Pluim

| Lars van de Zandschulp

Lars van de Zandschulp is masterstudent technische bedrijfskunde en staat middenin het Enschedese studentenleven. Hij schrijft om de week een column voor U-Today, over wat hem opvalt in de stad en op de campus. Vandaag, over activisme.

Photo by: RIKKERT HARINK

Het was twee weken geleden weer een drukte van jewelste op de carrièrebeurs van de Bedrijvendagen. In een volle Grolsch Veste schuifelden studenten langs de talloze bedrijven die hun beste beentje voorzetten. Bedrijven die schijnbaar altijd staan te springen om studenten, sturen enerzijds medewerkers die aan de UT studeerden, anderzijds willekeurige recruiters van de HR-afdeling. Afgelopen editie roken de studenten de krapte op de arbeidsmarkt.

Ik begreep van vrienden die er namens bedrijven stonden, dat studenten uiterst gretig hun slag sloegen. Het opzichtig hengelen naar de aanwezige merchandise (sokken, waterflessen, pennen en laptopwebcamcovers), viel vaak gelijk met de vraag ‘wat kunnen jullie mij bieden?’. Dat je met 170 bedrijven en beperkte tijd niet overal je levensverhaal gaat ophangen, soit, maar het leek alsof de studenten de dag erna al aan de slag wilden bij een bedrijf.

Dit speelt niet alleen in de Grolsch Veste, ook op eigen campusgrond zit de haast er goed in. Dat valt althans te lezen in de activismemonitor van de Student Union. Nostalgisch schittert het vorige en voorlopig laatste Create Tomorrowbestuur na hun geslaagde evenement. Toen er daarna (weer) geen bestuur werd gevonden, sprak de SU niet van een trend. In de nieuwe activismemonitor wordt de conclusie getrokken dat er wél een ‘downward trend’ is in het aandeel actieve verenigingsleden. Het kan snel gaan.

Het dalende activisme maakt dat het voor besturen spannender is om de juiste opvolgers te vinden, dan aan het eind van de rit hun taken goed te hebben uitgevoerd. Je kunt in het voorjaar het O&O-plein niet oversteken zonder een koffie/donut/kermisattractieritje met flyer aangeboden te krijgen van een studententeam, koepel of willekeurig bestuur. Een beetje alerte student hoeft in het voorjaar nooit zijn eigen lunch of borrel te betalen, zolang hij interesse voor besturen weet te veinzen.

De intrinsieke motivatie van studenten om zich in te zetten neemt dus af, en de rector deelt de zorgen daarover. Of er plannen zijn de extrinsieke motivatie te verhogen, of barrières te verlagen? Zoals vaker komt het dan indirect op het bordje van de Student Union, die met een stevige oplossing op de proppen komt: Edubadges. Hiervoor mag je na een part- of fulltime bestuursjaar (of commissiewerk van minstens 100 (!) uur) een reflectierapport schrijven en een pluim ontvangen van het CvB. Of het genoeg is om de trend te doen keren, ik durf er geen uitspraak over te doen.

Stay tuned

Sign up for our weekly newsletter.