Checklist voor aanschaf zonnepanelen

| Specials U-Today

Ben je overtuigd van de voordelen van zonnepenalen? Dan wil je mogelijk niet langer wachten om ze op het dak van jouw woning te installeren. Voordat je begint, moet je allereerst zonnepanelen kopen. Veel mensen denken dat alle panelen hetzelfde zijn, maar dat is niet het geval. Daarom vertelt Zonnefabriek waar je op moet letten bij de aanschaf ervan.

Een veelgemaakte fout bij zonnepanelen kopen, is dat mensen denken dat alle zonnepanelen hetzelfde zijn, maar er zijn verschillende soorten. De meeste mensen kiezen voor polykristallijne of monokristallijne zonnepanelen. Polykristallijne panelen hebben een blauwe kleur en zijn meestal wat goedkoper dan de vaak zwarte monokristallijne exemplaren. De opbrengst van laatstgenoemde panelen ligt wel iets hogen, maar toch kunnen polykristallijne zonnepanelen je meer waar voor je geld bieden.


Uitstraling
Omdat zonnepanelen op het dak van je woning liggen, zijn ze vaak al vanaf een afstandje zichtbaar. Wil je dat ze zo min mogelijk opvallen? Kies dan voor monokristallijne zonnepanelen. Deze ogen wat rustiger dan de blauwe polykristallijne panelen. Wie zonnepanelen nog minder wil laten opvallen, kiest voor all-black zonnepanelen. De randen en achterzijde zijn dan eveneens zwart. Je kunt eventueel ook zonnepanelen zonder rand kopen. Deze zien er nog net weer wat strakker uit dan de all-black panelen.

Levensduur

Het uiterlijk is niet het enige waar je op moet letten bij de aanschaf. De levensduur is ook een belangrijk aandachtspunt. Je wilt immers niet dat je de zonnepanelen binnen de kortste keren weer moet vervangen. Gemiddeld gaan zonnepanelen 25 jaar mee, maar het kan zijn dat ze het eerder begeven. Om te voorkomen dat je zelf opdraait voor de kosten, kijk je naar de garantie. Richt je daarbij op zowel de panelen als op de omvormers. Kies bij voorkeur voor zonnepanelen met een zo lang mogelijke garantie. In dat geval is de kans het kleinst dat je zelf (extra) kosten maakt.

Prijs

Tot slot de prijs. Vaak kijk je als eerste naar de kosten zonnepanelen. Logisch, want je wilt niet onnodig veel betalen. Denk echter niet dat je ze voor een klein bedrag op de kop tikt. Zonnepanelen zijn een flinke investering, maar er staat een kostenbesparing tegenover. Je wekt immers zelf energie op, waardoor je minder stroom afrekent. Gevolg is een lagere energierekening. Mogelijk lever je wel meer stroom terug dan je verbruikt. In dat geval krijg je aan het einde van het jaar zelfs geld terug.

Stay tuned

Sign up for our weekly newsletter.