Waarom we nooit op de maan zullen leven

| Specials U-Today

Win Technology, onderdeel van Betway Group, onderzocht samen met wetenschappers de vraag naar leven op de maan. Het idee voor het onderzoek begon met het nieuws dat Elon Musk van SpaceX twee tickets verkoopt om naar de maan te vliegen.

Win Technology wilde uitvinden hoe 'Lunar Living' er uit zou zien. Het bedrijf stuitte op grote obstakels die een verhuizing in de weg zitten. Toch blijft ruimtereizen en het kunnen wonen op andere planeten tot de verbeelding spreken.

Ter gelegenheid van vijftig jaar maanlanding maakte Jim Bridestine, de grote baas van de NASA, bekend dat hij weer mensen naar de maan wil sturen. Niet om er een vlag neer te poten, wel om er permanent te verblijven. Het is de grote droom van velen, zoals Dirk de Groot (56) financieel projectmanager bij de faculteit EWI én voorzitter van de UT-Kring, om er eens voet op te zetten. Samen met NASA organiseerde de Universiteit van Twente vorig jaar de Space Apps Challenge waarbij teams onder andere een Rover- missie naar de maan planden. Het bedrijf SpaceX probeert op onze dromen in te spelen en wil vanaf 2023 toeristen een rondje rond de maan laten vliegen.

Grillig weer

Maar zou het mogelijk zijn: emigreren naar de maan? Het is in ieder geval eenvoudiger om iemand naar de maan te sturen dan naar Mars. Zo speelt kosmische straling minder een rol en is de afstand veel korter. Betway onderzocht deze vraag maar botste op grote obstakels die zo’n verhuis zouden belemmeren. Zo schommelt de temperatuur op de meeste plekken tussen 123°C en -190°C en regent het regelmatig meteorieten. Een degelijke woning is dus van levenslang. Dat materiaal is aanwezig maar is helaas niet gezond voor de mens. Het maanstof is irriterend voor ogen, neus en longen en zou op termijn de longen en de hersencellen vernietigen.

Tonnen voedsel

Wat waarschijnlijk het moeilijkst op te lossen is, is het voedsel dat een bewoner nodig heeft. Op de maan verbrandt een mens drie keer zoveel calorieën als op aarde. Er op grote schaal voedsel verbouwen, is nog quasi onmogelijk, al boekte China al een eerste succesje. Ook water is een groot probleem. Dat is nog niet gevonden op de maan. Als er al water zou zijn, dan is de hoeveelheid verwaarloosbaar.

Sinds de maanlanding in 1969 was het voor NASA snel duidelijk dat de maan geen nieuwe planeet voor de mens kan worden. De kans is vrijwel nihil dat een grote groep mensen er ooit naartoe zal verhuizen. Al blijft deze ruwe planeet van onschatbare waarde om ons meer te leren over de ruimte en als lichtpuntje tijdens de donkere nachten.

Stay tuned

Sign up for our weekly newsletter.