Als student besparen op de autoverzekering

| Specials U-Today

Autorijden is duur in Nederland. Niet alleen de aanschaf van de auto zelf, maar ook de benzinekosten, de autoverzekeringen en de belastingen maken dat je hier maandelijks veel geld aan kwijt bent. Als student wil je uiteraard zo goedkoop mogelijk uit zijn. AllianzDirect zoekt het voor je uit.

Na het behalen van je autorijbewijs, kan je natuurlijk niet wachten om een eigen autootje aan te schaffen. Maar dan komen er toch plotseling meer kosten bij kijken dan je had verwacht. Helaas gaat het bij de autoverzekering vaak al mis.  Juist jongeren worden hard gegrepen door de torenhoge premies. Voor een groot deel beïnvloed door hun onervarenheid en jonge leeftijd. Is het dan nog wel mogelijk om überhaupt iets te besparen op de verzekering van de auto? En hoe dan?

Hoe wordt de premie opgebouwd?
De premie van de autoverzekering wordt op basis van verschillende factoren berekend. Dit heeft te maken met zowel met de prijs van de auto als met enkele persoonlijke factoren. Twee mensen in dezelfde woonplaats, van dezelfde leeftijd en met dezelfde dekking, kunnen een geheel andere premie betalen. Dit is voor iedereen anders.

Een belangrijke factor is de waarde van de auto. Een duurdere auto is uiteraard duurder om te verzekeren. Ook de dekkingsgraad speelt een belangrijke rol. Kies je voor een WA beperkt casco verzekering, een WA verzekering of een allrisk verzekering? Hoe hoger de dekking, hoe meer geld je maandelijks kwijt bent aan de autoverzekering.

Uiteindelijk spelen er ook een aantal belangrijke persoonlijke factoren mee. Denk hierbij aan de plaats waar je woont. In een drukke stad ben je doorgaans meer geld kwijt aan de autoverzekering, omdat het risico op ongevallen, brand en diefstal er veel hoger ligt. Ook de leeftijd is een allesbepalende factor. Jongeren rijden over het algemeen meer schade. Daarom eisen verzekeraars over het algemeen een tegemoetkoming van deze doelgroep. Als student word je dan ook hard geraakt.

Tips om te besparen op de autoverzekering

Maar is er dan helemaal niets wat je kunt doen als student om alsnog te besparen op de autoverzekering? Natuurlijk wel! Hier zijn enkele tips om snel wat extra geld te besparen:

  • Kies voor een kleinere en oudere auto. Hier betaal je direct een stuk minder premie voor. Bovendien volstaat in de meeste gevallen dan ook een eenvoudige WA-verzekering. Hierdoor ben je sowieso een stuk goedkoper uit dan wanneer je een nieuwe of grote auto wilt rijden.
     
  • Vergelijk de verschillende autoverzekeringen. Er zijn tegenwoordig ontzettend veel verschillende verzekeringsmaatschappijen. Dat betekent ook dat de concurrentiestrijd hoog is. Verzekeraars doen er alles aan om mensen binnen te slepen. Daardoor kan het zeker lonen om vergelijkend onderzoek te doen. Hier bestaat handige online vergelijkingstools voor. Zo zie je in één oogopslag waar je het goedkoopst uit bent. Zo bespaar je soms tientallen euro’s per jaar. Dat is makkelijk verdiend!
     
  • Sommige studenten kiezen er ook voor om de autoverzekering op naam van hun ouders te zetten, zodat ze minder premie hoeven te betalen. Dit raden wij echter af. Je kunt hierdoor namelijk flink in de problemen komen. Bovendien bouw je zo zelf geen schadevrije jaren op. Iets waar je later juist weer enorm van kunt profiteren. Daarnaast neemt de hoogte van de premie tot je vijfentwintigste ieder jaar gigantisch af. Daardoor zal je steeds meer gaan besparen. Eventjes doorbijten dus.

Stay tuned

Sign up for our weekly newsletter.