Douchegordijnen

| Roy van Zijl

Roy van Zijl (22) is masterstudent werktuigbouwkunde én een talentvol atleet. Hij schrijft om de week een column voor U-Today, over wat hem opvalt op de campus.

Photo by: Annabel Jeuring

Voor menig student is het een droom om met een geweldig idee te komen waarmee je de wereld kan veroveren. Dat ene product of die ene methode die later als vanzelfsprekend wordt beschouwd. Onze universiteit heeft genoeg voorbeelden waarin precies datgene gelukt is. Een van de recentste is het bedrijf CodeSandbox dat een enorme investering binnenhaalde.

Deze spin-off kreeg dit voor elkaar door te doen wat zovelen wensen: het bedenken van iets dat zo handig is dat het haast vanzelfsprekend lijkt dat er een oplossing voor bestaat. De kracht van simpliciteit wordt daarmee nog maar een keer benadrukt. Of, om het anders te verwoorden: de kracht van het leven simpeler maken.

Voordat je als lezer denkt dat dit een spiritueel verhaal wordt over hoe zwaar het leven wel niet is, maak je geen zorgen. Ik bedacht me dit tijdens een verhitte discussie over douchegordijnen. Ja, het coronatijdperk doet gekke dingen met me.

Het douchegordijn is zo’n typisch voorbeeld van een product dat ooit bedacht is om het leven te versimpelen. Geen gedoe meer met privacy in badkamers en niet meer de hele badkamer dweilen na een douchebeurt. Het blijft bijzonder dat ooit iemand bedacht om daar wat aan te doen. Momenteel zijn douchegordijnen haast niet meer weg te denken uit de maatschappij. Uiteraard zijn ze niet perfect - vandaar ook de verhitte discussie - waardoor er inmiddels ook tal van alternatieven te verkrijgen zijn. De UT besteedde er zelfs een aantal jaar geleden in projectvorm aandacht aan.

Dat brengt mij terug in het heden. Er zijn genoeg manieren en programma’s om online les te geven en de meeste zijn bij jullie wel bekend. Iedere docent heeft weer zijn of haar favoriete programma, waardoor het voor studenten haast een surprise wordt waar ze nu weer op moeten inschakelen. Het scheelt dat surprises wel in deze tijdsgeest passen. Maar handig? Dat niet.

Het vergelijken van een douchegordijn en online leeromgevingen lijkt haast onmogelijk. Maar er zijn verrassende overeenkomsten. Waar ze allebei zijn bedoeld als hulpmiddel om het leven te vergemakkelijken, hebben ze beide ook hun tekortkomingen. Maar daar waar de een het absolute schoolvoorbeeld is van simpliciteit, is de ander veelal het tegenovergestelde.

Ik denk dat iedereen wel weet welk product bij welke omschrijving hoort.

Stay tuned

Sign up for our weekly newsletter.