‘Het internet explodeert straks’

| Mathijs de Ruiter

Om de groei en mogelijkheden van het internet in goede banen te leiden, heeft de Europese Commissie (EC) het Next Generation Internet (NGI) initiatief in het leven geroepen. Frank Kresin, directeur DesignLab, organiseert er donderdag 6 juli een workshop over.

Het internet van vandaag de dag heeft een enorme invloed en biedt allerlei kansen om te communiceren, werken en leren. De mogelijkheden zijn oneindig, maar de eisen met betrekking tot privacy, veiligheid en toegankelijkheid worden steeds strenger. Frank Kresin noemt in het bijzonder de veiligheid van gegevens. ‘Snelle communicatie bij bijvoorbeeld ernstige ziektes is een groot voordeel. Een nadeel is dat de privacy op straat kan komen te liggen.’ De EC focust met het nieuwe initiatief op meer betrokkenheid van de maatschappij en betere services, waaronder een verbetering van de privacy en veiligheid.

Vanuit de EC vertellen twee sprekers over de vormgeving van het toekomstige internet, dat meer gericht is op participatie vanuit de maatschappij. Over een aantal jaar kan alles met elkaar communiceren, stelt Kresin. ‘Het internet explodeert straks. Daarom willen we nieuwe mogelijkheden verkennen.’

Drie sprekers van de UT, Aiko Pras, Andreas Peter en Peter-Paul Verbeek, vertellen over respectievelijk de uitdagingen met betrekking tot privacy, technologie en ethiek van het internet. Vanuit het SIDN-fonds, dat vernieuwende internetprojecten ondersteunt, komt programmamanager Mieke van Heesewijk. Zij vertelt over ‘the civil perspective’.

De brainstrom aan het eind van de dag, staat in het teken van de belangrijkste onderwerpen binnen het NGI, zoals privacy en veiligheid. Voor de UT is het volgens Kresin belangrijk om deze initiatieven op de voet te volgen. ‘We kunnen hiermee aan de wortel van het nieuwe internet staan’.

De workshop is gericht op de wetenschap, bedrijven maatschappelijke organisaties, overheden en studenten. Het doel is nieuwe ideeën ontwikkelen voor NGI. ‘De maatschappelijke uitdagingen die het internet met zich meebrengt behoeven goede discussies. Er is veel belang bij deze ontwikkelingen en we moeten er nu bij zijn’, aldus Kresin.


De workshop is in het DesignLab van van 13:00 tot 16:30 uur.  Aanmelden is nog mogelijk.

Stay tuned

Sign up for our weekly newsletter.