Op kamers: welke verzekeringen heb je nodig?

| Specials U-Today

Voor veel studenten is het een grote stap: voor het eerst op kamers gaan. Dat is ook logisch, want er komen veel nieuwe dingen bij kijken. Een nieuwe stad, huisgenoten en verantwoordelijkheden. Een van de minst spannende, maar wel een van de belangrijkste dingen, zijn de verzekeringen. Welke verzekeringen heb je allemaal nodig als je op kamers gaat? Pricewise zet ze op een rijtje.

Een inboedelverzekering als je op kamers gaat is geen overbodige luxe. Studenten hebben namelijk ook waardevolle spullen in huis. Denk hierbij aan een smartphone, laptop of computer, maar ook studieboeken en meubels. Met een inboedelverzekering ben je verzekerd voor schade aan deze losse spullen in de kamer. Bij de meeste verzekeraars krijgen studenten met een inboedelverzekering voor schade tot € 150.000,- vergoed. Hierbij kun je bijvoorbeeld denken aan schade door brand, waterschade of diefstal.

Opstalverzekering

Een opstalverzekering is een verzekering die schade aan de opstal dekt. Dit zijn zaken die aard- en nagelvast aan het huis zitten, zoals het dak of de schuur. De eigenaar van de woning is in principe verantwoordelijk voor deze verzekering. Toch is het verstandig om dit even bij de verhuurder na te vragen, zodat je niet voor onaangename verrassingen komt te staan.

Aansprakelijkheidsverzekering

Als student heb je een druk sociaal leven en ben je veel onderweg. Als je veel onderweg bent, dan kan het wel eens voorkomen dat er een ongelukje gebeurd. Misschien loopt er wel iemand, door jouw toedoen, letsel op tijdens het sporten of stoot je een fles wijn om over het vloerkleed van een vriendin of vriend. Een aansprakelijkheidsverzekering vergoedt schade die je veroorzaakt bij anderen. Tegenwoordig kunnen studenten ook een alles-in-1 pakket afsluiten voor onder andere de inboedel- en de aansprakelijkheidsverzekering. Dat is wel zo makkelijk, want dan weet je precies waar je moet zijn in geval van schade. Daarnaast krijg je vaak korting als je zo'n pakket afsluit.

Zorgverzekering

Vanaf 18 jaar ben je verplicht om een eigen zorgverzekering te hebben. Je moet in ieder geval een basisverzekering afsluiten. Daarnaast kun je je ook nog aanvullend verzekeren, voor bijvoorbeeld de tandarts of voor fysiotherapie. Sommige zorgverzekeraars geven studenten een korting. Daarnaast is het ook mogelijk om, als je weinig inkomsten hebt, zorgtoeslag aan te vragen.

Reisverzekering

Tot slot is het ook verstandig om een reisverzekering af te sluiten. Ga je 1 keer per jaar op vakantie? Dan kun je het beste een kortlopende reisverzekering afsluiten. Ga je meerdere keren per jaar met je ouders en je studentenvereniging op vakantie? Dan kun je het beste een doorlopende reisverzekering afsluiten. Met een doorlopende reisverzekering zijn al jouw vakanties en weekendjes weg verzekerd. Veel verzekeraars geven jongeren een aantrekkelijke korting op hun reisverzekering. Overigens is het niet noodzakelijk om een reisverzekering af te sluiten. Uitwonende studerende kinderen tot 27 jaar kunnen meeverzekerd blijven op de reisverzekering van hun ouders.

Stay tuned

Sign up for our weekly newsletter.