De kiezer

| Lars van de Zandschulp

Lars van de Zandschulp (23) is masterstudent technische bedrijfskunde en staat middenin het Enschedese studentenleven. Hij schrijft om de week een column voor U-Today, over wat hem opvalt in de stad en op de campus. Vandaag: een column over de verkiezingsuitslag.

Photo by: RIKKERT HARINK

Afgelopen woensdag was het erop of eronder. Zou ‘de Nederlander’ kiezen voor een nieuwe wind, en zou die dan van links of nog verder van rechts komen te waaien? Het leek al en bleek ook vooral eronder te zijn, met een orkaan van radicaal-rechts. Deze overwinning zullen veel studenten en UT-medewerkers niet aan hebben zien komen. In mijn eigen kringen en in de opiniesectie van deze site ging het vooral over Omtzigt en zijn redelijke concullega’s. Weer een blijk dat we als UT’ers binnen Enschede gezien toch een eiland zijn.

Toen ik woensdagavond om 21:00 uur stipt een exitpoll onder m’n neus geduwd kreeg, was ik voor commissiewerk aan het helpen bij de techniek in de mooie theaterzaal Kleine Willem. De technicus naast me die hoorde dat de PVV het goed had gedaan, knikte instemmend en zei met een onvervalst Twents accent ‘ik weet wel waar ik op stem’. Toen ik hem de dag erna weer tegenkwam, vroeg hij half-spottend ‘zijn jullie studenten al een beetje bijgekomen van de uitslag?’.

Het percentage PVV-stemmers onder studenten was inderdaad niet mega-hoog. Een enkele vriend van me twijfelde woensdag nog wel tussen de NSC en een ‘tactische’ stem op de PVV om Wilders premier te maken. Wat daar nou zo tactisch aan is of wat hij er mee bedoelde, is me nog steeds onduidelijk, maar het werd uiteindelijk NSC.

Om te zien hoe er onder studenten en UT-medewerkers is gestemd, is het altijd fijn de resultaten per Enschedees stembureau erbij te pakken. Een gortdroog, maar heerlijk Excelbestand laat zien hoe verschillende buurten zich laten gelden. Dat de Bastille hierbij flink afsteekt bij de rest van Enschede is geen verrassing. Evenmin was het jarenlang bijzonder dat de PVV in Glanerbrug hoge ogen gooide. Bij vier stembureaus in Glanerbrug kwam het percentage PVV-stemmen dit jaar boven de veertig procent uit. Wat deze verkiezingen wel op z’n minst opmerkelijk is: Glanerbrug lag opeens jaren voor op de rest van Nederland. Het glanerbruggrapje van Herman Finkers lijkt niet meer op te gaan.

In het boek(je) ‘waarom is de burger boos?’ geeft Maarten van Rossem een treffende uiteenzetting over die vraag, maar vooral waarom ‘de kiezer’ voor populistisch (lees: extreem) rechts kiest. ‘De kiezer’ staat tussen aanhalingstekens omdat dé kiezer natuurlijk helemaal niet bestaat, net als ‘het volk’ en ‘de burgers’. Het zijn populistische termen om de indruk te wekken dat zij de ware volkswil feilloos begrijpen en die met de juiste, charismatische leider tot realisatie komt. Wilders volgt het populistendraaiboek dat hij ondertussen zelf tot 37 zetels heeft geperfectioneerd door te verkondigen en op onheilspellende wijze te tweeten dat ‘het volk’ eenduidig wil dat hij regeert.

Ik hoop samen met de 95% niet-PVV-stemmers in de Bastille dat Wilders komende week bot vangt bij de formatie. Populisten gedijen namelijk niet bij goed functionerende universiteiten, waar de door de PVV verfoeide elite immers hun snode plannen smeedt. Gelukkig bleek het voor de PVV al te veel gevraagd een verkenner aan te stellen zonder problematisch verleden, nota bene bij een universiteit.

Stay tuned

Sign up for our weekly newsletter.