Moed, zweet en stormbanen

| Marieke Vroom

Daar sta je, aan de startlijn. Tussen de bomen door vang je een glimp op van de groepen die je voor gingen. Doorweekt en besmeurd met modder. Je hoort de bevelen van de studentenweerbaarheid: ‘Kom op, kruipen! Sneller!’

Photo by: Gijs van Ouwerkerk

Je hebt een raar gevoel in je maag. Spanning? Of had je dat laatste biertje niet moeten wegtikken gisteravond? Dan komt het teken: jullie zijn aan de beurt. Samen met je doegroep sprint je naar de eerste hindernis. De bestorming is begonnen.

Een nieuwe periode

De bestorming van de Bastille is pas écht de start van je studententijd, volgens Annemarie Smid van de Kick-In commissie. ‘Zoals de Franse Revolutie begon met de bestorming van de Bastille in Parijs, symboliseert de bestorming op de campus het begin van een nieuwe periode in het leven van aankomende UT-studenten.’

De hindernisbaan is al decennialang een van de populairste onderdelen van de Kick-In. Ook toen Jolande Baudet-Kors in 1996 de introductie organiseerde. ‘De bestorming van de Bastille hóórt gewoon in het programma. Daar denk je als commissie niet eens over na.’

Plezier, uitdaging en teambuilding

Het succes van het evenement is volgens Baudet-Kors simpel te verklaren: ‘Met z’n allen over glijbanen en door het schuim, daar wordt iedereen enthousiast van! Al helemaal omdat het een wedstrijd is wie het snelst de Bastille bereikt. Dat zorgt voor een band met je doegroep.’ Smid stemt daarmee in: ‘De bestorming ziet er ontzettend leuk uit, daarom krijgt iedereen zin om mee te doen. Het is uitdagend en een echte teambuildingsactiviteit.’

In de loop der jaren is er veel veranderd. In 1996 bestond het parcours uit een grote glijbaan, wat decorstukken en touwladders om de Bastille te beklimmen. Dit jaar leggen de doegroepen honderden meters af en komen onderweg vele hindernissen tegen, waaronder een rodelbaan, evenwichtsbalk, een net om onderdoor te tijgeren, een zwembad en een buikschuifbaan. De bestorming van de Bastille start donderdag 24 augustus om 13:30 uur.

Stay tuned

Sign up for our weekly newsletter.