Het was een mooi, afwisselend jaar voor ons. We hadden heel uiteenlopende lezingen. Van Maarten van Rossem die grappig en onderhoudend was, tot Remco Breuker die echt heftige verhalen deelde over Noord-Korea. Die afwisseling maakt het boeiend, daar zoeken we ook naar, en over belangstelling konden we niet klagen.

We zijn nu al weer volop bezig met het nieuwe collegejaar. In november komt Ank Bijleveld, oud-student van de UT en nu minister van Defensie, voor een soort College Tour met een zaal vol studenten, onder leiding van hoogleraar Ramses Wessel. Maar we krijgen ook een lezing door Ruben Terlouw, bekend van zijn China-reportages op tv, hij vertelt aan de hand van zijn foto’s.

Wat ik zou wensen? Nog meer samenwerking. We hebben nu al wat we het “Hugo-effect” noemen, doordat UT-student Hugo Wesselink voor ons verbindingen legt met studieverenigingen. Hoe meer van die onderlinge verbanden, hoe beter, wat mij betreft’.

Mirjam Bult (46), lid college van bestuur

‘Hoe het jaar was in één woord? Mooi. Heel veel mensen van de UT hebben externe waardering gekregen voor hun prestaties. En ook intern hebben mensen zich gewaardeerd gevoeld. Soms zit waardering in grote dingen, zoals een mooie wetenschappelijke prijs. Maar het kan ook een compliment zijn van een collega, of dat je je in je team op waarde geschat wordt. Alleen in een goede sfeer kunnen mensen excelleren, dat vind ik heel belangrijk.

Het was natuurlijk een jaar van grote, organisatorische veranderingen. Daar kijken we toch goed op terug, al zijn er ook dingen waarvan we weer kunnen leren. Wat mij echt aan het hart gaat is het dossier werkdruk. Hard werken en ambitieus zijn is goed, maar als mensen zich te zwaar onder druk voelen staan, gaat dat ten koste van de prestaties. Ik vind dat we daar het afgelopen jaar echt stappen in hebben gezet. De druk in ons vak is hoog, dat hoort erbij, maar je moet je wel vrij voelen om dat bespreekbaar te kunnen maken.

Voor het nieuwe jaar wens ik dat de stijgende lijn in kwaliteit wordt doorgezet. En dat onze maatschappelijke impact nog groter wordt’.

Erik Analbers (58), allround technicus bij DesignLab

‘Ik kijk goed terug op het afgelopen jaar. Ik werk hier graag. De studenten zijn enthousiast, ze hebben een goede inborst. Lieve kinderen, echt. Het is wel een stuk voller dan toen we begonnen. Toen kon ik de gegevens van de studenten die hadden meegedaan aan de safety tours nog kwijt in een klein mapje, dat is nu niet meer denkbaar.

Studenten zijn hartstikke slim als het om zaken van internet gaat, daar leer ik dan weer van. Maar voor het ouderwetse handwerk komen ze weer bij mij. Je kan wel overal een machine voor aanzetten, maar soms is een ouderwetse handzaag sneller én beter.

Het zijn jonge mensen die een drive hebben: hun project móet klaar. Als zij resultaat boeken, ben ik ook trots. De antennebouwers hebben een record verbroken met het sterkste signaal. Gewoon met een lasapparaatje van de Lidl, denk ik dan, da’s toch mooi.

Als ik wat mocht wensen voor het nieuwe jaar? Een grotere workshop zou prachtig zijn. Nu hangen we er soms met de benen uit’.

Wendy Bolster (26), coördinator Student Affairs & Services

‘Het aantal internationale studenten groeit en daarmee ons werk. We kregen dit jaar meer te maken met ingewikkelde toelatingen. Als je bijvoorbeeld veel Indiase studenten krijgt, dan is dat veel extra werk met visa etcetera. Zijn alle documenten in orde? Is het collegegeld al overgemaakt? Met studenten van binnen Europa is het eenvoudiger, maar ook daarvoor moet het natuurlijk goed geregeld zijn. De toestroom van internationale studenten maakt dat we op onze afdeling meer allround inzetbaar moeten zijn. Ik vind dat leuk, het werk wordt er uitdagender van.

Pas als alles goed geregeld is voor de student, of het nou de toelating is, een visum of huisvesting, zijn wij tevreden. Het is echt mooi werk. Voor het nieuwe jaar hoop ik dat we nieuwkomers nog meer een warm en welkom gevoel kunnen geven, daar doen we het voor’.

 

Stay tuned

Sign up for our weekly newsletter.