Bierestafette Pineut, een echte duursport

| Bas Leijser

Traditiegetrouw luidt het onafhankelijke dispuut, Genotschap Pineut, de herfstmaanden in met de bierestafette. Negentien teams verzamelden zich gisteren in café de Pimpelaar. Nieuw was de ‘individuele halve liter’ categorie. Genoeg leven in de brouwerij dus.

Photo by: Akhyar Sadad

‘De dames staan hun mannetje!’, galmt het door de kroeg. Het team ‘De sterre(n) van TG’, een gemixt team van zowel mannen als vrouwen, heeft zojuist een tijd neergezet dat het record van de snelste tijd van het ‘Legend Team’ van Pineut dicht nadert. Doel is om in teams van vier zo snel mogelijk twee biertjes per persoon achterover te slaan. In de halve finale en finale komt hier telkens één biertje bij.

De bierestafettewedstrijd vindt voor de 23e keer plaats en werd voorheen georganiseerd door het dispuut Za Zdarowja. Genotschap Pineut, dat dit jaar zijn vijfde lustrum viert, nam de organisatie vier jaar geleden over. Het recordaantal deelnemers van vorig jaar (23) is niet verbroken, toch zit de kroeg met 19 teams stampvol.

Duursport

‘Dit is een duursport!’, roept de commentator van Pineut wat later. De estafette heeft wel wat weg van een voetbalwedstrijd. Vooraf wordt de tactiek besproken, er mag strategisch tussen rondes worden gewisseld, er zijn scheidsrechters aanwezig en het gejoel uit het publiek doet niet onder voor een vol stadion. Enig verschil is dat je hier in de kroeg wel je shirt mag uittrekken.

Leden van H.J.C. Schavuit, een jaarclub van A.S.V. Taste, noemen ‘ervaring’ en ‘veel oefenen’ als de belangrijkste factoren om een snelle tijd neer te zetten. Daarnaast moet het effect van het publiek niet worden onderschat. Naast morele steun, wordt er ook gejend. Denk aan leuzen als ‘Ben jij wel 18’ en ‘Maartens’ moeder zou trots zijn’.

CCC en Xoxo winnaars

In de herenfinale ging de winst uiteindelijk naar Curling Club Curltuur (CCC). Van de damesteams was onafhankelijk damesdispuut XOXOTYШKA (Xoxo) het snelste. Dit jaar bestond de prijs uit gegrafeerde bierpullen, een eervolle vermelding en natuurlijk een jaar lang roem.

Stay tuned

Sign up for our weekly newsletter.