Is groene energie écht groen?

| Specials U-Today

Is groene energie energie die op duurzame wijze wordt geproduceerd? Of gaat het begrip 'groen' een stuk verder? Bijvoorbeeld door energie ook op een eerlijke manier te winnen?

Overstappen.nl zocht het voor je uit, zodat jij voortaan kiest voor 100 % groen.

Er zijn diverse redenen om te kiezen voor groene energie. Ten eerste zijn er de fossiele brandstoffen, kolen en olie, die ooit opraken. Een andere reden is dat je woning een hoger energielabel krijgt als je met groene energie je huis verwarmt. Daardoor stijgt de waarde van je huis aanzienlijk. Ten derde draag je met groene energie bij aan de plaatselijke economie: er worden windparken en zonnepanelen geproduceerd en geplaatst, wat werkgelegenheid met zich meebrengt.

Groene stroom versus groene energie

Energiebedrijven bieden niet enkel groene stroom aan, maar ook groene energie. Zo wordt ook gas onder de naam 'groen' geleverd. Particulieren wekken thuis energie op en beperken daarmee hun ecologische voetafdruk. Aan de andere zijde stoten bedrijven nog altijd giftige stoffen uit omdat ze 'vuile' energiebronnen gebruiken. En zo komen we tot het belangrijkste punt in dit verhaal van Overstappen.nl: Er bestaat niet iets zoals 'volledig groene' stroom. Volgens ons is er nog altijd 'grijze' stroom op de markt die administratief groen gemaakt wordt.

Groene energie certificaten

Een GvO certificaat, Garantie van Oorsprong certificaat, zorgt dat je subsidie kunt aanvragen.  Zowel particulieren als bedrijven willen dergelijk certificaten. Wij, van Overstappen.nl, twijfelen of de certificaten op juiste wijze verstrekt worden. Vaak gaat het om een combinatie van fysieke (grijze) elektriciteit met de goedkoopste buitenlandse certificaten voor groene stroom.

De Consumentenbond heeft samen met Greenpeace, Natuur & Milieu en Wise een stroomranglijst gemaakt. Hierin zijn alle dertig energieleveranciers opgenomen die in Nederland energie leveren aan consumenten. Leveranciers zijn beoordeeld op hun investeringen, productie, levering en inkoop van stroom. Op onze website vind je een overzicht van de top 5 groenste en en top 5 grijste leveranciers. Een vergelijking die jou helt te kiezen voor 100% groen opgewekte energie!