KVK Startersdag: in één dag klaar voor de start

| Specials U-Today

Een eigen bedrijf starten: wat moet je regelen? Als je voor jezelf begint, komt er veel op je af. Dan ben je verplicht om je in te schrijven bij Kamer van Koophandel (KVK). Maar voordat je een afspraak maakt, is het goed om over een aantal zaken na te denken.

In 2022 begonnen ruim 50.000 jongeren in de leeftijd van 20 tot met 24 een eigen bedrijf.  Wat moet je doen voor de inschrijving bij de KVK?

  1. Niet verplicht, maar wel handig

Maak een ondernemingsplan. Hiermee bereid je je optimaal voor op de start van je bedrijf. Heb je financiering nodig, dan wil de bank of investeerder dat je zo’n plan maakt. Registreer de domeinnaam van jouw website voordat je je inschrijft. Maak ook social media accounts aan met je bedrijfsnaam. Controleer of je vergunningen of diploma’s nodig hebt en denk na over jouw bedrijfslocatie.

  1. Inschrijven bij KVK

Voordat je naar KVK gaat voor jouw inschrijving, vul je het online inschrijfformulier in. Er wordt gevraagd naar de bedrijfsomschrijving. Op basis van jouw bedrijfsomschrijving krijg je een SBI-code. Kies een rechtsvorm: de juridische vorm van je bedrijf. Deze bepaalt bijvoorbeeld in hoeverre je aansprakelijk bent. De meeste ondernemers worden zzp’er en starten een eenmanszaak. En bedenk een passende naam voor het bedrijf. De naam moet voldoen aan de regels uit de Handelsnaamwet.

  1. Na je inschrijving

Na inschrijving krijg je direct je KVK-nummer mee. Vanaf het moment dat je bent ingeschreven, moet je btw-aangifte doen en ieder jaar doe je een aangifte inkomstenbelasting. Ondernemers zijn verplicht om de administratie goed bij te houden. Ook belangrijk is het bepalen van een uurtarief en de juiste verzekeringen af te sluiten. Stel algemene voorwaarden op en open eventueel een zakelijke rekening.

  1. KVK Startersdag in de Jaarbeurs

Jouw eigen bedrijf, misschien droom je er al een tijdje van. Wil je zeker weten dat je echt niets over het hoofd ziet, kom dan naar de KVK Startersdag op zaterdag 4 november in de Jaarbeurs in Utrecht. Stel je ondernemersvragen aan adviseurs van KVK of aan de Belastingdienst. Volg presentaties. Op de beursvloer is van alles te beleven; een photobooth voor een professionele LinkedIn-foto, diverse KVK-tools die je nog beter van start laten gaan en interactieve workshops.

Ga naar KVK.nl/startersdag en stel je eigen programma samen. 

Stay tuned

Sign up for our weekly newsletter.